Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Protecție pentru plămâni – Grădina salină

Foto: Shutterstock

Principiul de funcţionare

Structurile foarte bogate, formate din mii de cristale mici de sare, au un efect de salinizare a ae­rului şi, prin aceasta, de purificare a sa. Le-am numit „GRĂDINĂ SALINĂ”, pentru că aidoma unui spațiu verde, sunt eficiente în reţinerea din aer a aerosolilor, a prafului, a mirosurilor neplăcute şi, mai ales, au un efect special, deoarece microcris­talele de sare apărute în procesul de cristalizare sunt preluate de curenţii de aer, realizând efectul de salinizare a aerului. Microcristalele de sare pre­zente în aer vor ajunge prin respiraţie în aparatul respirator, producând efecte benefice. Este același fenomen care se întâmplă în saline, este și princi­piul folosit de aparatele Salin, de inhalatoarele in­di­­vi­duale INSALIN, dar şi de Inhalatoarele me­di­cale SaltMed, aparate utilizate în toată lumea pen­tru acţiunea lor complexă asupra sistemului res­pira­tor, în caz de astm, bronşite, rinite, insuficienţe respi­ratorii, viroze respiratorii etc. Aceste structuri au o mare eficienţă în igienizarea generală a aerului dar, în mod deosebit, au efecte benefice asupra sistemu­lui respirator al utilizatorilor. Ceea ce vă prezint în această pagină este procedeul simplu de obţinere a unor astfel de structuri foarte bogate de sare, pro­cedeu care poate fi reprodus uşor în orice casă şi utilizat foarte simplu. De regulă, persoanele cu di­verse probleme respiratorii se simt categoric mai bine, în interval de câteva zile.

Ideea tehnică este aceea de a pune o soluţie foar­te concentrată de sare, pe o suprafaţă poroasă, expusă aerului. Soluţia se va infiltra, şi se va eva­pora treptat, producând pe suprafaţa respectivă cristale de sare. În timp, dacă se ţine periodic zona umezită cu soluţie de sare, structura cristalizată se va dezvolta de la grosimi de mai mulţi milimetri până la câţiva centimetri, în forme de cristalizare asemănătoare coralilor. În tot timpul acestui proces de cristalizare, micii curenţi de aer din cameră vor prelua microcristalele de sare care se formează permanent la suprafaţa structurii, realizând efectul de salinizare a aerului, cu efecte benefice asupra aparatului respirator. Persoanele cu probleme res­piratorii se vor simţi mai bine dar, și pentru ceilalți locatari ai casei, va creşte nivelul de rezistenţă faţă de virozele respiratorii.

Construcţie

Materiale
Prosoape – 8-10 bucăţi

1. Materiale

* 1 kg sare de bucătărie de orice tip;

* apă;

* un vas suport care poate fi o farfurie întinsă cu marginea uşor ridicată sau o tavă de plastic mai mică;

* o tavă mai mare în care să poată fi pusă far­furia sau tava de mai sus;

* șerveţele de hârtie/ rolă de serveţele de bucătărie;

* o linguriţă.

2. Realizare

Pliat pe diagonală
Pliat pe jumătate
Teanc prosoape pliate
Sare pe farfurie
Apă peste sare

Șerveţele pliate piramidă
Piramida în farfuria cu soluţie de sare

Utilizaţi o rolă de prosoape de hârtie, lată de 20 cm, din care rupeţi pătrate cu latura de 20 cm. Pu­neţi pătratele de hârtie unul peste altul, cam în 8-10 straturi. Teancul astfel obţinut îl îndoiţi întâi pe o diagonală, apoi pe cealaltă și pe urmă pe jumă­tăți. Puneţi în farfurie 200-300 g sare şi apoi adău­gaţi 200-300 ml apă, obţinând în farfurie un strat de 5-7 mm soluţie de sare. Pliaţi teancul de pro­soape de hârtie în format piramidal, după liniile de pliere. Piramida astfel obţinută o puneţi în farfuria cu soluţie. Atenţie la aşezare, ca să se umezească uni­form partea de jos a piramidei de hârtie şi astfel să rămână aşezate pe farfurie. Soluția de sare va înce­pe imediat să se infiltreze în structura de hârtie şi să umezească pe toată înălţimea ei, piramida de hârtie. După 30 de minute, mai adaugaţi apă, pen­tru a menţine nivelul de 4-6 mm al soluţiei. Cris­talele încep foarte repede să se formeze şi să con­struiască o micuţă Grădină Salină.

3. Întreţinere

Piramida finalizată

În vasul suport, pe toată perioada de creştere a cristalelor, va trebui să adăugaţi din când în când apă sau sare.

* apă – pentru a menţine o înălţime a soluţiei saline de 5-7 mm. Când ajunge sub 2 mm, adău­gaţi apă;

* sare – pentru ca tot timpul să fie cristale de sare nedizolvate în soluţia salină. În funcţie de mă­rimea grădinii, se vor consuma 0,5-1-1,5 kg sare.

Chiar după prima zi, dacă vă veţi uita cu atenţie, veţi vedea cristale mici de sare pe suprafaţa pira­midei, atât pe exterior, cât şi pe interior. După câte­va zile, cristalele vor fi din ce în ce mai vizibile şi calitatea aerului va fi mai bună. În 10-14 zile, în funcţie de temperatura ambientală, se poate ajunge la o structură bogată de sare şi o foarte bună sali­nizare a aerului. Este important ca în vasul suport să fie mereu soluţie şi sare nedizolvată.

Alte observații

Piramida după două zile

În imaginea alăturată este o grădină salină, la două zile de la realizare. Se pot observa multe cris­tale mici de sare, formate deja pe suprafaţa struc­turii şi pe vasul suport. Când grosimea stratului de cristale crescute ajunge la 5-10 mm, puteţi să nu mai puneţi sare în vasul suport, ci doar apă. La gră­dini saline înalte de 10-12 cm, soluţia din vasul su­port va ţine structura permanent umedă, iar cris­talele vor creşte şi se vor modifica permanent.

În cazul grădinilor saline mai înalte, va trebui să udaţi din când în când vârful piramidei.

În tot acest timp, grădina salină vă va stârni inte­resul – vedeţi cristalele cum cresc şi, mai ales, simţiţi cum aerul din cameră se îmbunătăţeşte ca urmare a salinizării lui.

O grădină are nevoie de îngrijire pentru a fi fru­moasă şi utilă. Grădinile de sare îşi vor face treaba în ceea ce priveşte salinizarea aerului, fără să ceară prea multă atenţie, totuşi trebuie să le acordaţi pu­ţin timp din când în când. Ele sunt într-o schim­bare permanentă.

Este foarte bine să aveţi în casă nu doar o gră­dină salină, ci mai multe, pentru ca efectul să fie cât mai cuprinzător, de exemplu – una în living, alta în dormitor sau, şi mai bine, mai multe în fie­care cameră. Şi, ulterior, să povestiţi cum arată şi ce simţiţi în legătură cu aerul din jur, convingând astfel cât mai multe persoane să beneficieze de at­mo­sfera curată creată. Nu costă mai nimic. Dar efec­tul pe care îl produce vă va ajuta să înţelegeţi şi mai bine ce înseamnă în aceste vremuri sănătatea noastră, precum şi a celorlalţi.

Este un moment în care ne izolăm, dar con­statăm câtă nevoie avem să fim conectaţi şi cât de mult contează pentru toţi ceea ce face fiecare.

Vă doresc succes în realizarea Grădinii Saline şi, mai ales, multă sănătate!

Chimist CONSTANTIN PASCU

Pentru orice nelămurire puteţi accesa site-ul: www.salin.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian