Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Jos pălăria, Ludovic Orban!

– Roșia Montană, pe drumul patrimoniului mondial –

Cazul „Roșia Montană la UNESCO” a reprezentat unul dintre cele mai rele­van­te teste pentru Guvernul Lu­do­vic Orban. O veritabilă hâr­tie de turnesol, cunoscută fiind promisiunea electorală de re­trimitere spre analiză a do­sa­rului către UNESCO, cunos­cute fiind, însă, și pozițio­nă­rile față de proiect, de-a lungul timpului, ale câtor­va dintre membrii influenți ai Par­tidului Național Liberal. Cum data-limită pentru trimiterea notificării către UNESCO din partea Guvernului pentru reluarea pro­ce­durii de includere în patrimoniul mon­dial era 1 februarie, propaganda „goldistă” a re­luat, ca pe vremea PSD-ului, vechea pla­­că cu compromiterea apărării României, în cadrul arbitrajului internațional care opu­­ne statul companiei RMGC. E limpede că lobby-ul RMGC a ajuns și de această dată până la nivel ministerial, un dram de șo­văială fiind detectabil în cazul de­ci­den­ților din PNL. Cum însă promisiunea pri­vind viitorul Roșiei Montane era scrisă ne­gru pe alb în oferta electorală a liberalilor, societatea civilă a reacționat imediat. S-a luptat prea mult pentru această cauză a Roșiei Montane și, în definitiv, pentru aceas­tă soluție, a includerii în Patrimoniul Mondial UNESCO, unanim considerată ca fiind cea mai bună pentru viitorul vechii localități din Apuseni, pentru ca totul să se împiedice într-o semnătură, când la Palatul Victoria sunt chiar cei care se băteau cu pumnul în piept că nu vând România așa cum o făcuse, jalnic, Guvernul Dăncilă, cu câteva luni înainte.

În cele din urmă, în al 12-lea ceas, cu o zi înainte de expirarea termenului-limită, mi­nistrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a ieșit într-o conferință de presă și a anunțat ceea ce întreaga Românie aștepta cu sufle­tul la gură: „În urma analizei şi consul­tă­rilor am luat decizia ca înscrierea zonei Ro­şia Montană în patrimoniul UNESCO să fie reluată”, a declarat Gheorghiu, care a menționat că decizia a fost luată îm­pre­ună cu premierul Ludovic Orban. Discret, fără să iasă în față, Orban și-a asumat o de­cizie esențială, într-un caz în care per­sonaje politice de mare calibru, dinaintea lui, s-au făcut că nu înțeleg adevăratele re­sorturi ale poveștii și, în definitiv, riscurile inevitabile ale unui nou „El Dorado”, promis de Gold Corporation. Fără să fie expus unor proteste masive de stradă, ca predecesorii săi, căci lumea a amorțit după maratonul guvernării PSD, Ludovic Orban a ales să își onoreze promisiunea pe care o făcuse și să nu se ascundă după scuze puerile. A primit cuvenitele felicitări din par­tea tuturor celor care s-au implicat în lupta pentru salvarea Roșiei Montane, unii dintre ei, adversari politici în momentul de față. Un gest de normalitate și din partea lui Ludovic Orban, un gest de normalitate și din partea celor care i-au recunoscut meritele în acest caz. Ca unii care am atras atenția, din paginile revistei Formula AS, asu­pra importanței trimiterii notificării către UNESCO, până pe 1 februarie, ca unii care luptăm de ani de zile pentru cauza Ro­șiei și ca unii care am fi penalizat aspru o indecizie în acest caz, nu ne rămânem decât să îl felicităm pe premier pentru decizia luată. Jos pălăria, Ludovic Orban!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian