Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

MEDICINĂ ORIENTALĂ – Fortifierea organismului în prag de primăvară

Foto: Shutterstock – 6

• Medicina tradițională asiatică, precum cea chineză sau celebra ayurveda, practicată de milenii în India, oferă o întreagă gamă de soluții pentru întărirea și energizarea organismului – două lucruri de care avem cea mai mare nevoie în prag de primăvară •

Cum să ne încărcăm bateriile interioare

La sfârșitul iernii și începutul primăverii, orga­nismul intră uneori într-un soi de cerc vicios: slăbit fiind, e mai sensibil la boli, iar bolile îl slăbesc la rân­dul lor și mai tare, ceea ce face ca fenomenul să se repete. Iată ce ne recomandă medicina ayur­ve­dică să facem pentru a pune capăt acestui cerc vicios:

* Practicați exercițiile de respirație Prana­yama, de câte 10-15 ori la rând, în fiecare zi. Ver­siunea simplă este să inspirați numărând până la patru, să mențineți aerul în plă­mâni tot până la pa­tru, să expirați numărând până la patru și să rămâ­neți cu plă­mânii goliți de aer, tot până nu­mărați la patru.

O versiune un pic mai complicată dar mai efi­cientă, este să inspirați cât numărați până la 10, să mențineți aerul în plămâni, cât numărați până la 20, să expirați cât numărați până la 10 și să men­țineți plă­mânii goliți de aer cât numă­rați până la 10.

* Beți apă la temperatura camerei.

* Mâncați cât mai puțin și mai ușor. Săriți o masă sau două, reduceți cantitatea de alimente pe care le consumați și mâncați mai ales fruc­te, le­gu­me, sucuri, zer și iaurt. Asta îi va per­mite sistemu­lui dvs. digestiv să aibă parte de o binevenită odih­nă, iar întregul organism va fi în cele din urmă energizat.

* Dormiți. Bateria corpului nostru este reîn­cărcată mai ales cu ajutorul somnului. De aceea, cel mai important este să vă bucurați de un somn odihnitor, de fiecare dată când vă simțiți obosiți. Un alt indiciu că ar fi bine să vă întindeți în pat este atunci când simțiți durere în mai mult de două-trei puncte de pe suprafața tălpilor sau pal­melor.

Acupunctura

Presupune stimularea prin înțepare a anu­mitor puncte de la nivelul pielii, situate de-a lungul meridianelor energetice. Pentru a urma un aseme­nea tratament, trebuie să ne adresăm unui specia­list. O ședință durează în general între 20 și 40 de minute, în funcție de diagnostic și anotimp. E bine (și liniștitor) de știut că înțeparea punctelor de acupunctură este una foarte fină, acele fiind doar un pic mai groase decât un fir de păr. Pentru ca tratamentul să dea cu adevărat roade, trebuie să urmăm timp de minimum o lună și un regim ali­men­tar cât mai ușor și mai sănătos, în care să inclu­dem din belșug verdețurile care se găsesc în aceas­tă perioadă în piață, precum spanacul, lo­boda, leurda și urzicile.

Presopunctura

Dacă acupunctura nu vă e pe plac, dar știți că vă așteaptă o perioadă mai grea pentru care trebuie să vă înarmați cu mai multă energie, tot ce trebuie să faceți este să masați vârful degetelor mici ale mâinilor. Presiunea se aplică cu ajutorul degetului mare, masând zona respectivă cu mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic. După cinci asemenea mișcări, apăsați o dată mai puter­nic, apoi reluați procedura. În to­tal, operațiunea trebuie să dureze 1-2 minute. Repetați de trei ori pe zi.

Băutură din pudră de amla și ghimbir uscat

Se prepară din 300 g pudră de amla (coacăz indian) ameste­cată cu 100 g pudră de ghimbir us­cat. Beți în fiecare dimineață câte un pahar cu apă în care ames­tecați o linguriță de pre­pa­rat. Fructul de amla este foarte bo­gat în vitamina C, iar ghim­bi­rul are puternice efecte energi­zante, sti­mulează funcția diges­tivă, e un cu­noscut remediu împotriva ră­celii și gripei, com­bate infla­ma­țiile și colesterolul și este cu­­nos­cut pentru proprietățile antioxi­dante, susți­nând funcția cognitivă și contribund la îmbu­nă­tă­țirea memoriei și a timpului de reacție. Împre­ună, pudra de amla și cea de ghimbir fac o echi­pă redu­tabilă, în forti­fie­rea orga­nismului nostru. Bău­tura obținută din cele două plante extrem de apre­ciate în medicina ayur­vedică (și nu numai) este foar­te eficientă la cum­păna dintre sezonul rece și cel cald, ea fiin­du-le recomandată celor răciți sau care suferă de pro­bleme digestive ori celor aflați în con­­vales­cență, dar și copiilor, vârst­nicilor și fe­meilor însăr­cinate.

Mâncați alimente verzi și acrișoare

Medicina chineză consideră că manifestări pre­­cum senzația de agitație, insomnia și obo­seala, re­pre­zintă un semn că avem probleme cu rinichii, ficatul și vezica biliară. Aceste ultime două organe sunt corelate cu primăvara. În aceas­tă perioadă, în care natura revine la viață, chinezii afirmă că fica­tul și vezica biliară încep din nou să tureze cu forțe maxime. Cu condiția să le ajutăm și noi un pic. Dar cum? În primul rând prin alimentație:

* Mâncați verdețuri proaspete din belșug. Cu cât varietatea lor e mai mare, cu atât e mai bine pentru sănătate: spanac, urzici, lobodă, țelină, ște­vie, ruco­la, castraveți, broccoli, dovlecei, feni­cul ș.a.m.d. Legumele verzi sunt în general bo­gate în substanțe nutritive care ajută ficatul să eli­mine toxine și să-și regle­ze funcțiile.

* Mâncați alimente acre, precum unele soiuri de mere, lămâi, kiwi, anghinare și orice fructe și legu­me cu gust acrișor, specifice sezonului. Acrul este aroma ficatului, pe care-l ajută, potrivit medi­cinei tradiționale chineze, să repună în mișcare energia qi, dirijând-o cu blândețe acolo unde tre­buie să mear­gă.

* Evitați mâncărurile grele, care împovărează fi­ca­tul. De asemenea, e bine să reduceți la mini­mum consumul de alcool, tutun, cafea și mâncăruri pi­cante.

* Gătiți sănătos, evitând să prăjiți alimentele sau să folosiți prea multe grăsimi. Ideale sunt în această perioadă mâncările gătite rapid, la grătar sau la aburi.

Ce ne recomandă chinezii să bem primăvara

Printre favorite se numără desigur ceaiul verde, care e bogat în antioxidanți, ne întărește puterea de concentrare și ne energizează. Medicii chinezi ne sfătuiesc să bem în prag de primăvară și ceai de găl­benele și de păpădie, care ajută ficatul să scape de toxine, ori ceai din frunze de afin, care stimu­lea­ză circulația cerebrală. Un alt ceai pe care este bine să-l bem acum este cel de armurariu, bogat în silimarină, care protejează și regenerează celu­le­le hepatice și îndepărtează compușii toxici din ficat.

Recomandabil este în această perioadă și ex­trac­tul de sâmburi de struguri, care îmbunătățește oxigenarea sângelui și combate oboseala oculară specifică primăverii.

Nu pierdeți nopțile

De ajutor pentru a trece cu bine de primăvară poa­te fi și respectarea cu strictețe a anumitor ore de somn. Potrivit medicinei tradiționale chineze, fi­catul profită cel mai mult de pe urma odihnei între orele 23.00 și 01.00, iar vezica bilară, de som­nul din intervalul orar 01.00 și 03.00.

Cum putem evita mânia, un dușman al ficatului și al vezicii biliare

Medicina chineză ne mai recomandă ca, în a­ceas­tă perioadă, să evităm cu orice preț mânia, care se răsfrânge negativ atât asupra ficatului, cât și asupra vezicii biliare. Ni­velul de stres poate fi re­glat cu ajutorul unor plan­te medicinale, precum Ash­waganda, Noni (se gă­sește și sub formă de capsule) și Schizandra, o plantă adaptogenă, adică ale cărei efecte se mani­festă în funcție de nece­sită­țile pacientului și care are numeroase alte beneficii, fiind un tonic gene­ral, stimulând sistemul imunitar și apetitul, reglând glicemia și ameliorând vederea și auzul.

Alte soluții de a scăpa de mânie:

* Când sunteți furioși concentrați-vă pe respi­rație.

* Consumați-vă nervii cu ajutorul unei acti­vități fizice, precum alergatul sau săritul cu coarda.

* Disipați mânia, intrând în stare de meditație sau rugându-vă într-un loc cât mai liniștit.

* Combateți mânia cu ajutorul relaxării pro­fun­de induse de masaj. Apelați la acest plăcut arti­ficiu anti-mânie cât mai des. Dacă nu vă permiteți să plătiți săptămânal câteva ședințe de masaj, cereți ajutorul partenerilor de viață sau masați-vă singuri zonele tensionate ale capului, palmei și tălpii.

Stați la aer și la soare și practicați zilnic exerciții de menținere a formei

Vechii chinezi știau ceva ce medicina modernă nu face astăzi decât să reconfirme: aerul curat și lumina soarelui conțin energie care ne hrănește nu doar plămânii și pielea, ci și inima și creierul. Me­dicina chineză pune, de asemenea, un mare accent pe practicarea zilnică, în această perioadă, a unor exerciții menite să ne mențină în formă. Una dintre cele mai bune metode este să facem elongații și exerciții ușoare ori plimbări. Acestea nu ne pun doar sângele în mișcare, ci și energia, care reușește astfel să curgă din nou mai bine. Recomandabile în acest sens sunt în special tai chi, qigong sau yoga, care au avantajul că pot fi practicate și în natură, ne mențin în formă, ne întăresc sistemul imunitar și previn apariția multor boli, precum cele articulare sau psihice. Efecte benefice în fortifierea organismului pot avea și activități fizice mai puțin exotice, precum joggingul, plimbările pe jos și mer­sul cu bicicleta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian