
Recomandări generale
* Bătrânii propun o metodă magică pentru prevenirea bolilor. La vârsta de 9 luni, se măsoară înălțimea copilului lângă ușă. Pe tocul ușii se face un semn și pe el se sapă o adâncitură. De pe capul copilului se taie 3 fire de păr și se bagă în adâncitura făcută. Se face cruce, se citește „Tatăl Nostru” și se acoperă adâncitura cu ceară de lumânare.
* Dacă la copilul nou-născut nu se usucă buricul, el trebuie uns cu ulei de ricin.
* Dacă pruncul a mâncat mult și îl doare burtica, fierbeți un ou, înveliți-l într-un șervețel și puneți-l pe buricul copilului; deasupra legați cu un prosop flaușat. Pe măsură ce oul se răcește, înlăturați șervețelul și repuneți oul în același loc. În timpul procedurii e bine să țineți copilul în brațe.
* Dacă bebelușul dvs. a crescut mare și nu mai vreți să-l hrăniți la piept, alegeți pentru înțărcare aceeași zi a săptămânii în care s-a născut.
Bolile nou-născuților

* Iritația pielii și dermatită. Cea mai bună plantă pentru tratarea pielii este dentița care se folosește și intern, și extern. Două linguri de plantă se fierb în 300 ml apă, timp de 5-8 minute, se răcește decoctul și se șterge pielea copilașului cu un tampon de vată îmbibat cu ceai.
* Erupții. Se spală des cu infuzie din frunze de afin. 5-7 frunze la un pahar cu apă se fierb, se iau de pe foc și se lasă până ce lichidul devine cald.
* Guturai. Copiilor cu guturai li se picură în nas lapte matern.
* Copiii mici suferă des de miliorie, o iritație a pielii care apare atunci când copilului îi este prea cald. Aerisiți camera înainte de culcare și nu înveliți copilul cu o pătură prea groasă. Dar dacă totuși pielea s-a înroșit, aplicați următoarea metodă bătrânească: spălați bine 10 ouă de culoare maronie cu săpun de rufe, și fierbeți-le cel puțin timp de 10 minute. După răcire, curățați-le de coajă, puneți-le într-un borcan de 3 l și turnați peste ele apă clocotită. După 24 de ore, puteți folosi apa din borcan pentru spălarea copilului.
* Diateză alergică. Puteți folosi ceai din frunze de dafin. Luați 10 frunze de dafin uscate, tăiați-le mărunt, turnați peste ele un pahar cu apă clocotită, acoperiți-le și lăsați-le să se răcească. Cu un tampon de vată sau tifon înmuiat în soluție, spălați pielea iritată a copilului. Foarte mult ajută și băile cu frunze de dafin sau dentiță. Dentița se folosește nu numai pentru spălarea copilului, ci și sub formă de ceai.
* Indigestie stomacală. La copiii mici (de până la un an), se iau petale uscate de trandafir, din care gospodinele fac dulceață. Petalele se culeg când bobocul de trandafir abia începe să se desfacă, și se usucă la umbră sau la întuneric. Într-un pahar se pun până la jumătate petale de trandafir și se completează cu apă clocotită. Se acoperă paharul și se lasă până se răcește, apoi se dă copilului toată ziua. Copilașul trebuie să consume și laptele mamei. Peste 2-3 zile, starea copilului se îmbunătățește.
* Pentru copii nervoși. În aprilie-mai se taie 20 cm din vârfurile urzicilor, se spală bine, se toacă mărunt. Se pun într-un borcan de un litru, se toarnă apă fiartă și răcită. Se ține cel puțin 10 ore, se strecoară prin tifon. Se bea în loc de apă, toată ziua. Se poate amesteca cu suc de fructe.
* Bube dulci. Se tratează cu rădăcină de brusture. Rădăcina se dă prin răzătoare, se pune pe bube, se acoperă cu celofan și se leagă cu un pansament din tifon. Dimineața se înlătură rădăcina și se unge rana cu unt. Procedeul se repetă de câteva ori.
* Diaree. Se tratează dacă într-o cană cu apă clocotită se toarnă albușurile a 2 ouă. Se răcește și i se dă copilului să mănânce, atât cât poate.
* Tuse. Se prepară un amestec dintr-o lingură cu ulei, o jumătate linguriță cu sare fină, o lingură cu țuică sau vodcă, un cățel de usturoi pisat, boia de ardei, atât cât se ia pe vârful cuțitului. Se freacă bine cu amestecul obținut pieptul și spatele copilului, mai ales zona de sub omoplați.
– Un pahar cu ovăz spălat bine se fierbe în 5 pahare cu apă, timp de o oră. După răcire, se strecoară și se bea toată ziua doar lichidul obținut. După dorință, se îndulcește cu miere de albine sau dulceață de zmeură sau coacăze negre.
* Viermi intestinali (oxiuri). Macerați 4-5 căței de usturoi pisat în 250 ml apă rece, strecurați și faceți-i copilului o clismă. Apa trebuie ținută nu mai puțin de 1,5-2 minute.
– Pentru copiii mai mari, se prepară praf din coajă de salcie, de pe crengi tinere (de culoare verde). Imediat după culegere, se taie mărunt și se usucă. Preparatul obținut este foarte amar, de aceea se amestecă cu miere de albine.