Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

TAXI – „Mai avem ceva de spus şi după 20 de ani. Vrem să le arătăm oamenilor că suntem vii”

Foto: Agerpress

Una dintre cele mai bune și îndrăgite tru­pe de pop-rock bucureştene, Taxi, împli­neşte 20 de ani. Două decenii cu per­formanţe remarcabile: formaţia şi-a adăugat în por­to­foliu peste o mie de concerte, s-a prezentat la Eu­ro­vision, a lansat nouă discuri și nenumărate hituri. Melodiile lor extrem de originale și ușor de memo­rat, cu versuri romantice sau ironice, altele cu me­saje care critică fără menajamente starea socială și situația politică a României, fac parte din zestrea muzicală a generații întregi de români: „Cele două cuvinte”, „Aici sunt banii dumneavoastră”, „Ai în­chis marea în ochi”, „Mi-e dor şi doare”, „Câinele co­munitar”, „Jumătatea mea”, „Cineva, înaintea ta”, „Ea încă mă iubeşte”, „Criogenia salvează Ro­mânia”, „Te văd în toate femeile””Despre sme­renie”, „Eşti iubibilă” sunt melodii pe care le putem cânta cu toții, în cor.

E drept că Taxi nu sunt chiar pe gustul tuturor şi că, de multe ori, şi-au adunat pe lângă laude şi des­tule critici, dar asta nu i-a afectat şi nu i-a deter­minat să se oprească sau să-şi schimbe stilul: „Au fost şi momente delicate în ăştia 20 de ani, dar le uiţi. Ce rost are să le mai ţii minte? A fost şi greu şi uşor. A fost şi este frumos. Asta e. Dacă am reuşit să câştig respectul a doi, trei oameni, şi am izbutit să ajung şi la sufletele altor câţiva, ei bine, dacă am reuşit să fac asta, este minunat!”, se confesa Dan Teodorescu, solistul trupei, într-un interviu recent, acordat postului Ra­dio România Cultural.

Dan Teodorescu – compozitor, textier, vocalist și lider al trupei, este fondatorul şi singurul membru neclintit al forma­ției. Ceilalţi colegi s-au pierdut pe par­curs, iar azi, formaţia Taxi este alcătuită din: Vicky Avanu (voce – 2005), Daria Corbu (voce – 2013), Alexandru Badea (tobe – 2019), Kerezsi Csongor (chitară bas – 2009), Bogdan Tănase (chi­tară – 2018), Mugurel Coman (clape -2006), şi Dan Teodorescu (voce, chitară acustică – 1999).

Primul disc al formaţiei, „Jumătate de album”, a fost lansat în noiembrie 1999, exact cu 20 de ani înaintea ultimu­lui lor album, „Taxi 20”. Acesta a fost prezentat în premieră pe scena Sălii Palatului din Capitală pe 8 noiembrie, 2019. „Au trecut 20 de ani. Nu știm exact când au trecut, dar probabil că s-a întâmplat undeva între «Criogenia sal­vează România» și «Supradoză de dor”, spuneau ei.

Lansarea oficială a noului album a fost făcută în prezenţa Orchestrei Sim­fonice București, dirijată de Mariano Castro – pianist, chitarist, compozitor şi aranjor argentinian, nominalizat în 2009 și 2010 la premiile Grammy – și a unui număr mare de prieteni ai membrilor formaţiei „Invitaţi normali, că tot se laudă toată lumea cu invitaţi speciali”, adăugau ei, cu umorul ce-i caracterizează.

Dublul album „Taxi 20” cuprinde 20 de piese noi, plus două bonus – „Mult peste o sută” şi „La pământ, sub mare”, create toate în stilul lor bine­cunos­cut.

Pe acest album pu­teţi regăsi şi melodia „Supra­doza de dor”, cântată în duet cu Irina Rimes, o piesă compusă de Dan Teo­dorescu, al cărei vi­deoclip oficial a fost lansat în martie 2019. A fost o colaborare care le-a făcut plăcere celor doi cântăreți şi pe care fanii Taxi, dar şi unii dintre fanii Iri­nei, ar dori s-o vadă repetată. „Irina e un suflet rar, un suflet cu har. N-a cântat piesa asta, a trăit-o”, de­clara Dan Teodo­res­cu. Iar Irina spunea, la rândul ei: „«Suprado­za de dor» este piesa pe care am plâns de câ­teva ori înainte să o cânt. Este o piesă pe care o simt de parcă aş fi scris-o eu.” Me­lo­dia a ajuns pe primele locuri în topuri şi videoclipul ei a fost ascultat şi vizionat pe in­ter­net de peste 3,2 milioane de oameni.

Taxi şi-a început turneul aniversar de 20 de ani pe 12 octombrie, la Con­stan­ţa, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, dar îl continuă şi anul acesta, pre­zentân­du-și noul album. „40% dintre piesele pe ca­re le cântăm în turneu sunt noi. Pentru că noi cre­dem că mai avem ceva de spus şi după 20 de ani şi vrem să le arătăm oamenilor că suntem vii. Iar cei care l-au ascultat au reacţionat neaşteptat de bine la noi­le noastre cânte­ce”, spu­­nea Dan Teodores­cu într-un interviu la Eu­ropa FM.

Şi pentru că lui Dan îi place să spună lucrurilor pe nume, fără filtru, folosind adeseori un limbaj colorat, şi după ce un discurs al lui din ianuarie 2019, plin de injurii la adresa guvernării de atunci, a devenit viral pe internet (fapt ce i-a adus şi o mulţime de critici), artis­tul a decis ca accesul tine­ri­lor sub 16 ani să fie restric­țio­nat la o mare parte din concertele pe care trupa Taxi le va susţine. „Vă re­comand să împliniți această vârstă până la data concer­tului sau, dacă acest lucru nu e posibil, cei sub 16 ani pot participa la spectacolul nostru doar cu acordul sem­nat al părin­ților ori însoțiți de aceș­tia”, declara el.

Este bine, deci, să vă in­te­­resaţi din timp şi să vă gân­­diţi înainte de-a vă lua la concert copiii.

Trupa Taxi poate fi ascultată luna aceasta, pe 12 martie, la Deanes Irish Pub & Grill din Brașov, şi pe 13 martie, la Craft Brewpub & Rooftop din Timișoara, iar în Capitală revine pe 7 mai, la Hard Rock Café, în Herăstrău.

(Pentru concertele din Timişoara şi Bucureşti puteţi găsi bilete în reţeaua Iabilet. La Timişoara, un bilet costă 60 de lei, cu acces general, în timp ce pentru concertul de la Bucureşti, exisă mai multe categorii de bilete, cu preţuri cuprinse între 74 şi 114 lei. Pentru concertul de la Braşov, un bilet costă 50 lei, iar pentru detalii şi rezervări acolo, trebuie să sunaţi la tel. 0734/01.02.03.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian