
• Nu sunt mofturi ale unor persoane lovite de ipohondrie, ci dezechilibre ale organismului, pe care primăvara le accentuează. Tratamentele naturale sunt cel mai bun mijloc de a le rezolva •
Relaxarea
Am început cu acest „remediu” atât de actual în ultima vreme pentru că, dacă este aplicat consecvent, e foarte posibil ca doar el singur să înlăture boala. Vă propunem în cele ce urmează două tehnici de relaxare care folosesc două elemente neașteptate: sunetul și lumina. Spunem neașteptate, pentru că majoritatea celor care suferă de migrenă de două lucruri nu au nevoie: de lumină intensă, care accentuează formidabil durerea de cap, și de zgomot, care este un adevărat calvar, în timpul crizelor dureroase, când fiecare sunet puternic produce o durere. Ei bine, procedeele care urmează au rolul să reducă și să elimine această sensibilitate dureroasă la cei doi stimuli menționați, după un principiu similar desensibilizării alergice. De fapt, prin aceste două tehnici învățăm să răspundem și să conviețuim corect, armonios cu ceea ce ne înconjoară:
1. Exercițiul de relaxare prin ascultarea sunetelor. Se face cu ajutorul unei muzici plăcute, de preferință una care să reproducă sunete din natură: foșnet de valuri, murmurul izvoarelor, ciripitul păsărilor etc. Ne întindem cu fața în sus, pe podea sau pe un pat cu o saltea nu prea tare, cu brațele și picioarele ușor depărtate, așa încât să avem o poziție cât mai relaxată. Respirăm de câteva ori adânc, ca atunci când oftăm, astfel încât să ne îndreptăm toată atenția spre exercițiu. Pornim muzica și o ascultăm vreme de câteva minute foarte atenți, încercând să sesizăm cum sunetul este perceput de timpan și apoi se difuzează în întreaga noastră ființă. Apoi, gradat, încercăm să percepem sunetele nu doar cu timpanul, ci și cu alte părți ale corpului, capabile să simtă vibrația muzicii. Impresia generală trebuie să fie că ne lăsăm invadați de muzică, ca de-o boare, care pătrunde fără opreliște peste tot. Începem cu capul, lăsând melodia să pătrundă în el, fără a-i opune rezistență, în totală stare de relaxare. Apoi ne relaxăm gâtul, ceafa și umerii, remarcând cum sunetul penetrează în mod armonios și în această zonă. Ne relaxăm apoi pieptul și cutia toracică, bazinul, mâinile și picioarele, până când ajungem la tălpi. În final, întregul corp va fi inundat, ca de-o apă, de sunetele benefice ale muzicii, simțind, pur și simplu, că plutim pe ritmuri și armonii.
2. Exercițiul de relaxare cu lumină – se face din aceeași poziție ca și cel precedent, străbătând aceleași etape de relaxare preliminară. De data aceasta însă nu vom percepe muzica, ci vom lăsa în cameră o lumină nu foarte puternică (ar deveni obositoare), dar suficientă, cât să sesizăm existența sa și fără a ține ochii deschiși. La început, vom percepe cum lumina ajunge prin pleoapele închise la nivelul ochilor. Apoi, ne vom relaxa cu răbdare întreaga zonă a capului (pleoapele, obrajii, musculatura maxilarului etc.) și, cu ajutorul imaginației creatoare, vom simți cum lumina pătrunde, blândă și clară, la nivelul craniului, vindecând și alinând, inducând o stare de destindere conștientă și extrem de plăcută. Vom lăsa apoi, relaxându-ne progresiv, ca această lumină să ne inunde zona gâtului, a pieptului și abdomenului, bazinul, picioarele și tălpile. În final, ne vom percepe întreg corpul străbătut de lumină, căreia fiind relaxați nu îi opunem rezistență, ci o lăsăm să treacă prin noi.
Fiecare din aceste exerciții trebuie făcut vreme de minimum 15 minute, de măcar 3 ori pe săptămână. Este bine ca, mai ales în primele faze de practică, exercițiile să nu fie executate în timpul crizelor de migrenă, ele fiind folosite la început doar ca mijloc de prevenire, e drept – unul foarte eficient. Deși pot părea simple provocări ale imaginației, cele două tehnici de relaxare sunt mai eficiente decât pumni întregi de medicamente antimigrenoase, fiind un mijloc de echilibrare nervoasă și emoțională, pe cât de blând, pe atât de puternic. Studii foarte serioase demonstrează că persoanele care au practicat vreme de șase luni măcar unul din aceste exerciții au ajuns la un control mult mai bun al nivelului de stres și au reușit o reducere a incidenței crizelor de migrenă cu procente pornind de la 23% și ajungând, în unele cazuri, la 100%. Mai mult decât atât, subiecții care s-au familiarizat cu aceste tehnici au afirmat că, în timpul crizelor, sensibilitatea dureroasă la diferiții stimuli s-a diminuat extraordinar, ei căpătând reflexul de a „lăsa sunetele și lumina, apoi chiar și durerea să treacă prin ei”, fără a mai fi afectați neplăcut. Astfel, cei mai mulți au raportat în primă fază o reducere a intensității crizelor de migrenă, ulterior acestea rărindu-se și dispărând.
Somnul
Exercițiile de relaxare despre care am vorbit sunt doar o parte dintr-un program mult mai amplu, de combatere a tensiunii lăuntrice și de reechilibrare nervoasă. Somnul este o altă parte foarte importantă a acestui program, pentru că peste 76% dintre europenii care suferă de migrenă spun că se confruntă cu insomnia sau, mai frecvent, cu un somn agitat și neodihnitor. Somnul „poate fi chemat”, iar calitatea sa se poate îmbunătăți cu ajutorul exercițiilor de relaxare cu sunete și lumină. Mai sunt însă și alte remedii simple, care trebuie aplicate simultan:
* Aerul curat, respirat mai ales seara, în parc, în pădure, pe malul unui râu (unde curenții de aer primenesc atmosfera) liniștește sistemul nervos și îl predispune la somn.
* Plantele medicinale, în special valeriana, captalanul, hameiul sau sulfina, administrate intern sub formă de pulbere (1-3 grame înainte de culcare), cheamă somnul. În timp ce sunătoarea, roinița, lavanda sau teiul, administrate în același mod, fac somnul mai odihnitor.
* Băile calde, făcute cu 30 de minute înainte de culcare, de asemenea, induc somnul.
* Cititul – regretăm nespus că îl menționăm la acest capitol, dar studii recente arată că este un somnifer incomparabil mai bun decât uitatul la TV, navigatul pe calculator sau jocurile diverse. Se recomandă lecturile cu subiecte mai puțin tumultuoase, dar care să solicite într-o anumită măsură capacitatea de înțelegere, deturnând astfel mintea de la agitația cu care este obișnuită.
* Efortul fizic se va face susținut, pentru că este cel mai vechi și cel mai eficient somnifer și sedativ din toate timpurile.
Plantele medicinale

În cazul migrenei, remediile vegetale calmante ale durerilor de cap dau rezultate destul de anemice, mai ales în crizele puternice. Iată de ce vom vorbi despre plantele care atacă mai aproape „de rădăcină” crizele de migrenă:
* Sunătoarea – este recomandată persoanelor la care durerea de cap este însoțită de senzație de vomă. Se opăresc 3-4 lingurițe de plantă cu un litru de apă, se lasă la infuzat 20 de minute, după care se filtrează și se adaugă o linguriță de sare. Se bea lichidul într-o singură repriză, cât mai rapid posibil (în maximum 7 minute). Este un preparat menit să declanșeze senzația de vomă. Așa că dați curs reflexului de a voma și, apăsând blând cu două degete la baza limbii (cu grijă să nu vă răniți), străduiți-vă să eliminați tot conținutul stomacului, până simțiți un gust amar. Este un procedeu foarte puțin plăcut, chiar respingător, dar care va opri prompt o suferință care altfel poate dura chiar zile.
* Pelinul – se râșnește planta uscată cu mașina electrică de cafea și pulberea astfel obținută se păstrează într-un borcan bine închis. Se ia câte un sfert de linguriță cu 10 minute înainte de masă și la 20 de minute după masă. Se țin cure de 2 săptămâni, cu alte 2 săptămâni de pauză, pentru a nu căpăta dependență la pelin. Este un tratament recomandat persoanelor la care migrena apare pe fondul problemelor biliare.
* Măghiranul – se administrează sub formă de infuzie combinată, care se bea cât mai caldă. Se prepară astfel: 3 lingurițe de plantă uscată și mărunțită se lasă să stea într-un sfert de litru de apă călduță, de seara până dimineața, când se filtrează; maceratul se lasă deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu încă un sfert de litru de apă clocotită și se lasă să se răcească 10 minute; se filtrează infuzia astfel obținută și se combină cu maceratul pus deoparte anterior, obținându-se aproximativ un litru de preparat. Este recomandat persoanelor la care migrena apare datorită sensibilității la vânt și frig, precum și celor care se confruntă cu hipotensiune.
* Roinița și verbina – se macină fiecare dintre cele două plante cu râșnița de cafea, iar pulberile obținute se amestecă în proporții egale. Din amestecul astfel obținut se ia câte o linguriță de 4 ori pe zi, în cure de 60 de zile, cu câte două săptămâni de pauză. Este un remediu recomandat persoanelor la care migrena este însoțită de senzații puternice de amețeală, tulburări de echilibru și de concentrare.
* Spirulina – celebra algă se găsește în farmaciile noastre sub formă de comprimate sau de capsule, care se administrează conform prospectului care însoțește produsul. Se recomandă persoanelor la care migrena apare ca urmare a lucrului îndelungat la calculator și a oboselii oculare (migrena este însoțită și de dureri de ochi).
* Ceaiul negru – se bea cât mai concentrat posibil (se pun 2-3 plicuri la cană), cu 1-3 lingurițe de suc proaspăt de lămâie. Combinarea ceaiului cald cu sucul de lămâie duce la formarea în mod natural a unor substanțe active, folosite și de industria farmaceutică: citratul de cofeină și citratul de teină. Aceste substanțe stopează crizele de migrenă. Este un remediu eficient pe moment, dar care pe termen lung nu are eficiența scontată.