Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia cu fructe uscate

Foto: Shutterstock – 5

Conservarea fructelor prin uscare este una dintre cele mai vechi rețete de păstrare a lor, pe durata iernii. Astăzi, procedeul este industrial, dar la țară, mai ales în satele maramureșene, mai vezi mere tăiate felii și înșirate pe sfoară în pridvor, alături de ardei și ciuperci. Fructele uscate oferă mulți nutrienți și energie. Ele conţin o cantitate destul de mare de zahăr natural: glucoză şi fructoză, de aceea sunt foarte energizante. De asemenea, sunt bogate în vitamine și minerale, extrem de hrănitoare, tonifiante şi vindecătoare pentru o mulţime de afecţiuni.

Selectați bine fructele uscate. Alegeți-le pe cele de la piață, provenind din gospodării țărănești. Trebuie să nu fie prea uscate și să aibă culoare maronie, naturală. Fructele uscate pot fi contaminate cu fungi (ciuperci), dacă nu sunt ma­nipulate şi păstrate corespunzător. Depozita­ți-le la rece, în loc uscat și întunecos, și spălați-le bine îna­inte de a le folosi.

PRUNE USCATE

Binefaceri digestive, cardiovasculare și renale

* Puneți 400 ml apă pe foc, iar când cloco­tește, adăugați șase prune uscate. Lăsați să fiar­bă câteva minute, stingeți focul și acoperiți vasul. Se lasă 8 ore în apa în care au fiert. De două ori pe zi, înainte de mese, mâncați prunele și beți și zeama în care au fiert. Cei care nu suportă pru­nele pot bea doar zeama.

* Consumați câte 4-5 prune uscate, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Proprietăți: Prunele uscate sunt unul dintre cele mai bune laxative naturale, datorită conținu­tului ridicat de fibre și a substanței numită sorbi­tol. În plus, stimulează tot procesul digestiei și ajută la eliminarea toxinelor. Ele sunt binefă­cătoare în gastrită, ulcer gastric şi duodenal, boli hepato-biliare (steatoză, hepatită cronică, dischi­nezie biliară, colecistită), în stimularea poftei de mâncare, combaterea paraziţilor intestinali. Pru­nele combat ateroscleroza și hipertensiunea arterială, de aceea se recomandă consumul lor în afecţiuni cardiovasculare. Prunele uscate au bune efecte și în boli reumatice și renale.

Tonic pentru trup și minte

* Consumați o dată pe zi un amestec preparat din 6-7 prune uscate mărunțite și trei nuci tocate.

Se recomandă în stările de astenie, depresie, surmenaj, stres, efort fizic, în caz de anemie, ado­lescenților și sportivilor.

MERE USCATE

Ajutor pentru digestie și sistemul imunitar

* Consumați de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese, 50-100 grame feliuțe de mere uscate.

Proprietăți: ajută digestia și, prin conținutul lor de fitonutrienți și fibre, contribuie la reducerea incidenței cancerului intestinal. Merele conțin și cantități mari de vitamine și minerale, care ajută la stimularea sistemului imunitar.

Împotriva tusei, bronșitei, litiazei urinare și bolilor reumatice

* Puneți o cană cu apă pe foc și, când cloco­tește, adăugați câteva feliuțe de mere uscate. Tra­geți vasul deoparte și puneți-i capac. Se strecoară după 15 minute. Se beau 3-4 ceaiuri pe zi, între mese.

Proprietăți: Ceaiul de mere spală căile urinare, eliminând nisipul și pietrele mici (microlitiază), de asemenea, alină durerea și scade inflamația prezente în cazul bolilor reumatice. Este foarte eficient pentru a reduce tusea în cazul răcelii și bronșitei (adăugați și câte o linguriță de miere).

CAISE USCATE

Inamicul hipertensiunii arteriale și protector cardiovascular

* Consumați de două ori pe zi, între mese, câte 3-4 caise uscate.

Proprietăți: Caisele uscate sunt o sursă excelentă de potasiu, care acționează pentru a preveni sau a trata hipertensiunea. De aseme­nea, ele îmbunătățesc circulația sângelui, re­glea­ză colesterolul și previn ateroscleroza, pro­te­jând astfel sistemul cardiovascular.

Tonifiere și revigorare pentru organism

* Consumați dimineața un amestec format din șase caise uscate mărunțite, două nuci to­cate, o linguriță miere și o linguriță polen.

Proprietăți: Caisele uscate sunt pline de fibre și reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, fier, calciu, fosfor, siliciu. Ele sunt recomandate în con­valescență, anemie, ca tonc general al orga­nis­­mului copiilor și bătrânilor, pentru îmbună­tă­țirea vederii și pentru a grăbi vindecarea, după operații.

Împotriva depresiei și insomniei

* Consumați 3-4 caise uscate, înainte de cul­care, cu o oră.

Proprietăți: Caisele uscate combat astenia, de­pre­sia, anxietatea, insomnia. Calmante foarte rapi­de, ele echilibrează persoanele cu tensiune nervoa­să constantă și pot fi folosite ca sedativ.

STAFIDE

Stimularea imunității, a digestiei, menţinerea sănătăţii cardiovasculare

* Consumați, o dată pe zi, câte un amestec compus dintr-un un măr și o portocală tăiate felii, precum și două linguri cu stafide.

Proprietăți: Vitaminele, mineralele, acizii or­ga­nici din stafide întăresc, tonifică și curăță orga­nismul. Conținutul lor ridicat de fibre și acizi de fructe stimulează digestia. Stafidele au un rol anti­inflamator major și un efect de stimulare a imu­nității, care ajută la prevenirea și combaterea di­verselor infecții virale și bacteriene. Stafidele păs­trează nivelul bun al colesterolului, echili­brează tensiunea arterială și subțiază sângele, de aceea ne țin departe de bolile cardiovasculare. Conform unor cercetări recente, stafidele pot inhiba dezvoltarea alergiilor și pot contribui la prevenirea cancerului.

Osteoporoză

* Consumați de două ori pe zi câte o lingură cu stafide, amestecate cu fulgi de ovăz și iaurt.

Proprietăți: Stafidele conțin calciu, principalul constituent al oaselor. Dar au și bor, un micro­nu­trient care s-a dovedit a încetini pierderea osoasă la femeile aflate în postmenopauză. Acestea sunt esențiale pentru prevenirea osteoporozei la fe­meile aflate la menopauză și postmenopauză și pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor.

Îngrijirea ochilor

* Consumați de două ori pe zi câte o lingură cu stafide.

Proprietăți: protejează ochii de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, degenerescența macu­lară, pierderea vederii din cauza îmbătrânirii, ca­taracta etc.

MERIȘOARE USCATE

Infecție urinară

* Consumați de două ori pe zi, între mese, câte 50-100 grame merișoare uscate.

Proprietăți: Studiile au arătat că două mâini cu merișoare mâncate pe zi au redus bacteria E.coli în probele de urină de la femei infectate. Deoarece bacteria este „descurajată” să adere la peretele vezicii urinare, infecțiile tractului urinar sunt mai puțin susceptibile să apară. Acest efect benefic este cauzat de proantocianidinele aflate în merișoare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian