Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Politică în vremea coronavirusului

Când, imediat după câștigarea deta­șată a prezidențialelor, Klaus Iohannis a dat semnalul pentru demi­te­rea Guver­nu­lui Dăncilă, mul­tă lume a ră­mas nedumerită. La ce bun o astfel de mutare, cu mai puțin de un an înainte de ale­gerile la termen? Și, mai ales, de ce să îți asumi tu, Iohannis, tu PNL, guvernarea înainte de alegeri, în loc să o lași pe Viorica Dăncilă și gașca ei din PSD să o țină din prostie în prostie, ca până atunci? De ce să nu o lași „să își rupă gâtul” și să culegi roadele, liniștit, la scrutinul parlamentar de la sfârșitul lui 2020?

Că foamea de putere a PNL era mare – atât de mare, încât e dispus să-și în­cal­ce, cu nonșalanță, promisiunile din cam­panie – s-a văzut în cele câteva luni de man­dat ale Guvernului Orban. Dar, din­colo de asta, contextul ultimelor zile, cu răspândirea noului coronavirus în Europa și cu riscul apariției lui în România, este un răspuns clar și suficient la întrebarea de ce trebuia dată jos cât mai urgent Vio­rica Dăncilă și de ce astfel de personaje n-ar trebui să ajungă niciodată în poziții de conducere. Gradul de neîncredere în capacitatea de reacție a statului român, după tragediile din Apuseni și din Colec­tiv, este extrem de ridicat, cum ar fi, însă, să gestioneze o catastrofă de amploare na­țio­nală, un guvern înțesat de incom­pe­tenți, ajunși pe fotoliile și în cabinetele ministeriale pe bază de pile și relații de partid?

Problema e că lui Klaus Iohannis, cos­tumat în „președinte-jucător” la începutul celui de-al doilea mandat, nu prea i-a ieșit pariul cu Guvernul Orban și cu pro­vo­carea anticipatelor. Spre deosebire de Tra­ian Băsescu, care, bașca, avea și fler, ceea ce-i lipsește cu desăvârșire lui Klaus Iohannis, actualul președinte, este faptul că nu poate conta câtuși de puțin pe o Curte Constituțională care îi pune bețe în roate cu orice ocazie. Și soarta unui nou gu­vern, care se discută zilele acestea la Cotroceni, și soarta anticipatelor sunt în aer, așa încât, criza coronavirusului, cu tot ce trage după ea, inclusiv efecte econo­mice greu de cuantificat în acest moment, prinde România într-o situație de incerti­tudine fără precedent.

Președintele e în corzi – dușmanii săi politici îi pun deja în cârcă situația în care s-a ajuns – partidele gândesc, în frunte cu PNL-ul!, numai și numai la cifrele din sondaje, Ludovic Orban pare tot mai uzat de jocul acesta de învestiri și demiteri, iar PSD-ul simte deja că se poate cățăra pe o eventuală criză, motiv pentru care nici nu vrea, de fapt, la putere, la fel cum a făcut când a ajuns Dacian Cioloș premier. Și atunci, cine își asumă o guvernare res­ponsabilă și eficientă în perioada com­plicată care urmează? Se mai gândește ci­neva la oameni sau toată lumea e cu ochii pe previziunile de vot? Se spune că marile caractere se văd în situații de criză. Până ce criza să se generalizeze – și să sperăm că nu se va întâmpla asta! – președintele trece el însuși printr-o criză personală, la nivel politic. Cu un parlament complet lipsit de legitimitate, cu o Curte care rescrie jocul de putere după bunu-i plac (dacă nu după dictarea unora) și cu un guvern demis, președintele e cel mai puternic actor politic al momentului. De cum își joacă atuurile zilele astea ar putea depinde nu doar următoarele luni, ci următorii 4-5 ani.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian