Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete cu SALVIE

Foto: Shutterstock – 2

Puține plante le sunt femeilor mai de folos decât salvia. A­veți tenul gras, cu pori dilatați? Vi se pare că dinții vi s-au îngălbenit? A­veți părul negru și primele fire cărun­te vă deranjează? În toate aceste ca­zuri, salvia vă poate fi de folos. Dar să vedem cum ajută salvia fru­musețea.

Ulei pentru îngrijirea tenului și a corpului

Se umple o sticlă cu flori și frunze de salvie și se toarnă deasupra untde­lemn de măsline curat. Se pune la mace­rat vreme de o săptămână, lă­sân­du-se plantele înăuntru, chiar du­pă primele întrebuințări.

Pentru ten: faceți o emulsie dintr-o linguriță de ulei de salvie și un pahar de apă distilată sau plată, bătând bine ingre­dientele cu o furculiță. Șter­geți-vă fața dimineața și seara (după ce în prealabil v-ați demachiat) cu un tampon îm­bibat cu emulsie. Lăsați pro­du­sul să acționeze asupra pielii 15-20 de mi­nute, după care ștergeți-vă excesul de grăsime cu un tampon de vată, fără a vă spăla pe obraz (dacă aveți ten nor­mal) sau clătindu-vă cu apă călduță (dacă aveți tenul gras).

Pentru corp: câteva picături de ulei de salvie puse pe fundul căzii, peste care se lasă la început să curgă apă fier­binte, iar la sfârșit apă rece, vor avea asupra organismului un efect de învio­rare, contribuind și la îndepărtarea celu­le­lor moarte.

Pulbere pentru dinți

Două lingurițe de salvie uscată se amestecă cu două lin­gurițe de sare de mare, apoi se pisează bine într-un mojar, până se transformă în pulbere. Înmuiați în ea o periuță umezită și frecați-vă dimineața și seara pe dinți. Întărește gingiile, albește dinții și îm­pros­pătează mirosul gurii.

Șampon pentru păr negru

Ingrediente: 3 lingurițe de salvie uscată, 1,7 l apă clocotită, 6 linguri de săpun de glicerină (ras), 2 ouă, o lin­gură de oțet de mere.

Mod de preparare: Puneți apa să fiarbă și când dă în clocot turnați salvia în ea. Acoperiți vasul cu un ca­pac, tra­geți-l pe flacără mică și lăsați-l să fiarbă 20 de minute. Strecurați lichidul și arun­cați frunzele. Dați pe răzătoare săpunul de glicerină și adăugați-l. Amestecați până ce se dizolvă complet. Luați vasul de pe foc și lăsați-l să se răcească. Când lichidul devine călduț, spargeți ouăle și turnați-le în el, amestecând mereu, până obțineți o compoziție omogenă. Turna­ți-o într-o sticlă cu dop și pu­neți-o la frigider 24 de ore, să se “așeze”. Înainte de întrebuințare, scuturați recipientul pentru ca șam­ponul să se amestece.

Mod de între­buin­țare: Ume­ziți-vă părul, apoi turnați pu­țin câte puțin șam­ponul, până simțiți cu mâna că e bine repar­tizat peste tot. Fre­­cați-vă cu vârful dege­telor la rădăcinile fi­re­lor, apoi cu de­getele răsfirate ca un pieptene, tre­ceți-vă palmele de-a lungul pă­rului, de la bază spre vârf. Lăsați să-și facă efectul vreo 5 minute, apoi clătiți-vă.

Clătitul: șamponul de salvie se clă­tește cu opt părți de apă moale (apă de ploaie sau apă fiartă și răcită) + o parte oțet de mere. După uscare, părul negru va avea un luciu frumos, iar șuvițele mai cărunte se vor es­tompa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian