Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru EUGENIA – Pitești, F.AS nr. 1362: “La 52 ani, tatăl meu are Parkinson”

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

Boala Parkinson este o tulburare progresivă a sistemului nervos, care afectează miș­ca­rea. Cauzele bolii nu sunt cunoscute cu exactitate, dar se știe că este ne­vin­decabilă. Anumite medicamente, vita­mine, suplimente alimentare și o ali­men­tație adecvată pot, totuși, să îmbu­nătățească semnificativ simptomele.

În urma cercetărilor făcute timp de mulți ani, s-a ajuns la concluzia că vitaminele complexului B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 și B12) pot ameliora boala, reducând crizele și amploarea mișcărilor specifice bolii. Vitaminele complexului B contribuie la funcționarea normală a sis­temului nervos, la sinteza și metabolizarea normală a anu­mitor neuro­transmițători.

Complexul B se poate ab­sorbi și din anumite alimente, precum: – B1 – semințe de floarea soarelui, nuci, fasole; – B2 – ciuperci, spanac, lapte, soia, ouă; – B3 – pește, miel, cartofi dulci, somon, ton, mor­cov, fructe de pădure; – B5 – conopidă, varză, avo­cado, iaurt; – B6 – banane, carne de curcan, carne de pui; – B9 (acid folic) – legume cu frunze verzi (spanac, sparan­ghel, roșii, linte), citrice, ficat de pasăre; – B12 – ton, somon, lactate, fructe de mare, ouă, ficat de porc etc.

De asemenea, Ginkgo biloba și Ginseng-ul pot îmbunătăți funcțiile cognitive și timpul de reacție, acționând și asupra vigilenței și clarității mentale, degradate, în cazul persoanelor cu boala Parkinson.

Pentru că organismul bolnav nu poate asimila din alimente cantitatea necesară (doza zilnică) de vita­mine, eu vă recomand: Periferisan (1 capsulă pe zi) și Ginkgo 120 Stem (1 capsulă pe zi). Cu ajuto­rul lor, crizele se vor rări și vor fi mai puțin agre­sive.

“Fac foarte des răni în nas și nu pot respira normal” (Răspuns pentru SIMION G. – București, F. AS nr. 1362)

Rănile din nas trebuie să aibă o cauză, iar dvs. nu ne comunicați dacă ați făcut și alte investigații, ce diagnostic v-a pus medicul ORL-ist și ce trata­mente ați urmat. Eu o să consider că este vorba de o sinuzită bilaterală cu infecție stafilococică și o imunitate scăzută. Ce aveți de făcut:

– Igiena locală: tunderea – cu forfecuța sau cu acel aparat special de tuns părul din nas (aparatul se gasește pe net, la prețuri cuprinse între 39,00 – 83,30 ron (“Trimmer nas/ urechi/ sprâncene”). În felul acesta, mucozitățile nu rămân pe firele de păr și nu se mai produce infectarea la rădăcina lor.

– Îndepărtarea cauzei: 1 lingură de hrean ras pe răzătoarea mică se amestecă cu 2 linguri de oțet de mere și 3-4 linguri de făină; din acest amestec se face o cocă, ce se împarte în două; din fiecare par­te se face câte o biluță care se turtește, se presea­ză, pentru a obține un bănuț de cocă. Acești bănuți se aplică pe partea de jos a feței, sub pomeții obra­jilor, începând de la baza nasului și se mută spre tâmple. Coca se ține pe piele atât timp cât se supor­tă căldura; nu țineți mai mult decât suportați, deoa­rece pot apărea arsuri. După acest tratament, se clătește fața cu apă caldă și se continuă cu un masaj cu crema CARPICON (producător Romdan srl, dr. Biolog Viorica Vintilă, produs original).

– Inhalație cu câte 3 picături de ulei de brad, ulei de pin, ulei de busuioc și ulei de levănțică. După inhalație, care trebuie să dureze cel puțin 15 minute, cu ajutorul unui bețișor de curățat în urechi, se introduce în nas crema Carpicon, masând mu­coasa internă, cât mai sus posibil.

– Immunity Stem – 1 capsulă de trei ori pe zi.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. “SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

“Am diagnosticul sinuzită maxilară” (Răspuns pentru RALUCA I., F. AS nr. 1406)

Cronicizarea unei rino-sinuzite este determinată de modificări importante ale cavităților sinusale, datorită unor pusee repetate de infecție dentară sau rino-sinusală, cu obstrucție nazală (deviație de sept, hipertrofie de cornet etc.) și de o fragilitate consti­tuțională a mucoasei respiratorii.

Rino-sinuzita cronică se ma­nifestă cu: rinoree purulentă (scurgeri anterioare sau poste­rioare în fa­ringe), obstrucție nazală (nas înfundat), sensi­bilitate suborbitară, cefalee matinală, tuse seacă, scăderea mirosului, halenă fetidă, iritație faringiană și răgu­șeală la tre­zirea din somn etc.

Strategia terapeutică a rino-sinuzitei cronice se clasifică în: tratament medicamentos (sta­diul incipient) și tratament chi­rurgical, în formele complicate.

Tratamentul inițial constă în: decongestionante nazale, antibio-fungi-terapie, antiin­fla­matoare, vitaminoterapie, anti­aler­gice și imunomo­dulatoare (Imunorezistan Forte, Ceai Imu­nitate Fares – cu extract din Echinacea).

Tratamentul complementar al rino-sinuzitei cronice se sche­­matizează astfel:

– Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul fo­selor nazale cu “OCNA­SEPT”, o soluție salină saturată, care se as­pi­ră pe nas și se elimină pe gură sau prin suflat.

– După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată (rețetă magistrală proprie).

– Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de aerosoli medicamentoși și inhalații cu uleiuri volatile aromatice. Terapia cu aero­soli se poate face la do­miciliu sau în policlinică (2-3 ședințe/zi), cu nebu­lizatoare (aparate de aerosoli), iar terapia cu “Ocna­sept” spray se face seara, prin in­halații și pulverizații. (“Ocnasept” este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi co­man­dat la tel: 0722/20.27.36, e-mail: [email protected].)

Tratamentul chirurgical se va lua în discuție când tratamentul medical și complementar corect efec­tuat a eșuat, după o perioadă de trei luni, și urmă­rește îmbunătățirea ventilației și drenajului sinusal.

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

“Mama are nivelul acidului uric foarte mare”(Răspuns pentru CRISTINA N., F. AS nr. 1379)

Când valoarea acidului uric depășește 12 mg/dl, valoare critică, apar dureri pro­nunțate la baza halucelui – de­getului mare de la picior (ro­șeață), la genunchi, glez­ne, coate, degetele de la mâini, mai ales pe timpul nopții. Astfel putem spune că s-a instalat guta, boală meta­bolică pericu­loasă, ce trebuie tratată urgent, la indicația medicului, cu Colchi­cină, Milurit, Probenecid, Allopu­rinol, Indo­metacin etc. pentru a evita evo­luția gravă spre afectarea rini­chilor și apariția sub piele a to­filor gutoși (depozite de cristale și săruri dure de acid uric).

Pentru a evita evoluția spre insuficiență renală, preventiv se vor lua următoarele măsuri: ţineți dietă cu aport scăzut de proteine, nu consumați băuturi alcoolice – mai ales bere, alimente bogate în purine și proteine – heringi, scrumbii, somon, sardine, produse lactate grase, organe de animale tinere, carne de miel, meze­luri, ouă, carne de gâscă, rață, pâine albă, supe de pește sau carne, legume cu frunze verzi – mazăre, fasole, spanac.

După 6 luni de tratament alopat sau naturist fa­ceți analize complete – hemoleucogramă, inclu­siv cele de urină.

Notă: colectați urina emisă în 24 de ore, păstrați recipientul la rece (frigider) și mergeți la analize.

Nu consumați înainte: băuturi alcoolice, bere, cafeină (cafea, Pepsi, Coca-cola, ciocolată), acid acetil salicilic, diuretice, teofilină, acid nicotinic, Etambutol, Etanol, diazoxid, Epinefrină, Prome­necid, Vitamina C. Atenție! Stresul poate crește nivelul acidului uric!

Hiperuricemia mai poate apărea în caz de: obe­zitate, psoriazis, diabet zaharat, boală renală poli­chistică, boli cardiovasculare, chimioterapie, hiper­lipoproteinemie, boala Paget, intoxicație cu metale, cetoacidoză, hipotiroidie, efort fizic intens, defect congenital de metabolizare a purinelor etc.

Notă: De asemenea, înainte de analize: nu fu­mați, nu luați fenotiazide, Allopurinol, Manitol, Warfarină, Glucoză, Azatioprină.

Hiperuricemia constituie cauza principală a gu­tei, întâlnindu-se preponderent la bărbații între 35-60 de ani, care fac exces de alcool și consum de carne.

Tratament împotriva gutei – pe lângă regimul dietetic sărac în purine, hipocaloric, la indicația medicului sau terapeutului, bolnavii trebuie să ur­meze tratamentul cu Uricozurice – Allopurinol, Colchicină, Milurit etc., să ur­meze ședințe de refle­xoterapie, să evite sedentarismul, să facă acu­punctură și tratament balneo­climateric.

Tratamentul naturist este variat și eficace. Pen­tru a scade nivelul acidului uric, bolnavii trebuie să bea ceaiuri antigutoase pe termen lung, 3 căni pe zi, înainte de mese, astfel:

Varianta 1: 1 litru de apă, 1 linguriță porumbar, 1 linguriță pir, 1 linguriță ienupăr, 2 linguri păpădie, 1 lingură mesteacăn, 1 linguriță merișor, 2 linguri urzică vie.

Varianta 2: 1 litru de apă, 1 linguriță brustur, 1 linguriță salvie, 1 linguriță pir, 1 linguriță mușețel, 1 linguriță ferigă, 1 linguriță levănțică, 1 linguriță brândușă de toamnă.

O infuzie specială care produce o puternică diu­reză, eliminând toxinele din corp, se poate obține numai din frunze de mesteacăn. Peste 1 lingură de frunze uscate, mărunțite, turnați 300 ml apă fiartă, infuzați 15 minute, strecurați, apoi adăugați un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, amestecați și beți jumătate cu 30 de minute înainte de masa de prânz, iar restul înainte de masa de seară.

Folosiți alternativ următoarele suplimente natu­riste: Total Cleanse Kidneys, Full Motion, Crean Clearance, Milk Thistle Phytosome, Total Cleanse Uric Acid, Gutostop, Harpagophytum, Orthosifon.

Notă: Evitați stresul, sedentarismul, salicilații și vitamina C.

Recomandări alimentare: consumați țelină, cas­traveți, pătrunjel, praz, usturoi, morcovi, ridiche nea­gră, struguri, mere, căpșuni, agrișe, pere, pepene verde, napi, cireșe, fragi, coacăze negre și roșii.

Evitați să atingeți tegumentele afectate, în plină criză, deoarece riscați să declanșați dureri vio­lente. Zilnic faceți exerciții fizice și mergeți pe jos 2-5 km.

Atenție! Persoanele bolnave de gută trebuie să evite consumul de spanac, deoarece acesta conți­ne acid uric.

Dacă aveți dureri insuporta­bile din cauza gutei, dați pe ră­zătoare o ceapă roșie, puneți-o în tifon și apli­cați pe zona dure­roa­să, de pre­ferat noaptea.

Atenție! Nu consumați carne de miel. Aceasta conține oxipurine, care în exces poate declanșa atac de gută și boli gastrointestinale, datorită faptului că se digeră greu.

Un medicament nou, folosit în tratamentul gutei severe, cronice, este Pegloticase, administrat prin perfuzie intravenoasă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian