Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Fiți atenți când mâncați!

Foto: Shutterstock – 5

– 7 exerciții pentru o mai bună percepție corporală –

– Textul care urmează le este adresat oamenilor cărora le place să-și controleze mintea. Dacă vor reuși să facă lucrul acesta și când mănâncă, nutriționiștii japonezi le garantează slăbitul! Când mănânci cu mintea aiurea, te îngrași. Atenția concentrată pe mâncare te ajută să slăbești fără foame și fără să te ridici flămând de la masă –

Totul începe cu respirația: exercițiile 1 și 2 vă invită la mai multă concentrare, atunci când trageți aerul în plămâni și apoi îl evacuați – fiindcă în timpul acestui proces, aveți posibilitatea de a deveni conștienți de tot ceea ce gândiți, simțiți și doriți, înclusiv în relația dvs. cu mâncarea. Celelalte exerciții au un caracter ceva mai special și vă ajută să identificați cu o claritate sporită alimentele pe care vreți într-adevăr să le mâncați – precum și pe cele ce constituie o ame­nințare, putând să vă “consume” ele pe dvs. Exer­cițiile 1 și 2 se pot executa în poziția șezând sau culcat. Pentru meditațiile asupra hrănirii (de la 3 la 7), va trebui să vă așezați la masă. Poate că pre­ferați o lumină filtrată discret, o lumânare aprinsă și o muzică liniștită de fundal. Asigurați-vă că nu veți fi deranjați de nimeni. Alegeți în fiecare zi unul dintre cele 7 exerciții și ocupați-vă de el, dedi­cându-i câte 15-20 de minute din timpul dvs. În ca­zul în care v-ați propus să vă reduceți pe această cale greutatea corporală, rețineți că exercițiile 1 și 7 sunt cele mai importante pentru atingerea scopului fixat.

Exercițiul 1

Respirați și nimic mai mult

Șezând sau culcați, relaxați umerii, brațele și picioarele, precum și fața. Închideți ochii și îndrep­tați-vă atenția asupra respirației. Curând veți obser­va cum ea devine, de la sine, din ce în ce mai pro­fundă. Inspirați timp de circa patru secunde și expirați lent, pe durata a opt secunde. Din acest moment, vă puteți concentra asu­pra unui singur aspect. De exem­plu, asupra felului cum respirația face să se ridice și să coboare abdome­nul. Sau a fap­tului că interiorul nă­rilor vi se răcește la in­spirație și se încăl­zește la expi­rație. În final, ale­geți unul dintre aspecte, pe care veți stărui pentru tot restul exercițiului. Dacă aten­ția vi se îndepărtează de el, readuceți-o înapoi. Nu vă necăjiți dacă ea nu reușește să stea în per­ma­nență pe respirație. Cu binișorul o veți conduce răbdător la locul ei. Străduiți-vă să vă fixați atenția, de pildă, pe senzația de rece și cald a respirației. Aceeași atitudine blândă și totuși fermă ar trebui s-o aveți și față de dvs. înșivă.

După aproximativ 20 de minute, puteți încheia exercițiul. Acum dirijați-vă atenția din interior spre exterior. Percepeți-vă treptat întregul corp, după aceea ambianța – și în cele din urmă, deschideți ochii.

Exercițiul 2

Pauza de cinci minute pentru respirație

În zilele când nu vă vedeți capul de treburi, puteți recurge la această pauză. Închideți ochii și încercați să vă stabilizați respirația într-un ritm egal și liniștit. Inspirați profund și rețineți aerul în plă­mâni, cât numărați până la cinci. În timp ce ex­pirați, imaginați-vă că vă aflați pe o plută care alunecă la vale pe șuvoiul de aer ce iese din plă­mânii dvs. – în deplină libertate, departe de tot ce vă împovărează. Dacă mintea fuge în altă parte, adu­ceți-o – cu îngăduință, înapoi, la imaginea curge­rii și alunecării.

Exercițiul 3

Lăcomie fără limite

Puneți în fața dvs., pe ma­să, un castron cu popcorn (sau altceva de ronțăit). Amintiți-vă di­verse slo­ga­nuri publicitare sau gân­diți-vă la insis­tența cu care sunt îndemnați, uneori, copiii mici, să-și go­lească farfuria (“Hai, mai ia o linguriță pentru mama, una pentru tăticul, una pentru bunica…”). Și începeți să în­­fulecați popcornul: un pumn și încă unul și încă unul. Res­pirați scurt, apoi continuați. Gândurile vi se împrăștie dezor­donat, nu vă concentrați la ni­mic. Parcă voiați să închideți televizorul, să veri­ficați dacă v-a mai intrat ceva pe telefonul mobil? N-are importanță, mâncați mai departe… Când nu mai puteți înghiți, opriți-vă. Respirați profund și recapitulați ce ați simțit în momentele de ghiftuială nestăpânită. Lăsați gându­rile și emoțiile să acțione­ze asupra dvs. Este tot ce aveți de făcut, ca să rămâneți cu o impresie dura­bilă. Și atenție: acest exercițiu nu trebuie executat decât o singură dată!

Exercițiul 4

Îmi este, într-adevăr, foame?

Așezați-vă comod, închideți ochii și permiteți respirației să curgă liniștit. “Scanați-vă” corpul în întregime, simțiți unde v-ați relaxat și ce porțiuni mai sunt tensionate. Încercați să surprindeți sem­nalele de foame fizică. Ați vrea mai degrabă să mâncați, decât să vă concentrați pe respirație? Cum ar fi dacă v-ar pune acum ci­neva pe masă niște mâncăruri ape­tisante? Probabil v-ați grăbi să le gustați, chiar dacă nu simțiți efectiv o foame fi­zică: nici gol în sto­mac, nici zgomotele ca­rac­teris­tice. Încercați să vă dați seama ce altceva vă preocupă, în afa­ră de gândul la mâncare. Ce anume vă lipsește?

Exercițiul 5

E bun la gust?

Simțul gustativ și cel olfactiv ne pot comunica instantaneu dacă mâncarea pe care o avem în farfurie merită consumată sau nu. De aceea antre­nați-vă, pentru a interpreta cât mai corect astfel de semnale. Puneți trei stafide pe un șervețel, în fața dvs. Respirați calm, așa cum v-ați obișnuit deja. Luați cu două degete o stafidă și examinați-o, ca și cum ar fi cea dintâi pe care ați văzut-o vreodată. Mirosiți-o și observați-vă reacția: ați început cum­va să salivați? Pe urmă băgați stafida în gură și mestecați cu luare-aminte. Acest exercițiu repre­zin­tă o meditație asupra mâncării. Gândurile dvs. trebuie să rămână cu totul la stafida pe care o aveți în gură. După ce ați înghițit-o, treceți la a doua și procedați identic. Apoi mestecați-o și pe a treia. Comparați senzațiile. Fiți atenți la modul cum vă simțiți, atunci când mâncați conștient. Și închi­puiți-vă ce ar putea să se schimbe, dacă v-ați hrăni mai des în acest fel, chiar și când mâncați o friptu­ră la grătar. Priviți-o cum arată, mirosiți-o cu luare aminte. Vă veți sătura după câteva înghițituri.

Exercițiul 6

M-am săturat?

Puneți-vă la îndemână un pahar mare cu apă rece, abia scoasă din frigider, iar alături o gustare bogată în fibre – de pildă, pâine crocantă, unsă cu gem. Așezați-vă și respirați liniștit. Cuprindeți paharul cu o mână și pe cealaltă lipiți-o de stomac, mai sus de ombilic. Beți cât se poate, fără să forțați, și urmăriți senzația de rece, cum se deplasează din gât până în stomac. Concen­trați-vă asupra apei reci din stomacul dvs. Percepeți toate reacțiile legate de ea. Apoi mâncați pe îndelete pâinea cu gem, simțindu-i gustul și aromele. Încercați să vă dați seama când se pierde intensitatea gustului, fiindcă acela este de fapt momentul când foamea a dispărut. Con­cen­trați-vă din nou asupra stoma­cului. Dacă aveți impresia că toate semnalele vă sugerează sațieta­tea, vă puteți opri din mâncat. În cazul când doriți să continuați, înregistrați cu atenție ceea ce simțiți.

Exercițiul 7

Meditație generală asupra hranei

Întocmiți două liste, de fapt, două clasamente compuse din câte 6 poziții, unde veți nota ce ali­men­te nu vă ridică probleme în privința con­su­mului exagerat și, dimpotrivă, la care anume ris­cați să depășiți măsura. Cumpărați aceste alimente și examinați-le pe rând, unul câte unul. Priviți-l, mi­rosiți-l, înregistrați eventualele semnale de foa­me. Încercați ca de acum înainte să vă feriți de cele pentru care “vă lasă gura apă”. Când mâncați, mestecați încet, fiind atenți mai ales la gust. Dacă aveți o senzație plăcută de sațietate, inspirați profund și luați-vă un moment de răgaz, pentru a trece în revistă experiența acestei mese. Concen­trându-vă atenția asupra alimentelor pe care le puneți în farfurie și mâncând fără să înfulecați, le veți simți mult mai bine gustul și vă veți mulțumi cu mai puțin.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian