– 15 adevăruri legate de sănătate –

1 – Înainte de operație
Dacă te așteaptă o intervenție chirurgicală, insistă ca înainte de a ajunge la cuțit să-l cunoști personal pe medicul care te va opera și să stai de vorbă cu el. Astfel îți vei da seama dacă îți inspiră încredere și, în același timp, chirurgul va avea, la rândul său, posibilitatea de a evalua atitudinea ta față de boală și tratament. Ambele lucruri sunt extrem de importante pentru ca actul medical să decurgă cu bine.
2 – Veninul de viespe
Nu vă faceți testul de alergie la veninul de insecte doar așa, ca să vă aflați în treabă. Multe persoane reacționează la test fără a fi cu adevărat alergice, iar de atunci înainte se panichează, îndată ce văd o viespe zburând în apropierea lor. O alergie veritabilă la veninul de insecte se recunoaște după faptul că, în urma unei înțepături la mână, se umflă brusc și fața. Când cineva reacționează în acest fel, are motive temeinice să se adreseze de urgență unui medic alergolog, pentru a i se face un test.
3 – Pieptănătură cu consecințe

Femeile care poartă zilnic părul împletit foarte strâns în cozi sau legat la spate se pot confrunta, la un moment dat, cu o cădere masivă a lui. Dacă rădăcinile firelor sunt deja afectate, podoaba capilară nu se va reface.
4 – Cititul pe furiș
Nu vă faceți griji când vă prindeți copilul cu cartea sub plapumă. Cititul la lumină slabă nu dăunează ochilor.
5 – Igiena
Se spune, adesea, că ar trebui să le permitem copiilor noștri să se joace cât poftesc chiar și în locuri mai puțin curate, după exemplul celor crescuți în gospodăriile țărănești, care n-ar suferi de atâtea alergii ca orășenii, deși vin în contact cu tot felul de lucruri. Într-adevăr, nu e bine să exagerăm cu igiena, încercând să ne ferim odraslele de toți alergenii posibili. Dar nu aceeași atitudine o vom adopta și față de un copil care deja a reacționat alergic la polen, praf sau păr de animale. Dimpotrivă, vom avea grijă ca el să evite alergenii respectivi și îl vom duce la medic, pentru o terapie de desensibilizare.
6 – Degenerescența maculară și cititul

Numeroși pacienți cu degenerescență maculară – o afecțiune gravă a retinei – citesc mai puțin, în ideea că astfel își menajează ochii. Este o măsură de prevedere complet lipsită de temei: cititul nu exercită nicidecum o influență negativă asupra evoluției bolii.
7 – Despre sex, cu copiii
Părinții ar trebui să discute cu copiii lor despre sexualitate, atunci când observă că a început să-i intereseze subiectul. Aceasta se întâmplă, de regulă, pe la vârsta de opt, până la zece ani.
8 – Lentilele de contact
Nu purtați lentile de contact atunci când faceți duș sau înotați. Dacă totuși preferați să nu le scoateți, nu uitați să le curățați atent după aceea, căci altfel riscați să vă alegeți cu o inflamație periculoasă.
9 – Tomografia computerizată

Nu e cazul să aveți emoții din pricina ei. Dacă vă e teamă de spațiile închise, ascultați în căști muzica preferată și puneți-vă în picioare o pereche de șosete călduroase, în care să vă simțiți comod.
10 – Mesele zilnice
Respectarea unui ritm stabil al meselor ne ajută să rezistăm tentațiilor apărute în cursul zilei și să ne păstrăm sănătatea.
11 – Dureri de cap – renunțați la pilulă
Femeile care suferă frecvent de migrene cu simptome de o intensitate deosebită ar trebui să opteze pentru alte mijloace contraceptive decât faimoasa pilulă. Ele au oricum un risc ușor crescut de accident vascular cerebral sau de infarct, pe care pilula îl sporește considerabil.
12 – Febra copiilor mici
Când bebelușii fac febră în primele trei luni de viață, părinții ar trebui să ia neîntârziat legătura cu un medic sau o clinică. Dacă temperatura este provocată de o infecție bacteriană, aceasta poate duce în scurt timp la septicemie. Abia din a patra lună, febra încetează să fie atât de alarmantă. Cu toate acestea, e necesar să mergi cu micuțul la pediatru.
13 – Dacă sunteți însărcinată
Graviditatea nu justifică menajamentele exagerate. Dimpotrivă, femeilor însărcinate li se recomandă să facă mai multă mișcare decât obișnuiau înainte. Sunt indicate mai ales înotul, mersul cu bețe sau o jumătate de oră de plimbare pe zi.
14 – Picioare umflate
Când apare o retenție de apă la nivelul picioarelor, mulți se gândesc în primul rând la o problemă cu inima, uitând adesea de rinichi. Dacă aceștia nu-și mai îndeplinesc corect funcția de filtrare, se elimină o cantitate mai mare de albumină. Diagnosticul se poate pune rapid, pe baza unei simple analize: sumarul de urină.
15 – Fitness
Există o metodă simplă prin care vă puteți proteja împotriva herniei inghinale, în timpul unui antrenament de forță: trageți-vă ombilicul spre coloana vertebrală și nu rețineți aerul în plămâni, ci respirați liniștit în continuare.