Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

CORONAVIRUS – Cum ne putem apăra?

Foto: Shutterstock – 4

– Farmacia verde are posibilități uriașe să ne întărească în lupta cu bolile. Faptul că virusul Covid 19 își așteaptă, încă, medicamentul care să-i blo­cheze acțiunea ucigașă, nu înseamnă că noi trebuie să ne așteptăm, resem­nați, sfârșitul. Remediile naturale, publicate de-a lungul anilor cu atâta suc­ces în revista „Formula AS” au, cu siguranță, un cuvânt de spus și când e vorba de întărirea organismului aflat într-o vecinătate așa de periculoasă cu boala. Început în numărul trecut al revistei, demersul nostru de a vă oferi sfaturile unor specialiști în domeniul tratamentelor alternative continuă. Însoțite și de sugestii de stil de viață și de confort sufletesc –

Dr. RAREȘ SIMU – medic specialist în imunologie clinică și alergologie, cu competență în homeopatie: „Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine, împreună, de această amenințare fără precedent!”

În primul rând, eu respect strict măsurile de igienă (reguli pe care ar trebui să le urmeze toată lumea în permanență!), numai că în această perioadă e necesară o precauție suplimen­tară! Apoi, evit contactul fizic direct cu persoane pe care nu le cunosc, mai ales în spațiile închise. E bine de știut: cu cât un spațiu dintr-o incintă este mai mic, cu atât concentrația virusului este mai mare, dacă există o persoană bolnavă în acel spațiu! De asemenea, restrâng – pe cât posibil – con­tactul cu alte persoane; cu cât numărul de persoane cu care intrăm în contact este mai redus, cu atât riscul să fim infectați este mai mic. De aceea, e de preferat să evităm aglomerația, pentru că riscul de îmbolnăvire este maxim în aceste situații! Un exemplu concret e reprezentat de cozile din super­marketuri (am observat că tot mai mulți oameni își fac provizii de alimente), de lumea adunată la metrou, în gară etc.

Aceste măsuri de precauție trebuie luate de toată lumea, atât pentru a ne feri de îmbolnăvire, cât și pentru a-i proteja pe cei din jur, în cazul că suntem infectați deja, deşi momentan nu avem simptome. Importantă este dezinfecția mâinilor și a feței, folosind apă caldă și săpun cât mai des, în special când suntem nevoiți să rămânem mai mult timp în spații închise, cu mulți oameni în jur – de exemplu, la locul de muncă. La fel de important e să nu ne atingem fața cu mâinile, în special gura, nasul și ochii – porțile de intrare ale virusului în organism. Dacă n-avem unde să ne spălăm cu apă și săpun, trebuie obligatoriu să utilizăm soluții dezinfectante, cu o concentrație de alcool de cel puțin 70%! E bine să avem la noi permanent un flacon cu dezin­fectant, pe care să-l utilizăm cât mai des, mai ales când suntem nevoiți să ieșim din casă. Dezin­fecția este la fel de importantă și atunci când intrăm în casă: ideal ar fi să ne ștergem tălpile pantofilor pe un prosop îmbibat într-o soluție cu clor, să ne spălăm imediat mâinile cu apă fierbinte și săpun, apoi să ne scoatem îmbrăcămintea și s-o punem la spălat (la cel puțin 60°C!).

Imunitate prin alimente

– Pentru a susține sistemul imunitar, în această perioadă este bine să avem un regim alimentar sărac în grăsimi animale saturate, și bogat în grăsimi nesaturate (tip Omega 3), care se găsesc în semințele crude și în peștele oceanic.

– Pentru întărirea sistemului imunitar este ideal să suplimentăm aportul alimentar cu oligoelemente: Seleniu, Zinc, Vitaminele C și D.

– Trebuie eliminate sau reduse toxicele majore, ca alcoolul și fumatul.

– Tot pentru susținerea sistemului imunitar, paciențiilor cu boli cronice mai expuși infecției cu Coronavirus, le recomand o combinație de plante foarte utilă: Rhodiola, Artemisia annua, Prunella vulgaris, Aloe și Struguri negri, care se consumă ori sub formă de ceaiuri, ori sub formă de pulberi ce se țin sub limbă, până la absorbția totală.

– Pacienții cu boli cronice cardiovasculare și pulmonare trebuie să-și urmeze tratamentul de fond cu strictețe pe toată perioada de pandemie, pentru a-și ține cât mai bine sub control afecțiunile, care reprezintă factori de risc suplimentari pentru instalarea infecției cu Covid 19!

Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine, împre­ună, de această amenințare fără precedent, din epo­ca modernă!

Dr. CRISTINA PAVEL – medic specialist medicină de familie, cu specializare în api-fito-aromaterapie, acupunctură și homeopatie: „Noi, medicii, avem o misiune nobilă și nu ne putem izola în fața pericolului pandemic! E o datorie de onoare să facem față acestei provocări!”

Deoarece încă nu s-a descoperit un tra­tament cauzal, cu efect antiviral direct asu­pra virusului Covid 19, urmăresc să mă protejez cât mai bine atât pe mine, cât și pe cei apropiați, limitând riscul de infecție prin evitarea contactului cu persoane necu­nos­cute. Desigur, asta nu mă îm­piedică să-mi consult pa­cienții, față de care mă pro­tejez cu ajutorul măștii de protecție, a mănușilor chi­rur­gicale și a soluțiilor dezin­fectante. Mi-am propus ca în această perioadă să am grijă să fiu într-o stare cât mai bună de sănătate (atât fizică, cât și emo­țională), pentru că mi-e greu să accept, medic fiind, numărul imens de victime pe care le poate face un virus microscopic în Mileniul 3! Pentru aceasta, iau anumite suplimente care mă ajută fizic și men­tal, pentru a avea energie și o stare de spirit bună, astfel încât să mă pot adapta perioadei actuale și provocărilor pe care mi le aduce, mult diferite de viața de zi cu zi cu care m-am obișnuit. În ceea ce mă privește, am observat că pandemia de Corona­virus are și câteva efecte pozitive: restricțiile im­puse de pericolul tot mai mare de răspândire a viru­sului și limitarea activităților exterioare îmi oferă mai mult timp ca să-mi fac ordine în proiectele personale și să țin legătura mai bine cu cei dragi, ceea ce înainte îmi era destul de greu.

Știți că eu apreciez în mod deosebit produsele apicole, pe care le consider super-alimente. Dacă simt puțin gâtul iritat, iau câteva tablete cu propolis sau câte 30 de picături de tinctură de propolis pe puțin miez de pâine, de 3-4 ori pe zi. Con­sum zilnic miere și păstură, folosesc pentru igiena na­sului și a gurii soluții pe bază de argint coloidal sau picături nazale cu extracte fitoterapeutice, iar pentru purificare ambientală folosesc, în fiecare zi, amestecuri de uleiuri volatile. De ce? Deoarece dintre toate tipurile de extracte din plante, uleiurile esențiale sunt cele mai cunoscute pentru proprie­tățile lor antiinfecțioase. Am ales, în special, uleiu­rile esențiale, care conțin substanțe active, cu poten­țial antiviral și care au, totodată, efecte antiinfla­matoare și antistres. Unele se potrivesc mai bine ziua (uleiurile din specii de eucalipt, care sunt mai tonice), în timpul activității din cabinetul medical, unde am nevoie de energie, în timp ce pe altele, relaxante, le folosesc seara, când ajung acasă – spre exemplu, uleiul de lavandă. În timpul zilei apelez și la uleiurile blânde, precum uleiul esențial de pin (Pinus sylvestris) sau de rozmarin, care mă ajută să mă concentrez mai bine.

Uleiul celor patru hoți

Probabil că multă lume a auzit de „Uleiul celor patru hoți” – o combinație de uleiuri volatile folosită în secolul al XV-lea, de niște hoți care jefuiau cadavre în timpul epidemiei de ciumă. Formula care proteja hoții de epidemie era un amestec de cinci uleiuri volatile (scorți­șoară, cuișoare, eucalipt, lămâie și rozmarin) și a fost analizată într-un stu­diu publicat în 1998, în Jour­nal of Essential Oil Research, dovedindu-se că are pro­prie­tăți antibacteriene certe îm­potriva stafilococului auriu și a bacilului piocianic (Pseudomo­nas aeruginosa). (În „formula celor patru hoți” există și uleiuri esențiale mai puternice, dar iritante (scorțișoară, cuișoare), pe care nu toată lumea le suportă, de aceea evit să folosesc aceste uleiuri dacă nu e absolut necesar.) Un alt studiu, publicat în 2018, în Iranian Jurnal of Microbiology, a arătat că uleiul esențial de leuștean (Levisticum officinale) a reușit să inhibe, în condiții de laborator, dezvoltarea unor tulpini de bacil Koch rezistente la medicamentele antituberculoase. Chiar dacă încă nu există prea multe studii clinice referitoare la acțiunea uleiurilor esențiale împotriva agenților virali, folosesc frecvent astfel de remedii naturale pentru a mă menține într-o stare cât mai bună, de care am nevoie pentru a-mi putea susține pacienții. Noi, medicii, avem o misiune nobilă și nu ne putem izola în fața pericolului pandemic, lăsându-ne pacienții de izbeliște! E o datorie de onoare să facem față acestei provocări!

(D-l dr. RAREȘ SIMU și dna dr. CRISTINA PAVEL pot fi contactați la Centrul de Sănătate și Viață „Armonia” din Str. Căuzași nr. 34, Sector 3, București, tel. 0736/49.40.97)

ILIE TUDOR – redactor „Formula AS”: „Vestea bună e că primăvara-i foarte aproape și, curând, ne va aduce căldură, speranță și bucurie. Tuturor!”

Știu că cititorii revistei s-au obișnuit cu sfaturi și rețete practice din partea mea, așa că voi men­ționa pe puncte distincte, în ordinea importanței, principalele măsuri pe care le iau, astfel încât să nu mă infectez cu Covid 19 – virusul care face ravagii în lumea întreagă!

– Îmi dezinfectez mâinile cu uleiuri esențiale antivirale. Am mereu la mine o sticluță cu ames­tecuri de uleiuri volatile antivirale. Îmi dezinfectez mâinile de fiecare dată când intru în contact cu banii, cu cumpărăturile sau cu diferite obiecte ori suprafețe din spațiile publice – mânere, lifturi, balustrade etc. Uleiurile volatile din plante, cum ar fi menta, salvia și oregano sălbatic, distrug pro­teinele din compoziția virusului Covid 19. Eu folo­sesc amestecul N-VIR 10 MAX, alcătuit din zece uleiuri esențiale cu efect antiviral și antibacterian. Mă dezinfectez de multe ori pe zi, pentru că tind involuntar să-mi ating fața, ochii sau nasul, ceea ce m-ar putea infecta.

– Port mască de protecție când sunt în spațiile publice închise. Masca o port pe nas, îmi ajunge până sub bărbie, și nu o scot absolut de­loc, atâta vreme cât sunt în maga­zine, farmacii sau în alte spații publice. Când simt că respir mai greu, ies pentru măcar zece minute afară, cât mai departe de oameni, și respir fără mas­că. Dacă nu am o mască la mine (pentru că se găsesc tot mai greu, în ultima vreme!), folosesc o eșarfă curată, cu țesătură cât mai deasă. Atât pe mască, cât și pe eșarfă, aplic 3-4 picături de amestec de uleiuri esen­țiale antivirale, care au rolul să dezinfecteze aerul pe care-l respir.

– Evit frigul, oboseala, și limitez cât pot con­tactul cu alte persoane. Dacă obosesc prea tare, stau în frig sau în curenți de aer, imunitatea mea scade automat. Din cauza medicamentelor pe care sunt nevoit să le utilizez în urma transplantului renal pe care l-am făcut, am imunitatea mult scăzută, însă odihna mă ajută să fac față oricărei provocări. Majoritatea celor care au fost infectați se vindecă fără probleme de Coronavirus, cu condiția ca organismul să nu fie slăbit. Dacă am probleme cu somnul, iau extract de Griffonia sau Valeriană cu Magneziu.

– Îmi întăresc imunitatea cu capsule Telom-R. Iau zilnic acest produs, în cure de patru săptămâni, urmate de o săptămână de pauză. Și voi face acest lucru până la stingerea epidemiei. De ce iau acest produs? Pentru că multe din ingredientele sale sunt folosite acum în spitalele din China. În tratamentul antiviral oficial din China intră multe plante medicinale ce se regăsesc în compoziția acestui produs românesc. Din relatările pacienților chinezi vindecați de Covid 19 (multe difu­zate de agențiile de presă) am aflat că toți au primit, pe lângă medicația antivirală, și remedii de medicină tradițională chineză. Ex­tractul concentrat de As­tragalus este de bază în toate aceste for­mule, dar e și ingre­dien­tul-cheie al Telom-R!

– Îi protejez pe cei în vârstă, cu remedii întine­ritoare. Cel mai bun efect îl dă lăptișorul de matcă în miere 20%, dar, în plus, are și efect antiviral. Apoi, știu că medicii din China au ra­portat cazuri de oameni cu vârsta de peste 100 de ani restabiliți complet după in­fecția acută cu COVID 19. Alături de terapia antivirală clasică, acești pacienți au beneficiat de medicina tradițională chineză. Este vorba despre același Astragalus, cu dublu efect: reîntineritor și antiviral. Persoanelor dragi de vârsta a treia (în frunte cu mama mea) le-am recomandat un produs special pe bază de Astragalus, numit Telom-R REGENERARE. Și celor mari, dar și celor mici, la cele mai mici simptome de răceală (nu neapărat de infectare cu Covid 19), le recomand să ia câte două capsule cu extract de măslin după fiecare masă principală. Extractul de măslin este un antiviral de excepție și un stimulator imunitar foarte rapid.

– Îmi mențin tonusul psihic și optimismul. Deoarece acum ceva vreme am suferit un transplant renal și iau medicamente de scădere a imunității (imuno-supresoare), fac parte din ceea ce medicii numesc grupă de risc maxim. Mai exact, în caz de infectare cu Covid 19, șansele mele de supraviețuire sunt aproape nule. Această realitate personală este, desigur, corelată cu epidemia de panică dezvoltată la nivel național și european. Iar climatul de dis­perare din aceste zile este la fel, dacă nu chiar mai periculos decât Coronavirusul în sine! Ca atare, fac mari eforturi să-mi păstrez tonusul interior la cote înalte. Nu mă uit prea mult la televizor și nici nu stau pe internet vreme îndelungată. Prefer să ies în natură, în locuri cât mai puțin frecventate sau izolate și fac mișcare în aer liber de două ori pe zi. Dimineața și după amiaza, stau cât mai mult la soare, dacă am noroc de zile frumoase. Ra­diația solară este un tonic psihic puternic, iar ultravioletele ucid virușii prompt!

– Mă rog, fac meditație și-i încu­rajez pe cei din jur. Opusul panicii nu e entuziasmul exaltat, ci calmul. Rapor­tarea la acel „ceva” de deasupra con­științei obișnuite este, cel puțin pentru mine, un adevărat medicament. Liniștea interioară, rugăciunea mută sau contem­plarea naturii sunt mijloace de a privi de sus situația aparent neagră pe care-o trăim. Cum merg des în natură, fotografiez primele flori de primăvară, albinele sau câte-un fluture rătăcit, le trimit imaginile celor dragi și le vorbesc în cuvinte puține despre faptul că, totuși, universul nu moare, planeta se învârte și lumea merge mai departe. Doar a venit… primăvara! Am prieteni medici la urgențe, chirurgi, șefi de spitale… care îmi mulțumesc pen­tru fiecare imagine cu o floare abia răsărită și mă întreabă cum e în pădure, pentru că ei n-au timp s-o vadă, la cât sunt de ocupați. Le spun că este mai frumos ca niciodată! Vestea bună e că primăvara-i foarte aproape și, curând, ne va aduce căldură, spe­ranță și bucurie. Tuturor!

N. red.: N-VIR 10 MAX se găsește în farma­ciile și magazinele naturiste, poate fi comandat de pe site-ul www.life-bio.ro sau la tel. 0736/27.09.98

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian