
Inima, față-n față cu primăvara
Păcălelile nu se întâmplă numai în luna Aprilie. Și Martie ne trage pe sfoară, când e vorba de sănătate. De pildă, fiorii de primăvară nu sunt provocați totdeauna de bucuria sezonului verde, ci pot fi simptomele unor boli cardiovasculare serioase. Venirea primăverii este un adevărat tur de forță pentru două sisteme ale organismului nostru: sistemul nervos și cardiovascular. Aflate în strânsă legătură, cele două sunt extrem de sensibile la alternanțele frig-cald, la fenomenele meteo extreme, precum și la câmpurile atmosferice cu presiune joasă. Ca prim ajutor, vă oferim în continuare câteva dintre cele mai eficiente remedii naturale, cu efect în ameliorarea bolilor cardiovasculare, care se agravează primăvara și vara.
HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ

Este o problemă de sănătate care afectează cel puțin unul din trei adulți, momentul de maximă încercare fiind acum, la schimbarea sezoanelor.
* Semințele de țelină (Apium graveolens) – 20 de grame, administrate de trei ori pe zi, normalizează tensiunea arterială, împiedică depunerea de colesterol și trigliceride pe artere, prevenind infarctul și accidentul vascular cerebral, ajută la eliminarea surplusului de apă din organism. Acest remediu poate fi folosit pe termen lung, fără a da dependență sau obișnuință. De asemenea, spre deosebire de hipotensivele de sinteză, acest remediu nu afectează circulația cerebrală, ci din contră, o îmbunătățește. Astfel, dacă multe dintre medicamentele chimice hipotensoare afectează negativ memoria, capacitatea de concentrare sau echilibrul emoțional, semințele de țelină ajută la restabilirea acestor funcții ale creierului.
* Frunze de vâsc (Viscum album) – se administrează sub formă de tinctură (se găsește în farmacii și magazinele naturiste), din care se iau 50 de picături, de patru ori pe zi, de preferinţă înainte de masă. Este un bun hipotensiv, care îşi face simţită acţiunea abia după trei săptămâni de tratament. În schimb, are efecte foarte stabile în timp, fiind un excelent medicament pentru persoanele cu hipertensiune gravă (în stadiile II şi III) şi pentru cele cu tensiune oscilantă. O cură durează opt săptămâni, urmată de patru săptămâni de pauză, după care se reia.
* Zarzavaturile și salatele – se consumă proaspete, neprelucrate termic, în cure de cât mai lungă durată. Practic, la fiecare prânz și cină trebuie consumată câte o salată de minimum 150 de grame, făcută din verdețuri cât mai variate, așa încât dieta să nu devină prea monotonă. Majoritatea zarzavaturilor (leușteanul, țelina, pătrunjelul, mărarul, tarhonul) au un efect puternic diuretic, eliminând surplusul de apă din țesuturi și ajutând la controlul tensiunii arteriale. Salata verde, spanacul, andivele, rucola, leurda sunt adevărați inamici ai colesterolului, împiedicând apariția unor complicații ale hipertensiunii, cum ar fi arterita obliterantă, ischemia cardiacă, circulația cerebrală deficitară etc.
* Eliminarea alimentelor nocive – înseamnă să renunțăm la zahăr și îndulcitori artificiali, la carne (mai ales cea roșie), la prăjeli, la alimentele bogate în amidon (pâine și făină albă, orez decorticat), care sunt o adevărată otravă pentru sistemul cardiovascular, favorizând atât creşterea tensiunii arteriale, cât şi creșterea colesterolului și a trigliceridelor din sânge.
* Semințele și uleiurile presate la rece – cercetări recente arată că, în stare naturală, seminţele de floarea-soarelui şi de dovleac, seminţele de susan, alunele, nucile și măslinele sunt un elixir pentru vasele de sânge şi circulaţie. Ele aduc un aport caloric substanţial, care va compensa renunţarea la alimentele extrem de nocive menționate mai sus (carne, ulei obţinut la cald, alte grăsimi animale, zahăr).
TENSIUNEA ARTERIALĂ OSCILANTĂ

Variațiile mari ale presiunii sanguine forțează la maximum vasele de sânge și inima. De regulă, în această situație ajung mai ales hipertensivii, care – din acest motiv – sunt tratați cu cele mai puternice medicamente de sinteză, riscul fiind, adeseori, foarte mare. Din fericire, remediile naturale conlucrează foarte bine cu medicamentele de sinteză, potențându-le foarte mult efectul și ajutând la scăderea dozelor, fără a afecta deloc rezultatul terapeutic.
* Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) – este un puternic hipotensor și stabilizator al tensiunii arteriale, care acționează rapid și eficient, mai ales atunci când este administrată sub forma extractului uscat (pilule). Se iau 300-600 mg pe zi, efectele de scădere a tensiunii arteriale și de stabilizare a sa apărând în 3-7 zile de la prima administrare. O acțiune ceva mai slabă o are pulberea din părțile aeriene înflorite, obținută prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a plantei uscate, din care se iau câte 2 grame, de trei ori pe zi. Cura cu talpa-gâștei durează minimum două și maximum trei luni, urmate de o pauză de aproximativ o lună. În perioada de pauză se recomandă extractul de semințe de țelină, despre care am vorbit anterior.
* Păducelul (Crataegus oxyacantha) – se folosește extractul de fructe, care are o acţiune blândă și gradată de reglare a presiunii sanguine, stabilizând valorile tensiunii arteriale, și preîntâmpinând apariţia unor complicaţii ale acestei afecţiuni, cum ar fi insuficienţa cardiacă, accidentele vasculare cerebrale, hemoragiile etc. Se administrează 400-600 mg de extract de păducel pe zi, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză, după care administrarea se reia.
* Alimentația – va fi moderată din punct de vedere cantitativ și foarte restrictivă din punct de vedere calitativ. Toate „otrăvurile” sistemului cardiovascular, cum ar fi cafeaua și produsele care conțin cofeină (cola, energizante etc.), carnea, tutunul, băuturile alcoolice sau zahărul alb, vor fi eliminate imediat. Se vor lua câte cinci mese pe zi, cu o cantitate redusă de hrană, din care nu trebuie să lipsească salatele din frunze verzi (spanac, salată verde, varză, rucola, păpădie etc.), grăsimile sănătoase (din uleiuri presate la rece) și proteinele netoxice (din nuci, soia nemodificată genetic, ouă, năut).
ARITMIA CARDIACĂ

În tratamentul naturist al tulburărilor de ritm cardiac, sunt urmărite trei tipuri de efecte: 1. Echilibrarea activității cardiace, prin acțiunea la nivelul sistemului nervos central. 2. Echilibrarea emoțională a pacientului. 3. Prevenirea apariției insuficienței cardiace și a altor tulburări conexe cu aritmia.
* Roinița și valeriana – roinița (Melissa officinalis) este o plantă care acționează, în principal, la nivelul sistemului nervos, prevenind și tratând tulburările de ritm cardiac produse sau agravate de stres, de meteosensibilitate ori de oboseală cronică. Se administrează sub formă de pulbere, din care se iau câte 2 grame, de trei ori pe zi. Efecte mai puternice are valeriana (Valeriana officinalis), recomandată celor care se confruntă cu tensiuni emoționale puternice, care au aritmie nocturnă, eventual asociată cu insomnie. Valeriana se ia sub formă de extract uscat (în capsule sau comprimate), câte 200-600 mg pe zi.
* Păducelul (Crataegus monogyna) – se folosește extractul de fructe sau flori (pilule), care are o acţiune de stabilizare a ritmului cardiac. Apare lent (în câteva săptămâni), dar durabilă în timp și nu este însoțită de reacții adverse. Se administrează 400-600 mg de extract de păducel pe zi, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză, după care administrarea se reia.
* Passiflora (Passiflora incarnata) – este un antispastic redutabil, care se administrează pentru prevenirea fibrilațiilor cardiace, dar și ca tratament general de echilibrare pentru inimă și sistemul nervos, necesar mai ales în timpul perioadelor cu mult stres, oboseală, tulburări de somn etc. Administrarea de passiflora este o protecție necesară pentru suferinzii de diverse forme de aritmie, în timpul perioadelor critice, prevenind agravarea bolii și ajutându-i la depășirea acestor perioade. Se iau capsule care conțin o combinație între extractul de passiflora și pulberea de părți aeriene de passiflora, în cure de 4 săptămâni. Se administrează zilnic 2-6 capsule, dimineața și seara.