Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Avertismentul Moldovei

Ajunși la Iași, la celebrarea Unirii Prin­cipatelor, pe cai mari, cu procentele din sondaje ale PNL-ului aproape de 50% și cu ascendentul puternic al victo­riei de la prezidențiale, Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au avut parte de o uriașă surpriză în capitala Moldovei. Printre aplauzele respectoase, pro­to­co­lare, de la astfel de eveni­mente, s-a auzit un cor sonor de huiduieli și fluierături. E nedrept să judeci guvernarea interimară a PNL-ului după doar câteva luni – și oamenii de la Iași nici nu și-au dorit asta – astfel încât huiduielile au fost mai mult preventive. Un semnal de alarmă, dat la momentul potrivit, cum că Moldova s-a săturat de veș­nicele promisiuni neonorate, s-a să­turat să meargă după fentă, s-a săturat de scuze tardive. Moldova s-a săturat să mai fie cenușăreasa provinciilor românești, își vrea drepturile apărate la București și, întâi și întâi de toate, își vrea Autostrada care să o scoată din izolare și să o lege de Europa.

Protestatarii îl așteptau la tribună și pe noul lider al PSD, Marcel Ciolacu, a că­rui vizită fusese anunțată la Iași: îi pre­gătiseră lui cele mai puternice huiduieli, pentru că PSD-ul e cel care a adus Mol­dova în pragul disperării în ultimii ani. Dar Ciolacu nu a venit, așa că au rămas Iohannis și Orban să încaseze fluie­ră­turile. Ca să liniștească lumea, premie­rul a lăsat deoparte foaia cu discursul des­pre 24 ianuarie și a abordat direct, vorbind liber, problemele care-i dor pe protesta­tarii de la Iași. “Domnule Orban, acordați mai multă atenție Moldovei, nu subor­do­nați interesul unei întregi regiuni intere­selor de partid, nu impuneți teme doar potrivit mizelor electorale ocazionale. În particular, ați putea fi mai atent la inter­mediarii locali, la micii baroni care au un sin­gur interes: să-și păstreze ori să-și creas­că puterea și să se branșeze la re­sursele publice în beneficiul lor și al pro­priului grup”, i-au transmis liderii protes­tatarilor. Ludovic Orban le-a promis să fie mai atent la problemele Moldovei. Dar liderul PNL se amăgește dacă speră că situația Moldovei e singulară. Electo­ratul e mai exigent pe zi ce trece și e gata să penalizeze orice greșeală, orice lipsă de consecvență și orice încălcare a pro­priilor promisiuni. Bunăoară, la ora la care cei mai mulți dintre dumneavoastră citiți aceste rânduri, vom ști deja dacă PNL și premierul Orban își respectă pro­misiunea de a trimite către UNESCO no­tificarea privind înscrierea Roșiei Mon­tane în patrimoniul mondial. 1 februarie e ziua-limită, iar liderii PNL, care pro­testau când guvernul Vioricăi Dăncilă sub­mina dosarul Roșiei Montane la UNESCO, dau din colț în colț acum, când decizia e în mâinile lor, justificân­du-se prin teama de a nu afecta derularea litigiului cu Gold Corporation, de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile. La fel ca moldovenii care au ieșit pe 24 ianuarie să-și strige nemulțumirile, nici apărătorii Roșiei Montane nu mai au răbdare să audă promisiuni. Vremea explicațiilor de tipul “noi vrem, dar PSD nu ne lasă” a cam trecut. Iar procentele PNL-ului riscă să scadă repede, dacă Guvernul Orban nu trece serios, punctual, la treabă…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian