
• Gripă, răceală sau noul coronavirus din China? Cum facem diferența și cum acționăm •
Ne-am obișnuit deja ca virozele și gripele să facă ravagii în România în timpul sezonului rece. Anul acesta însă pericolul este și mai mare, din cauza noului coronavirus apărut în China, care se răspândește rapid și se dovedește în unele cazuri fatal. Cum ne putem proteja în aceste condiții? Cum facem distincția între simptomele răcelii, ale gripei și coronavirusului? Și care sunt metodele de tratament în cele trei cazuri?
Cine este noul virus din China?
Coronavirusurile sunt numite așa din cauza felului în care arată, ele având un înveliș extern cu niște proeminențe care seamănă cu niște țepi sub formă de coroană solară. Aceste virusuri infectează de regulă animalele, dar, uneori, evoluează astfel încât ajung să afecteze și oamenii. În ceea ce privește noul virus din China, se pare că el provine de la șerpi. Odată ajuns la om, el a început să sufere o serie de mutații, care l-au făcut deosebit de periculos. „La primele 2-3 persoane, nu se întâmplă nimic, pentru că aceste microorganisme nu au și proprietățile necesare ca să genereze îmbolnăvirile. Doar îi contaminează, eventual, produce o mică infecție care dispare așa cum a apărut: într-o zi, două, trei se duce. Dar pe măsură ce oamenii vin în contact în mod repetat cu aceste microorganisme, ele încep să capete proprietăți speciale. Și se știe că, pe măsură ce un virus trece de la o persoană la alta, își crește virulența și agresivitatea”, a explicat directorul Institutului de boli infecţioase „Matei Balş”, dr. Adrian Streinu Cercel.
Cum facem diferența dintre gripa banală și coronavirus

Gripa este o infecţie a plămânilor şi căilor respiratorii care poate fi uneori confundată cu o răceală mai severă, dar care este de fapt cauzată de virusuri diferite şi produce simptome mult mai neplăcute. Ea poate conduce la complicații severe, precum apariția pneumoniei și encefalopatiei. Gripa se poate dovedi fatală pentru persoanele mai vulnerabile, precum copiii mici, vârstnicii și persoanele care suferă de anumite boli cronice.
În cazul noului coronavirus din China, specialiștii afirmă că acesta dă un simptom care se cheamă pseudo-gripal, așa încât este tare ușor de confundat cu gripa. În realitate, însă, între coronavirus și virusul gripal nu există nicio legătură.
Pentru a putea lua măsurile potrivite fiecărui caz în parte, este deosebit de important să știm să facem diferența între răceală, gripă și infectarea cu coronavirus:
Caracteristicile principale ale răcelii:
* Debutul bolii este gradual. La început, bolnavul are doar o senzaţie neplăcută la nivelul cavităţii nazale sau faringelui, iar celelalte simptome își fac apariția abia după aceea, în mod treptat.
* Strănutul, nasul înfundat și durerea în gât se numără printre simptomele frecvente.
* Tusea, atunci când apare, este ușoară spre moderată
* Durerea de cap apare rar.
* Febra poate lipsi cu desăvârșire sau poate fi destul de mică. Excepție fac copiii, cărora temperatura le poate crește în mod mai semnificativ.
* Durerile generale sunt ușoare, ba uneori pot să nici nu apară.
* Disconfortul toracic este ușor sau mediu.
* Frisoanele sunt rare.
* Senzația de slăbiciune sau oboseală e una destul de superficială, astfel încât cel mai adesea pacientul este capabil să-și vadă în continuare de treburile de zi cu zi, chiar dacă efortul depus este ceva mai mare decât cel obișnuit.
* Niciodată nu apare senzația de epuizare extremă în cazul unei simple răceli.
* Recuperarea se face în 7-10 zile.
Caracteristicile principale ale gripei:

* Debutul bolii e brusc.
* Strănutul și nasul înfundat își fac mai rar apariția. Durerea în gât este în schimb un simptom destul de comun.
* Tusea apare frecvent și poate deveni severă.
* Durerea de cap, care poate fi de-a dreptul explozivă și care adesea nu vrea să cedeze oricâte medicamente luăm, reprezintă unul dintre cele mai evidente indicii că avem de-a face cu o gripă și nu cu o simplă răceală.
* Febra este ridicată, putând depăși 39 de grade Celsius și poate dura 3-4 zile.
* Durerile generale apar frecvent și devin uneori severe.
* Disconfortul toracic este frecvent.
* Frisoanele sunt des întâlnite.
* Senzația de slăbiciune sau oboseală apare frecvent, este intensă și poate dura chiar și 2-3 săptămâni.
* Epuizarea extremă nu numai că este un simptom uzual, dar debutează devreme.
* Recuperarea se face în circa 10-14 zile.
Caracteristicile principale ale infectării cu coronavirus:

* Boala debutează la circa 2-14 zile de la infectare.
* Nasul, gâtul și sinusurile sunt rar afectate.
* Cel mai afectat este tractul respirator inferior. Virusul atacă cu precădere plămânii, putând să cauzeze penumonie virală.
* Febra este mare, depășind 39 de grade Celsius. Totuși, s-au consemnat și cazuri în care s-a instalat pneumonia fără ca febra să-și fi făcut apariția.
* Tusea este prezentă, putând lua forma celei uscate sau umede.
* Pacienții resimt dureri în piept.
* Pacienții au impresia că nu au destul aer sau au chiar o senzație de sufocare.
Cum facem să nu ne molipsim?

Frigul poate fi o cauză indirectă a bolii, el putând determina o scădere temporară a imunității, organismul fiind astfel prins cu garda jos în fața unei posibile infecții. Frigul poate fi un factor indirect care determină creșterea cazurilor de îmbolnăvire pe durata sezonului rece, și pentru că el ne determină să ieșim mai rar la aer, să facem mai puțină mișcare decât în timpul verii, să ne expunem într-o mai mică măsură binefăcătoarelor raze ale soarelui, atât de importante pentru asigurarea necesarului de Vitamina D, să aerisim mai puțin conștiincioși încăperile și, nu în ultimul rând, să ne înghesuim mai mult în spații închise, preferând, de pildă, mall-ul, unei plimbări prin parc, folosind mai des mijloacele de transport în comun ș.a.m.d.
Bolnavii sunt contagioși încă înainte de apariția simptomelor, dar și după ce acestea și-au arătat deja dinții. În cazul copiilor, se întâmplă chiar ca ei să continue să fie contagioși și la câteva zile bune după ce nu mai prezintă simptome. Indiferent că vorbim de gripă, răceală sau infecția cu coronavirus, boala se transmite în mod tipic prin inhalarea picăturilor mici din aer, prin contactul direct cu secrețiile nazale infectate (dacă cineva strănută sau tușește de pildă în apropiere și nu-și acoperă gura), cu persoana bolnavă (pupat, strângere de mână etc.) sau chiar cu diverse obiecte contaminate (pahare, caiete, scaune ș.a.m.d.). Ce stă, așadar, în puterea noastră să facem, pentru a ne feri pe cât posibil de răceală și gripă? Iată câteva dintre recomandările punctuale ale specialiștilor:
* Evitați zonele aglomerate, în care sunt şanse crescute de a veni în contact cu o persoană infectată, precum magazinele și cinematografele, dar și locurile în care obișnuiesc să se adune tocmai bolnavii – ca de pildă la farmacii sau la urgențe.
* Păstrați distanță față de persoanele care tuşesc sau strănută și evitați să faceți (sau să primiți) vizite de la persoane pe care le știți bolnave.
* Evitați în această perioadă să vă pupați, să vă îmbrățișați și să dați mâna cu ceilalți sau să beți ori să mâncați după alții.
* Nu vă supuneți organismul stresului determinat de schimbările bruște de temperatură și îmbrăcați-vă adecvat situației, fără a vă înfofoli prea tare.
* Respectaţi cu sfințenie regulile generale de igienă:
– Spălaţi-vă cât mai des pe mâini în mod corect, adică cu apă şi săpun, vreme de cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale. Uscaţi apoi bine mâinile.
– Evitați să duceți mâna la nas, ochi sau la gură.
– Evitați să atingeți obiectele care ar putea fi contaminate.
– Purtați o mască de protecție, atunci când aveți de-a face cu persoane bolnave.
Cum ne putem imuniza organismul în fața bolii

Oricât ne-am strădui și ne-am izola, tot nu putem să ne ferim în proporție de 100% de contactul cu virușii. De aceea este bine să lucrăm și pe alt plan, întărindu-ne propriul organism, astfel încât, chiar dacă am intrat în contact cu o persoană bolnavă, să nu ne molipsim cu una cu două de la ea.
* Duceți un stil de viață sănătos și echilibrat. Hidratați-vă bine, dormiți suficient, feriți-vă de stres, faceți zilnic mișcare, fumați cât mai puțin sau deloc, mâncați sănătos și evitați dulciurile, alcoolul, prăjelile și celelalte alimente cunoscute drept inamice ale imunității.
* Protejați-vă cu ajutorul zincului, magneziului și al vitaminei D. Ultimele studii arată că ideea potrivit căreia aliatul nostru numărul unu în lupta cu răceala sau gripa este vitamina C ar fi un mit. În schimb, susțin specialiștii, cei trei regulatori ai organismului mai sus menționați nu ar trebui să ne lipsească sub nicio formă, dacă dorim să trecem bine de sezonul gripal.
* Vaccinați-vă din vreme împotriva gripei. Organismului îi ia cam două săptămâni să producă anticorpi pentru a se proteja împotriva infecției cu virusul gripal. De aceea este foarte important să ne vaccinăm din timp, pentru a fi protejați, dinainte ca gripa să fi început deja să facă ravagii în jurul nostru. Vaccinarea ca măsură de prevenție împotriva gripei este deosebit de importantă, mai ales pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicații legate de gripă, precum copiii mai mici de cinci ani, vârstnicii de peste 65 de ani, gravidele și persoanele cu sistemul imunitar scăzut, din cauza anumitor medicamente sau boli (astm, diabet, obezitate, boli renale, boli de inimă etc).
* „Vaccinul naturist” este și el o variantă, mai ales pentru cei care nu intră în categoria persoanelor vulnerabile la gripă și care sunt reticienți la ideea vaccinului clasic. Adepții homeopatiei pot utiliza de pildă Oscillococcinum, luând în timpul perioadei de expunere gripală câte trei tubulețe.
* Apelați la întăritoare imunitare naturale, precum Imunogrip, Imunogrip Junior și Imunogrip Instant (PlantExtrakt) și clasica tinctură de Echinacea. Acestea sunt bine tolerate de organism și pot reduce incidenţa infecţiilor gripale şi a altor infecţii respiratorii, precum și incidența complicaţiilor ce ar putea să apară ca urmare a respectivelor boli.
Medicamente clasice

1. Pentru răceală nu există un remediu care să ne scape, pur și simplu, de boală. Mulți oameni iau antibiotic, însă acest lucru nu ajută deloc, ba chiar poate face rău. Putem în schimb să ameliorăm simptomele, cu ajutorul medicamentelor care scad febra și reduc inflamația și durerea, precum Nurofenul, Aspirina sau Panadolul. Atenție, însă: febra are și ea rolul ei, care este tocmai acela de a contracara virusul, așa că nu trebuie să ne grăbim să luăm asemenea medicamente înainte de a ne consulta cu un doctor. Mai sunt folosite spray-urile nazale cu soluție salină pentru nasul înfundat, antihistaminicele, care pot ajuta la ameliorarea secrețiilor nazale, a strănutului și a tusei seci, antitusivele, care sunt utilizate pentru ameliorarea tusei seci și expectorantele și mucoliticele, care ameliorează tusea productivă.
2. În cazul gripei, din nou, nu se folosește antibioticul decât în cazul apariției unor complicații și numai la recomandarea expresă a medicului. Tratamentul vizează în mod obișnuit reducerea febrei, cu același tip de medicamente folosite în cazul virozei obișnuite. De asemenea, sunt recomandate adesea medicamente împotriva durerii, dar de regulă ceva mai puternice decât cele pentru răceală. Cap de listă în tratament este de obicei Tamiflu, care conține fosfat de oseltamivir, substanță despre care directorul Institutului de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel, susține că în 24 de ore ia gripa cu mâna. Atenție însă: gurile rele spun că acest medicament poate afecta ficatul și provoacă uneori vărsături, mai ales după prima administrare. În plus, în plin sezon gripal, este destul de greu de găsit pe piață.
Un alt medicament care le este recomandat pacienților de gripă, de această dată pentru scurtarea perioadei de convalescență, este Tonotil-N, care procură organismului substanțe esențiale generative și tonifică organismul.
Tratamentul în cazul infectării cu Coronavirus

În primul rând, trebuie știut că un vaccin care să prevină infectarea cu noul virus din China nu a fost încă produs, deși specialiștii din mai multe părți ale lumii au început să lucreze la asta. Deocamdată nu există un tratament antiviral specific, dar poate fi aplicat un tratament simptomatic. Oficiali din cadrul Comisiei de Sănătate din China au declarat că două medicamente utilizate pentru combaterea HIV, respectiv Lopinavir și Ritonavir tratează simptomele pneumoniei asociate noului virus. De cele multe ori însă nu apar complicații, și simptomele trec de la sine.
Cele mai eficente remedii naturiste
* Ceaiurile – sunt recomandate inclusiv de către medici, mai ales că pacienții au mare nevoie în această perioadă să se hidrateze cât mai bine. Printre cele mai eficiente sunt considerate ceaiul de tei, de mușețel, de pin, de ceapă, de anason stelat (bun și împotriva gripei), de busuioc, de oregano, de cătină, de cimbru și de ghimbir. Medicii ne recomandă însă să nu bem ceaiul fierbinte, ci doar cald, ca să nu ne irite gâtul.
* Uleiul esențial de oregano sălbatic, grație puternicelor proprietăți antibacteriene și antifungice, ajută la vindecarea plămânilor şi sinusurilor și poate fi de mare folos în prevenirea unor complicații atunci când suferim de răceală sau gripă. El poate fi administrat pe cale orală sau în inhalații.
* Compresele calde, precum cele cu sare sau cu mămăligă, aplicate în zona pieptului, gâtului sau frunții pot ușura durerea și ajuta la eliberarea căilor respiratorii.