Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

• Începutul noului an ne-a „cadorisit” cu un nou episod de instabi­litate politică, după căderea Guvernului Ludovic Orban și încercările mai multor partide parlamentare de forțare a alegerilor anticipate. România normală o ține însă pe drumul ei, fără să ia seamă de luptele politice de la București. Și așa cum am remarcat de atâtea ori în această pagină, munca serioasă e răsplătită cu recunoaștere internațională. Dacă și politicienii noștri s-ar ridica la nivelul marilor performeri ai României, am ajunge departe de tot… •

Campion la minus 50 de grade

Tibi Ușeriu – locul 2 la ultramaratonul Yukon Arctic

Sportivul român Tibi Ușeriu a reușit să ducă la bun sfârșit, săptămâna trecută, aventura sa la ultra­maratonul Yukon Arctic Ultra 2020, desfășurat în Canada. Românul a trecut linia de sosire al doilea, la capătul unei curse care a durat șapte zile. Tibi Ușeriu și elvețianul Fabian Imfeld au fost, de altfel, singurii concurenți care au reușit să ajungă la final, dintre cei peste 20 care au luat startul.

Anul trecut, din cauza unor probleme medicale, Tibi Ușeriu a fost nevoit să abandoneze cursa. El a mers aproximativ 100 de kilometri, în 24 de ore, la temperaturi de -38 de grade Celsius, iar la a doua oprire, medicii care i-au făcut controlul de rutină l-au anunţat că trebuie să se retragă. Tibi Ușeriu este singurul maratonist român care a participat la Yukon Arctic Ultra, unul dintre cele mai grele de pe pla­netă, care se desfășoară în Canada, într-o zonă săl­ba­tică, la temperaturi care pot ajunge până la –50 de grade Celsius.

Un festival în concurs

Festivalul „Enescu”, nominalizat la „Opera Awards”

Festivalul „George Enescu”

Festivalul Internațional „George Enescu” a fost nominalizat, în premieră, la International Opera Awards 2020, în contextul promovării tot mai susținute a muzicii de operă în programul său artis­tic. Festivalul urmează să-și susțină nominalizarea prezentând juriului programul dedicat operei, la ediția din 2019. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul unei festivități de pre­miere, care va avea loc la pres­tigiosul „Sadler’s Wells”, în Londra, pe 4 mai 2020. La aceeași ca­tegorie dedicată festivalurilor care promovează spectacole de operă a fost nominalizat Festivalul de la Salzburg, precum și alte evenimente de profil, cum ar fi Donizetti Opera Festival, Fes­tival Castell de Peralada sau Macerata Opera Fes­tival. „Este o mare onoare și bucurie ca Fes­ti­va­lul Internațional «George Enescu» să fie re­cu­noscut ca un promotor al operei, cu atât mai mult cu cât această abordare mai amplă a lucrărilor lirice, care se datorează direcțiilor artistice ale lui Vladimir Jurowski, se înscrie deja într-o tendință începută în 2017 și cu o abordare modernă, care utilizează teh­nologiile multimedia. Această tendință va conti­nua, programul ediției jubiliare din 2021 a Festiva­lului urmând să prezinte opere noi”, a declarat Mi­hai Constantinescu, directorul general al Festiva­lului „George Enescu”.

„Primăria Copiilor”

Ciugudul lasă treburile comunei pe mâna elevilor

Primăria Ciugud, din județul Alba, binecunos­cută pentru proiectele uriașe pe bani europeni pe care le derulează în ultimii ani, iese din nou în evi­dență printr-un proiect în premieră naţională. Este vorba de „Primăria Copiilor”, o iniţiativă de edu­care a tinerilor, privind democrația și implicarea cetăţenească. Copiii sunt învăţaţi ce înseamnă drep­turile şi obligaţiile unui cetăţean, cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local.

În prima etapă, proiectul presupune organizarea alegerilor copiilor, un proces care simulează desfă­şu­rarea alegerilor locale. În cursa electorală s-au înscris cinci candidaţi pentru funcţia de primar şi 16 pentru cea de consilier local. În plus, adminis­traţia locală a pus la dispoziţie în acest an un buget special, în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinaţi unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud. Aceste proiecte vor fi selectate chiar de copiii aleşi în cadrul „Primăriei Copiilor”.

„Este foarte important să îi pregătim pe aceşti copii pentru viaţă, dar mai ales să îi pregătim să fie cetăţeni implicaţi, care îşi cunosc drepturile şi obli­ga­ţiile. Oricât de mult am investi în drumuri, ca­na­lizare, apă sau modernizarea unei comunităţi, dacă nu investim în educaţia oamenilor, nu vom reuşi să schimbăm nimic”, spune Gheorghe Da­mian, pri­ma­rul comunei Ciugud. Acum câteva luni, Ciugu­dul a deschis prima şcoală inteligentă din mediul rural din România, o şcoală în care sunt folosite cele mai moderne tehnologii în procesul educațional.

Distincție pentru un artist român

Dirijorul Cristian Măcelaru, distins cu Premiul „Grammy”

Cris­tian Măcelaru

Violonista scoțiană Nicola Benedetti, dirijorul român Cris­tian Măcelaru și Orchestra Simfonică din Philadelphia au fost laureați, în acest an, cu Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună in­terpretare instrumentală solo”, pentru un album ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis – „Concertul în re major pentru vioară și or­ches­tră” și „Suita pentru vioa­ră” – înregistrat la casa Decca. Recent, Cristian Măcelaru a fost numit director muzical al Orchestrei Națio­nale a Franței, cu un contract începând din anul 2021, dar și al Orchestrei Mondiale de Tineret a Centrului de Arte Interlochen din Michigan, SUA. Cristian Măcelaru este, de asemenea, din 2019, director muzical al Orchestrei Simfonice a Radio­difu­ziunii din Köln.

Succes

Românii, campioni la dezbateri academice

Lotul național al României la dezbateri academice a par­ticipat în perioada 19-24 ia­nua­rie 2020 la Turneul Eurasian Schools De­bating Cham­pion­ship 2020, de la Is­tan­bul, competiție pe care a câștigat-o detașat, pre­mie­ră în istoria de 10 ani a acestui turneu, unul dintre cele mai pres­ti­gioase tur­nee de dezbateri pen­tru elevi din Europa. Ambele echi­pe din lotul lărgit al României – „Romania Blue” (formată din Oana Nițu, Valeriu Cără­șel, Vlad Ionescu) și „Romania Red” (formată din Diana Diaconescu, Anamaria Petcu, Teodor Grama) – au reușit per­formanța de a ajunge în marea finală, eliminând pe par­curs echipe puternice din nouă țări, inclusiv loturile națio­nale ale Turciei și Armeniei. Finala a fost câștigată de echi­pa „Romania Blue”.

Totodată, la competițiile de dezbateri academice este evaluată și performanța individuală (Top 10 Speakers), iar în cadrul Eurasian Schools Debating Championship 2020, cinci dintre cei șase reprezentanți ai echipei României au ocupat un loc în clasamentul individual al dezbaterilor. Pe prima poziție s-a clasat Valeriu Cărășel, iar Vlad Ionescu, Oana Nițu, Teodor Grama și Diana Diaconescu au ocupat pozițiile 4, 5, 6, respectiv 8. La competiție au participat 33 de echipe din nouă țări.

Grad înalt pentru ceramica populară

Centru cultural dedicat olăritului, la Horezu

Un centru cultural tematic, unul din­tre cele mai mari centre de acest fel din Ro­mâ­nia, se află în fază de construcție la Horezu, în satul Olari. Centrul multi­func­ţional va avea rolul de a conserva tra­di­ţiile locului şi de a oferi o perspec­tivă ceramicii de Horezu. „Nu putem lăsa să piară această tradiţie. Prin acest centru se va crea un laborator de idei, un concept care va face cunoscut acest meş­teşug, şi noile generaţii vor fi în­vă­ţate să-l res­pecte şi să-l promo­veze”, spu­­ne pri­ma­rul din Ho­rezu, Ni­co­lae Sărdă­rescu. „Cen­trul cul­­tu­ral Ho­re­zu” va in­clu­­de un mu­zeu al ce­ramicii, ate­liere-şcoa­lă, unde se va preda meşteșugul olăritului şi o sală de conferinţe. Cen­trul va fi con­struit chiar la capătul străzii te­matice Olari, stradă unde locuiesc şi muncesc cei mai mulţi meşteri olari din România.

Foto: Andrada Pavel, Shutterstock – 2

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian