Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Verdețuri vindecătoare

Foto: Shutterstock

Leacurile primăverii

• Oricât ai scrie despre urzici, păpădii și leurdă, când vine, din nou, primăvara, și ele îți răsar pretutindeni în drum, pline de energie și verzi ca smaraldul, nu poți să nu le închini imnuri de bucurie, că s-au întors iarăși pe pajiști și prin păduri, ca să țină mai departe rostul naturii, iar nouă, să ne apere sănătatea în fel și chip •

PĂPĂDIA

Foto: 123RF – 2

Protector hepatobiliar

Minunat de frumoasă, cu pălăria ei aurie pictând cu soare iarba fragedă a primăverii, păpădia are proprietăți excepționale antiinflamatoare și detoxifiante asupra ficatului și vezicii biliare. Ea este indicată în caz de insuficiență hepatică, hepatită cronică, icter, dischinezie biliară, colecistită, pietre la vezica biliară, constipație, hemoroizi, colită, lipsa poftei de mâncare.

Rețete

* Adăugați două linguri cu frunze de păpădie mărunțite într-o cană cu apă clocotită și stingeți focul. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, cu o jumătate oră înainte de mese.

* Luați păpădie sub formă de extract uscat (500-750 mg) în capsule sau tablete, de 2 ori pe zi, între mese.

* Consumați de trei ori pe zi câte o lingură cu piure de păpădie, preparat astfel: frunze de păpădie proaspete se trec prin mașina de tocat sau se procesează în blender cu puțină apă, până se omogenizează. Se consumă sucul doar proaspăt.

Ajutor în afecțiuni cardiovasculare, urinare și reumatice

Rețete

* Consumați trei căni cu infuzie de frunze de păpădie pe zi.

* Puneți patru linguri cu frunze de păpădie mărunțite într-un litru de apă, la temperatura camerei, și lăsați-le la macerat peste noapte. Dimineața următoare strecurați lichidul și beți-l pe parcursul zilei.

* Luați câte 50 de picături de tinctură de păpădie cu puțină apă, de trei ori pe zi, înainte sau între mese.

Stimularea imunității

Rețete

* Luați câte 50 de picături de tinctură de păpădie în puțină apă, de trei ori pe zi înainte sau între mese.

* Consumați în fiecare zi câte o salată compusă dintr-o mână de frunze de păpădie tăiate mărunt, o roșie tăiată felii, pătrunjel tocat, asezonate cu suc de lămâie, un praf de sare, usturoi ras și puțin ulei de măsline.

Obezitate, combaterea celulitei, a retenției de apă

Rețetă

* Fierbeți două linguri cu frunze de păpădie și două linguri cu urzici într-un litru de apă, timp de două minute. Se acoperă și, când s-a răcit, se strecoară. Se beau trei căni pe zi, între mese.

URZICA

78420403 – freshly cut stinging nettles in wicker basket ready for cooking or fresh salad

Doctorul sistemului digestiv

Frunzele lor pișcăcioase și verzi stimulează secreția de suc pancreatic și gastric și motilitatea stomacului și a vezicii biliare. Urzicile facilitează astfel digestia și îmbunătățesc capacitatea de asimilare a alimentelor. Consumul lor se recomandă în gastrită, ulcer gastroduodenal, hepatite, litiază biliară, pancreatită, ciroză, atonie digestivă, constipație. În plus, sunt bogate în vitamine și minerale care ne ajută să depășim astenia de primăvară.

Rețete

* Consumați de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese, câte 100-150 grame de urzici date într-un clocot de apă.

* Opăriți o lingură cu urzici într-o cană cu apă fiartă. Acoperiți vasul și lăsați ceaiul la infuzat timp de maximum 5 minute, apoi filtrați. Se beau 3 căni pe zi, înainte de mese, cu o jumătate de oră.

* Consumați câte o linguriță cu pulbere obținută din urzici uscate, înmuiate cu puțină apă, cu 30 de minute înainte de mese, de 3 ori pe zi.

Boli reumatice și renale

Urzicile au și o puternică acțiune depurativă și diuretică: sunt indicate în caz de boli reumatice (artrită, reumatism cronic degenerativ, gută), afecțiuni urinare (litiază urinară și cistită) și, în general, când este necesar să se producă o acțiune de detoxifiere. Urzicile au o mare capacitate de “curățare” a sângelui și facilitează eliminarea reziduurilor de care toate aceste boli sunt strâns legate.

Rețete

* Adăugați patru linguri cu frunze de urzici la un litru de apă care fierbe. Lăsați să dea în câteva clocote, acoperiți vasul și lăsați la infuzat timp de 30 de minute, apoi strecurați. Se bea pe parcursul unei zile.

* Luați câte 30 picături tinctură de urzici, în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi.

Afecțiuni pulmonare

Prin efectul emolient, antiinflamator, expectorant și de fuidificant al secreţiilor bronşice, urzicile previn și combat bronşita, astmul bronşic, pneumonia, tuberculoza, răceala, tusea.

Rețete

* Puneți un litru de apă pe foc și, când fierbe, adăugați trei linguri cu frunze de urzici și o lingură cu rădăcini de urzici mărunțite. Lăsați să fiarbă 3 minute, apoi infuzați-le 30 de minute. Se strecoară, se adaugă două linguri cu miere și se bea lichidul pe parcursul unei zile.

* Amestecați o linguriță cu pulbere de urzici uscate, o linguriță cu miere și puțină apă. Se administrează cu o jumătate oră înainte de mese, de trei ori pe zi.

Convalescență, anemie și epuizare

Urzicile sunt revitalizante și revigorante, de aceea se recomandă și în caz de convalescență, malnutriție și epuizare, deoarece sunt bogate în săruri minerale care stimulează sistemul imunitar, în fosfor, siliciu, magneziu, calciu, mangan, potasiu și vitaminele A, C și K. De asemenea, frunzele de urzică conțin multă clorofilă, a cărei compoziție chimică este foarte asemănătoare cu cea a hemoglobinei din sânge, ceea ce îi conferă plantei proprietăți anti-anemice puternice.

Rețete

* Consumați în fiecare zi câte o porție de urzici fierte (200-300 grame).

* Consumați în fiecare zi câte o porție de salată de urzici, compusă dintr-o mână de urzici fragede, 2-3 frunze de salată verde și o roșie tăiată felii. Asezonați cu suc de lămâie, sare, piper și puțin ulei de măsline.

* Adăugați o lingură cu frunze de urzici într-o cană cu apă care clocotește și stingeți focul. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 15 minute. Filtrați infuzia și beți-o între mese, câte 3 căni pe zi.

LEURDA

Foto: Dreamstime

Primăvara, imediat ce înflorește, mirosul ei de usturoi acoperă toate celelalte miresme ale pădurii. Alarmă de gradul unu, că acum sau niciodată, avem ocazia să ne culegem, gratuit, din pădure, leacul verde al inimii.

Protector al sistemului cardiovascular și al sistemului respirator

Rețete

* Consumați de două ori pe zi, înainte de masă, câte o salată preparată dintr-o mână de leurdă tăiată mărunt, în amestec cu câteva foi de salată verde sau câteva felii de roșii. Se adaugă suc de lămâie, sare și puțin ulei de măsline.

* Presărați frunze de leurdă în salate, tocănițe, ciorbe, supe și alte mâncăruri, pe tot parcursul anului.

* Peste o lingură cu frunze de leurdă mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă 20 de minute în vas acoperit, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.

Tonic pentru sistemul nervos

Leurda previne tulburările de memorie, înlătură oboseala mentală, sporește capacitatea de concentrare și performanțele intelectuale. De asemenea, combate depresia, anxietatea și insomnia.

Rețete

* Beți suc proaspăt din frunze de leurdă, câte o jumătate de pahar, de două ori pe zi, pe stomacul gol. Sucul poate fi amestecat cu suc proaspăt de morcovi sau țelină. Se fac cure de cel puțin trei săptămâni.

* Luați câte 20-30 de picături de tinctură de leurdă de 3 ori pe zi, diluate în jumătate pahar de apă.

* Consumați primăvara, zi de zi, câteva frunze de leurdă proaspătă, adăugate la salate și mâncăruri.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian