
Puține plante le sunt femeilor mai de folos decât salvia. Aveți tenul gras, cu pori dilatați? Vi se pare că dinții vi s-au îngălbenit? Aveți părul negru și primele fire cărunte vă deranjează? În toate aceste cazuri, salvia vă poate fi de folos. Dar să vedem cum ajută salvia frumusețea.
Ulei pentru îngrijirea tenului și a corpului
Se umple o sticlă cu flori și frunze de salvie și se toarnă deasupra untdelemn de măsline curat. Se pune la macerat vreme de o săptămână, lăsându-se plantele înăuntru, chiar după primele întrebuințări.
Pentru ten: faceți o emulsie dintr-o linguriță de ulei de salvie și un pahar de apă distilată sau plată, bătând bine ingredientele cu o furculiță. Ștergeți-vă fața dimineața și seara (după ce în prealabil v-ați demachiat) cu un tampon îmbibat cu emulsie. Lăsați produsul să acționeze asupra pielii 15-20 de minute, după care ștergeți-vă excesul de grăsime cu un tampon de vată, fără a vă spăla pe obraz (dacă aveți ten normal) sau clătindu-vă cu apă călduță (dacă aveți tenul gras).
Pentru corp: câteva picături de ulei de salvie puse pe fundul căzii, peste care se lasă la început să curgă apă fierbinte, iar la sfârșit apă rece, vor avea asupra organismului un efect de înviorare, contribuind și la îndepărtarea celulelor moarte.
Pulbere pentru dinți
Două lingurițe de salvie uscată se amestecă cu două lingurițe de sare de mare, apoi se pisează bine într-un mojar, până se transformă în pulbere. Înmuiați în ea o periuță umezită și frecați-vă dimineața și seara pe dinți. Întărește gingiile, albește dinții și împrospătează mirosul gurii.
Șampon pentru păr negru

Ingrediente: 3 lingurițe de salvie uscată, 1,7 l apă clocotită, 6 linguri de săpun de glicerină (ras), 2 ouă, o lingură de oțet de mere.
Mod de preparare: Puneți apa să fiarbă și când dă în clocot turnați salvia în ea. Acoperiți vasul cu un capac, trageți-l pe flacără mică și lăsați-l să fiarbă 20 de minute. Strecurați lichidul și aruncați frunzele. Dați pe răzătoare săpunul de glicerină și adăugați-l. Amestecați până ce se dizolvă complet. Luați vasul de pe foc și lăsați-l să se răcească. Când lichidul devine călduț, spargeți ouăle și turnați-le în el, amestecând mereu, până obțineți o compoziție omogenă. Turnați-o într-o sticlă cu dop și puneți-o la frigider 24 de ore, să se “așeze”. Înainte de întrebuințare, scuturați recipientul pentru ca șamponul să se amestece.
Mod de întrebuințare: Umeziți-vă părul, apoi turnați puțin câte puțin șamponul, până simțiți cu mâna că e bine repartizat peste tot. Frecați-vă cu vârful degetelor la rădăcinile firelor, apoi cu degetele răsfirate ca un pieptene, treceți-vă palmele de-a lungul părului, de la bază spre vârf. Lăsați să-și facă efectul vreo 5 minute, apoi clătiți-vă.
Clătitul: șamponul de salvie se clătește cu opt părți de apă moale (apă de ploaie sau apă fiartă și răcită) + o parte oțet de mere. După uscare, părul negru va avea un luciu frumos, iar șuvițele mai cărunte se vor estompa.