Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Despre CORONAVIRUS, „la vârf”: „Virusul ar putea să ucidă milioane de oameni”

Foto: Guliver/Getty

Doctor și microbiolog, belgianul PETER PIOT, în vârstă de 70 de ani, este șeful le­gendarei „Scool of Hygiene & Tropical Medicine” din Londra. El a condus cercetările în cazul viru­su­rilor Ebola și SIDA, și acum coordonează lupta cu coronavirusul. Interviul care urmează este tradus și adaptat după un text apărut în presa elvețiană.

– O să murim secerați de boală, ca pe vremea ciumei, d-le profesor?

– Coronavirus se transmite ușor, dar poate fi vindecat, și procentul mortalității nu este foarte mare. Dar pentru a fi ținut sub control, e necesar ca Europa să adopte strategii comune de apărare și să-și perfecționeze rapid capacitatea de reacție.

– Suntem martorii unei pandemii?

– Pandemie este a­tunci când virusul se răs­pân­dește în mai multe țări, de la om la om. Până în pre­zent, majoritatea con­ta­mi­nărilor s-au produs în China, Bavaria și Italia. Dar nu este exclus ca virusul Sars-CoV-2 să se transforme într-o pande­mie. Sună înfricoșător, dar asta se întâmplă în fiecare iarnă, când virusurile gripale se răspândesc pe ju­mă­­tate de glob pămân­tesc.

– Cum apreciați efortul Chinei de a ține viru­sul sub control?

– Sunt impresionanți prin ce fac. Prin măsurile draconice pe care le iau, izolând orașe întregi, fac lumii un mare bine. Să nu uităm că noul corona­virus a fost identificat abia în urmă cu o lună. Dar le lipsesc multe lucruri, printre care testele pentru punerea diag­nos­ticului și măștile pentru față. Ca o ironie a sorții, cel mai mare fabricant se află chiar în provincia un­de a apărut boala, Hubei. În plus, China acționează mai transparent și e deschisă la colaborare.

– Cele mai noi informații susțin că testele de identificare a bolii au o marjă de eroare…

– Testele actuale, care funcționează pe baza așa-numitelor polimeraze cu reacție în lanț, identifică virusul într-un stadiu de debut al infecției. Or, până în clipa de față, nu putem afla în ce stadiu se află boala la cei infectați. Dar lucrul nu mă miră, având în vedere că ne aflăm la începutul cerce­tărilor.

– Personal, ca specialist, cât de mult vă neli­niștește coronavirus?

Foto: Agerpres

– Foarte mult. Și cele mai multe griji sunt legate de China. E o țară cu 1,4 miliarde de oameni. Nu poți să-i ții închiși acolo ca într-un lagăr. Foarte mulți dintre ei au afa­ceri în Europa și Ame­rica. Dar perico­lul cel mai mare îl re­prezintă cei două mi­lioane de chi­nezi care locuiesc în A­frica. Toc­mai s-au întors din concediul de sărbă­torire a Anului Nou. Și în Africa nu s-au luat încă niciun fel de mă­suri. Același lu­cru se întâmplă și în In­do­nezia: 270 de mi­li­oane de oa­meni și nicio infec­ție? După opi­nia mea, nu­mă­rul cazurilor de in­fectare cu coro­navirus este mult mai mare decât cel oficial. Viru­sul se ia ex­traordinar de ușor.

– Epidemiologii italieni, unde boala tocmai a explodat, afirmă că s-ar putea ajunge la 8 mili­oane de morți pe întreg globul…

– Dacă virusul se va răspândi în țările Orien­tului Mijlociu, în Rusia, Africa și America, el poate uci­de, într-adevăr, milioane de oameni.

– În Europa, măsurile de protecție sunt ete­rogene. În Austria, de pildă, călătorilor întorși din China li se măsoară temperatura când ajung în aeroport. În celelalte țări nu se face la fel. Nu ar tre­bui să se acționeze identic în toată Comu­nitatea Europeană?

– Ba da. Sistemul este puternic, numai dacă toți membrii săi acționează la fel.

– Dvs. ce sfaturi dați?

– Eu recomand să li se analizeze starea de să­nătate tuturor celor care se întorc din China, pre­cum și a celor care vin din țări ca Thailanda, Tai­wan și Singapore, unde există focare de infecție cu coronavirus. Sigur, și luarea temperaturii în aero­port e corectă. Ea poate da un semnal de alarmă. Im­portant este însă ca în CE să se ia aceleași mă­suri de apărare pentru toate țările ei.

– Ați amintit înainte de Africa. Ce se întâmplă dacă se răspândește coronavirusul în țări sărace dar puternic populate, cum sunt Nigeria sau Senegal?

– Asta are prioritate pentru institutul nostru din Londra. Mai mult de jumătate dintre angajații noștri se află în momentul de față în Africa, pentru a identifica eventuale cazuri de infectare cu coro­navirus. Nu avem timp de pierdut. Dacă virusul se va răspândi în aceste țări, putem vorbi de o revenire a ciumei din perioada medievală.

– Vom putea reacționa?

– Fiecare spital, fiecare clinică trebuie să-și ve­ri­fice strategiile de urgență și chiar să le lărgească. Ce se va întâmpla dacă numărul pacienților cu in­fecții pulmonare va crește cu o cincime? Sau dacă o cincime din numărul asistenților din spitale se va îmbolnăvi? Iată întrebări la care răspunsurile tre­buie să fie pregătite.

– Dvs. nu purtați mască pe față. Cum vă ocrotiți?

– Aș purta mască dacă aș răci, ca să-i feresc pe cei din jur de microbi. Și când mă duc în spitale port mască, pentru a feri pacienții cu imunitate scăzută. Dar pe stradă și în spații libere, nu trebuie să purtăm măști. Important este să ne spălăm cât mai des pe mâini. Trăim într-o cultură în care datul mâinii se practică zi de zi.

– Coronavirus va continua să ne bântuie iernile, la fel ca gripa?

– Da. Virusul s-ar putea aclimatiza pe pământ, pe durate nelimitate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian