Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre sportivii români

• 2020 este un an extrem de important pentru sportul românesc: Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo bat la ușă, iar ultimele concursuri de calificare sunt în plină desfășurare la acest început de an. Un prilej cum nu se poate mai bun ca să aruncăm o ochire peste performanțele sportivilor noștri din ultima vreme. În condiții grele, cu bani nu foarte mulți și cu o infrastructură anemică, sportul românesc continuă să scoată la iveală nu doar mari campioni, ci și mari caractere. Vă prezentăm mai jos câteva nume despre care, cu siguranță, vom mai auzi în vara acestui an •

TENIS – Simona Halep, titlul 20 în carieră

Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 1, a câștigat, în fața Elenei Rybakina, din Kazahstan, finala turneului de la Dubai. O victorie care vine după o semifinală la Open-ul Australiei, de la Melbourne, și care o apropie și mai mult pe tenismena noastră de locul 1 mondial, deținut de Ashleigh Barty. Totodată, succesul îi aduce Simonei al 20-lea titlu din carieră, performanță reușită de numai cinci dintre jucătoarele active în acest moment în circuit. În plus, Simona ajunge la o serie impresionantă de 318 săptămâni petrecute în Top 10 WTA. Campioana noastră este pe locul 10 într-un clasament din toate timpurile, din care mai fac parte nume precum Martina Navratilova, Chris Evert, Steffi Graf sau Gabriela Sabatini.

TIR – Laura Coman “împușcă” aur după aur

Tirista Laura Coman, care concurează în proba de pușcă 10 metri aer comprimat, confirmă, în acest început de an, că este unul dintre cei mai în formă sportivi români ai momentului și una dintre marile noastre speranțe la o medalie strălucitoare la Jocurile Olimpice din vară. Laura, care a tras de mai multe ori în ultima vreme la nivel de record mondial, a câștigat, la sfârșitul lunii februarie, medalia de aur la Campionatele Europene de la Wroclaw, din Polonia.

La capătul unei finale palpitante, decisă la ultimul foc, la diferență de numai o zecime de punct, Laura le-a depășit pe rusoaica Anastasia Galashina și pe sârboaica Andrea Arsovic. Sportiva noastră este prima în istoria tirului care reușește să își apere titlul european, pe care îl câștigase, la prima finală din viața ei, în 2019!

HANDBAL FEMININ – Cu Cristina Neagu, la atac!

SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București au reușit, la sfârșitul săptămânii trecute, calificarea matematică în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, cu un meci rămas de jucat în grupele principale ale competiției. Vâlcencele, care au trecut la scor de campioana Suediei, Savehof, vor reveni, după 7 ani, în faza sferturilor, pe care au și depășit-o în 2013, pe vremea când echipa purta vechiul nume, Oltchim.

În cealaltă grupă principală a Ligii campionilor, fetele de la CSM București, cu liderul Cristina Neagu în mare revenire de formă după ultima accidentare gravă, au trecut peste startul slab de sezon și și-au asigurat, și ele, calificarea în sferturi, acolo unde sunt o prezență constantă în ultimii ani. De remarcat o altă performanță: doar România, Ungaria și Franța au câte două echipe în grupele principale ale competiției!

HANDBAL MASCULIN – Dinamo București, la “masa bogaților”

Dacă perfomanțele româncelor la handbal nu mai miră pe nimeni, cu adevărat spectaculoasă este performanța reușită zilele trecute de handbalul masculin românesc. Băieții de la Dinamo București și-au luat o frumoasă revanșă în fața celor de la Sporting Lisabona (care i-au eliminat anul trecut din competiție) și s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor! Neînvinși în actuala ediție a Ligii Campionilor, jucătorii antrenați de Constantin Ștefan își continuă astfel sezonul european remarcabil și vor juca împotriva lui Paris Saint Germain, cea mai bogată echipă de handbal a Europei.

TENIS DE MASĂ – De la egal la egal cu asiaticii

Nu doar tenisul de câmp aduce bucurii suporterilor români, ci și tenisul de masă, acolo unde echipa națională feminină este campioana europeană a ultimilor doi ani. O echipă foarte sudată și foarte talentată, cu Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Irina Ciobanu în componență, și cu alte câteva fete foarte tinere, care așteaptă și ele să facă pasul spre consacrarea mondială. Ultima performanță a acestei frumoase echipe – la propriu și la figurat – o reprezintă calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după un duel foarte tensionat cu India, o adversară foarte incomodă. O calificare grea, obținută de Daniela Dodean în meciul decisiv, dar și o certitudine în plus că, în ziua lor bună, fetele noastre se pot bate de la egal la egal cu orice echipă asiatică. Datorită calificării echipei, România are asigurate și două locuri în proba de simplu feminin de la Tokyo, acolo unde vom miza pe Bernadette Szocs, proaspătă campioană națională a României, și pe colega sa, Eliza Samara.

LUPTE – Alin Alexuc, vârf de carieră, la 30 de ani!

Apropierea Jocurilor Olimpice scoate ce-i mai bun din sportivii noștri. A demonstrat-o, la mijlocul lunii februarie, luptătorul Alin Alexuc-Ciurariu, care a câștigat medalia de aur la Campionatul European de Lupte de la Roma. Sportivul botoșenean, în vârstă de 30 de ani, s-a impus la stilul luptelor greco-romane, în limitele categoriei 130 de kilograme, după o finală de vis, în care l-a învins pe georgianul Levan Arabuli, cu 6-1. Aurul european al lui Alin Alexuc, prima mare performanță a carierei sale, la 30 de ani! – pune capăt unei lungi supremații la nivel european – nu mai puțin de 11 ani – a turcului Ryza Kayaalp, învins de ucraineanul Kuchimii Mykola, pe care Alexuc avea să îl depășească în semifinale. România a obținut și un argint la Europenele de la Roma, prin Albert Saritov, la categoria 97 de kilograme.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian