• Contestat de unii, ridicat de alții în slăvi, laptele continuă să fie consumat în cantități uriașe, fiind considerat, îndeobște, „mâncarea celor săraci”. Poate că stima față de el ar crește, dacă i s-ar cunoaște, pe lângă virtuțile culinare, și forța de medicament. O informare lămuritoare aflați în textul pe care vi-l prezentăm •
Niciodată n-a fost oferta magazinelor mai variată în materie de lapte ca în zilele noastre. Pe lângă obișnuitul lapte de vacă, gras sau degresat, dulce sau bătut, găsim acum la supermarketuri și lapte de capră sau chiar de bivoliță. De lapte se pot bucura acum și vegetarienii, ori cei care se află în post și care pot alege la rândul lor între o puzderie de sortimente, precum laptele de soia, de orez ori de migdale. Ce ne oferă însă, din punctul de vedere al sănătății, fiecare dintre aceste variante?
Laptele de vacă
Recomandat în: perioade de creștere a copiilor, menopauză, osteoporoză, imunitate.
Este cel mai des întâlnit tip de lapte de pe piața românească. Potrivit specialiștilor, 250 ml de lapte de vacă – adică aproximativ o cană – conțin cam 30% din necesarul zilnic de calciu. Bogat în minerale și vitamine, el le este recomandat cu deosebire copiilor, care se află în creștere și au nevoie să dezvolte oase puternice, dar și femeilor aflate la menopauză și vârstnicilor, care se confruntă cu un risc crescut de osteoporoză. Laptele de vacă ne întărește și imunitatea, ne reglează tensiunea arterială, ne furnizează energie și ne ajută să ne menţinem, pe lângă sănătatea oaselor și a dinţilor, și pe cea a mușchilor, pielii și a ochilor. Pentru persoanele care suferă de diabet, obezitate sau boli de inimă, este considerat ideal laptele sărac în grăsimi.
Bine de știut:
* Laptele degresat nu mai conţine vitaminele A şi D.
* Sterilizarea (care se face prin încălzirea laptelui patru secunde la 80 de grade Celsius şi apoi 20 de secunde la 115°C) păstrează mai eficient proprietăţile nutritive, în comparaţie cu pasteurizarea (care se realizează prin încălzirea laptelui timp de 20 de secunde la temperaturi între 70 şi 85 de grade Celsius).
* Laptele bio este de preferat celui obișnuit, alimentaţia vacilor în pășuni, și nu crescătorii fiind esenţială pentru calitatea laptelui.
* Adulţii şi vârstnicii pot digera mai greu laptele de vacă decât o fac, să spunem, în cazul celui de capră.
Laptele de capră
Recomandat în: osteoporoză, efort intelectual, întârzieri de creștere, boli de plămâni, cancer.
Primul mare avantaj al laptelui de capră este că, fiind foarte apropiat de structura laptelui matern, este mult mai ușor de absorbit de către organismul uman decât cel de vacă. Un al doilea avantaj este că laptele de capră e sărac în grăsimi. El conține, în schimb, chiar şi până la 35% acizi graşi, ceea ce-l face deosebit de sănătos, inclusiv pentru inimă. În al treilea rând, laptele de capră este mai bogat, atât în calciu (diferența este de circa 13%), cât și în vitamine față de laptele de vacă. Iată de ce el este ideal pentru bolnavii de osteoporoză. Potrivit specialiștilor, consumul de lapte (dar și brânză) de capră duce la o mineralizare mult mai rapidă şi la o refacere solidă a oaselor, motiv pentru care le este recomandat călduros celor care au suferit o fractură și doresc o refacere cât mai grabnică. Grație conținutului ridicat de vitamina B2, laptele de capră este de preferat și pentru persoanele care simt nevoia de un surplus de energie sau pentru cei care depun un efort fizic sau intelectual intens. Laptele de capră le este recomandat, de asemenea, copiilor cu întârzieri de creştere şi de dezvoltare a sistemului nervos şi a abilităţilor cognitive. În medicina tradițională, el este considerat un tonic extraordinar pentru organismul slăbit de infecţie și este adesea folosit în tratarea bronşitelor, tusei, pneumoniei și a tuberculozei pulmonare (laptele de capre roșii).
Laptele de capră mai este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, capacitatea de a preveni cancerul mamar, de a întări sistemul imunitar.
Laptele de bivoliță
Recomandat în: anemie, creșterea apetitului, întărirea sistemului imunitar.
Deși timid, laptele de bivoliță a început și el să-și facă apariția pe rafturile supermarketurilor din România. Principalele sale avantaje au de-a face cu conținutul ridicat de calciu (cu 58% mai mare decât în cazul laptelui de vacă). Paradoxal, deși este de aproximativ două ori mai gras în comparație cu laptele de vacă (fiind din acest motiv și mai greu de digerat) el are mult mai puțin colesterol.
Periculos pentru cei care doresc să slăbească, laptele de bivoliță este în schimb recomandat în combaterea anemiei, creșterea poftei de mâncare și întărirea sistemului imunitar. Cei care nu au probleme cu silueta îl pot folosi cu încredere pentru a-și fortfia sistemul osos și pentru a-și menține sănătatea dinților. Laptele de bivoliță ne poate ajuta și să fim mai frumoși, făcându-ne pielea netedă și catifelată.
Laptele de oaie
Recomandat în: perioade de creștere la copii, boli canceroase, hormonale, metabolism, piele frumoasă.
Nu există lapte de proveniență animală mai bogat în proteine decât laptele de oaie. Asta îl face minunat pentru dezvoltarea armonioasă a celor aflați în creștere sau pentru persoanele deosebit de active, care au nevoie de multă energie. Despre laptele de oaie se mai crede că, grație substanțelor conținute, e eficient în prevenirea cancerului, în reglarea hormonală și în cea a presiunii sanguine. De asemenea, el ne întărește sistemul imunitar, ne stimulează metabolismul și ne ajută să avem un păr sănătos și o piele frumoasă. Dar întrucât e mai gras decât laptele de vacă, laptele de oaie trebuie evitat de persoanele care se confruntă cu probleme de greutate.
Lapte de măgăriță
Recomandat în: reglarea colesterolului, viroze respiratorii, astm, psoriazis, tuse măgărească, frumusețe.
Deși este o raritate pe piață și se găsește la prețuri ridicate, laptele de măgăriță este căutat cu înverșunare de unii oameni, pentru proprietățile sale deosebite. În primul rând, laptele de măgăriță nu conține bacterii, motiv pentru care poate fi consumat fără probleme în stare crudă. Iar asta este grozav pentru sănătate, pentru că astfel organismul nostru poate absorbi cel mai eficient proteinele de care are atâta nevoie.
Un alt avantaj al laptelui de măgăriță este că e foarte sărac în grăsimi, dar bogat în Omega 3 şi Omega 6, care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Laptele de măgăriță, care e foarte ușor de digerat și conține o enzimă numită Lysozeme, cu puternic efect antibacterian și antiviral, dar și cea mai mare cantitate de zahăr aflat, în mod natural, în laptele unui mamifer, le este recomandat călduros copiilor, pe care îi poate proteja de infecţiile respiratorii și gastrointestinale, dar și persoanelor care suferă de afecţiuni precum astmul sau psoriazisul. Acest lapte, aproape lipsit de miros și cu o textură asemănătoare laptelui degresat de vacă, este folosit în tradiția populară și de cei care suferă de tuse… ei bine, măgărească. Alte studii, efectuate de cercetătorii din Italia, au demonstrat că laptele de măgăriță mai are și avantajul de a fi foarte bine tolerat de majoritatea copiilor care suferă de alergie severă la laptele de vacă.
Laptele vegetal
Cei mai mulți români apelează la laptele vegetal, fie pentru că au devenit vegetarieni, fie pentru că postesc sau suferă de intoleranță la lactoză. Și au de unde alege, oferta fiind una deosebit de variată, chiar dacă prețurile sunt în general ceva mai mari decât cele ale laptelui obișnuit, de vacă. Unele tipuri de lapte vegetal sunt însă mai mult decât un simplu substitut de lapte de proveniență animală, ele având o mare căutare, grație beneficiilor pentru sănătate puse pe seama lor.
Laptele de soia
Recomandat în: echilibrări hormonale (menopauză), depresie, insomnii, prostată.
Din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate, laptele de soia se remarcă, în primul rând, grație nivelui ridicat de fitoestrogen, care acţionează ca estrogenul. De aceea, laptele de soia le e recomandat femeior aflate la menopauză, pe care le poate ajuta să se echilibreze hormonal și să prevină creșterea în greutate, dar și apariția depresiei sau a schimbărilor bruște de dispoziție, insomniilor și a osteoporozei. El le poate fi de folos și bărbaților, reducând riscul apariției cancerului de prostată. Un alt aspect care face laptele de soia valoros pentru sănătate este conținutul ridicat de antioxidanţi, care protejează vasele de sânge și împiedică formarea depozitelor de grăsime, ferindu-ne de atacuri cerebrale şi de cord.
Laptele de migdale
Recomandat în: slăbit, diabet, Alzheimer, cancer.
La mare modă în Occident, laptele de migdale este apreciat mai ales de cei care doresc să slăbească, întrucât, deși are o consistență asemănătoare cu cea a laptelui de vacă și un gust plăcut, el conține incomparabil mai puține calorii. El le e recomandat și diabeticilor, cărora nu le creşte glicemia, așa cum o face laptele de vacă. Laptele de migdale este preferat și de multe persoane care suferă de unele afecțiuni gastrointestinale. Asta, pentru că se digeră ușor și e bogat în fibre, care protejează pereții intestinali și colonul.
Grație conținutului ridicat de vitamine și minerale, laptele de migdale poate încetini procesul de îmbătrânire și chiar preveni unele boli cumplite, precum Alzheimerul şi cancerul. E însă bine de știut că, la fel ca laptele de soia, el ar putea împiedica organismul să absoarbă și să folosească iodul, ceea ce, pe termen lung, ne poate afecta tiroida. În plus, multe dintre tipurile de lapte de migdale existente pe piața românească sunt îndulcite, cantitățile de zahăr adăugate de producători putându-ne zădărnici planurile de a da jos kilogramele în plus. De aceea este bine să citiți cu atenție datele de pe ambalaj, înainte de a opta pentru o marcă sau alta.
Laptele de ovăz
Recomandat în: probleme digestive, slăbit, insomnie.
Pentru cei cu probleme digestive, laptele de ovăz, foarte bogat în fibre, poate fi una dintre principalele alternative la cel de vacă. El susține flora bacteriană intestinală, previne constipația și acumularea de toxine la nivelul intestinelor, ceea ce ne poate feri inclusiv de cancerul la colon. În plus, pentru că e o băutură sățioasă, care stabilizează glicemia, laptele de ovăz poate inhiba pofta de mâncare, ajutându-ne astfel indirect să scădem în greutate. Un alt beneficiu major pus pe seama laptelui de ovăz este capacitatea de a îmbunătăți calitatea somnului și a combate insomnia.
Laptele de cocos
Recomandat în: întărirea inimii, slăbit, gripe, răceli.
Are avantajul că provoacă rar alergii. În plus, el conține mai multe grăsimi „bune”, care ne reduc colesterolul rău, întărindu-ne inima, dar ne și ajută să slăbim. Laptele de cocos ne poate, de asemenea, ajuta să scăpăm de răceli, întrucât e bogat în substanțe cu proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.
FELICITARI!!UN MATERIAL DE NOTA 10.LAPTELE INSEAMNA DE FAPT VIATA COPIILOR.CUM AR PUTEA ALTFEL TRAI COPII LA INCEPUTUL VIETII LOR FARA LAPTELE MATERN??