Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

MEDICINĂ TRADIȚIONALĂ CHINEZEASCĂ – Corectarea greșelilor de alimentație

Foto: Shutterstock

Primăvara, oamenii care mănâncă multe preparate din carne, dulciuri și aluaturi, feluri de mâncare făcute la microunde, se simt vlăguiți și fără poftă de viață. Otrăvurile din alimente pot duce și la oscilații ale stării de sănătate: greață, amețeli, boli de stomac și de­presii. Și alcoolul se potrivește rău cu primăvara. Capul devine fier­binte și greu, puterea de con­centrare scade, apar tulburări de metabolism, lua­re în greutate, stări de nervozitate și rău la ficat.

Rețetele următoare vă sunt de folos.

Ceaiul celor 1000 de virtuți

Ingrediente: 50 g coji de mandarine cu partea albă dinăuntru, 1 linguriță ceai verde, o rămurică de mentă ver­de proaspătă, sau un plic de ceai de mentă uscată.

Efect: curăță orga­nis­mul de „zațul” depus în el.

Mod de prepara­re: cojile de mandarine se fierb de 4 ori (se dau în clocot, se trag de pe foc, apoi se pun iar să fiarbă, 2-3 clocote etc.). Se ia vasul de pe foc, se pune menta și ceaiul verde și se lasă la infuzat 2 minute. Se strecoară.

Mod de administrare: se bea imediat, pe stomacul gol, apoi ne culcăm, 30 de minute, cu o sticlă cu apă caldă pusă pe abdomen.

Vânt de primăvară purificator

Ingrediente: 20 g coji de mandarine uscate cu pielița albă pe dinăuntru, 1 lingură ceai roșu (Pu-Erh, se găsește la raioanele de ceaiuri).

Efecte: ajută la eliminarea otrăvurilor din corp. Are și acțiune relaxantă, care vă ajută să apelați la o alimentație mai ușoară, cu multe ver­dețuri de primăvară.

Mod de preparare: cojile de mandarine uscate se fierb de patru ori, într-un litru de apă. Înaintea ultimei fierberi, se adaugă ceaiul roșu și se mai lasă lichidul să clocotească de trei ori. Se lasă vasul acoperit 5 minute, se strecoară și se pune într-un termos.

Mod de administrare: se bea ceaiul cu în­ghițituri mici, de-a lungul unei zile. Cura durează patru săptămâni.

Pulbere de ciuperci pleurotus

Ingrediente: pentru o cură de 20 de zile, aveți nevoie de 1 kg de ciuperci.

Efecte: scade nivelul coles­te­rolu­lui și curăță sângele ca un de­ter­gent.

Mod de preparare: se taie ciupercile în fâșii subțiri și se răs­firă pe o coală de hârtie. Se pun la uscat într-un loc bine aerisit. Du­rea­ză mai multe zile.

* Când sunt bine uscate, se pi­sează într-un mojar de lemn și se pun în recipiente de sticlă care se țin la întuneric, în loc uscat.

Mod de administrare: se adaugă zilnic o lingură de pulbere de ciuperci în mâncare sau se ia cu un pahar de apă fierbinte.

Notă: ciupercile se pot usca și în cuptor, la 50 de grade, timp în care ușa cuptorului se deschide de mai multe ori. Ciupercile uscate trebuie să fie crocante.

Mâncare pentru întărirea ficatului

Ingrediente: ciuperci pleurotus, suc de lă­mâie, untdelemn de măsline, usturoi, sare, piper.

Efect: întărește ficatul.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 240°. Spălate și zvântate înainte, ciupercile se bagă înăuntru, pe o tavă neunsă, vreme de 7 mi­nute. Se scot afară și se prepară cu un sos format din sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul ras, sare și piper.

Ceai de ghimbir și nuci, pentru ulcerele de primăvară

Ingrediente: 20 g ghim­bir proaspăt, miezul de la două nuci.

Efecte: ajută la greață și arsurile de stomac, care pot apărea imediat după masă, soldate uneori și cu diaree.

Mod de preparare: se curăță ghimbirul de coa­jă, apoi se toacă mă­runt, la fel ca și nucile. Se pun la fiert 5 minute în 300 ml apă. Se strecoară și se bea fierbinte.

Mod de administrare: se bea de mai multe ori pe zi, până ce deranjamentele stomacale dis­par.

Sirop cald contra durerilor de stomac

Ingrediente: 250 g ghimbir proaspăt, 250 g zahăr brun.

Efecte: Dacă aveți senzația permanentă de apăsare, de parcă ați avea un bolovan rece în sto­mac, siropul pe care vi-l prezentăm potolește du­rerile și încălzește stomacul.

Mod de preparare: se curăță ghimbirul de coajă, se taie feliuțe și se pune în aparatul de stors fructele.

Vă puteți mulțumi și doar să-l ra­deți pe ră­zătoarea mică. Încălziți sucul sau răzătura completată cu 2 linguri cu apă, fără să le fierbeți. Puneți în ele zahăr treptat, astfel în­cât să se di­zolve total. Țineți siropul în frigi­der.

Mod de administrare: ames­te­cați o optime din sirop cu 1 cană de apă fierbinte. Beți vreme de 4 zile, di­mineața și seara, după masă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian