Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri cu flori de Mai

Foto: Shutterstock – 2

– Lună a florilor, Mai cel luminos și însorit oferă multă „materie primă” pentru leacuri domestice –

Socul

Florile de soc se recoltează când sunt pe trei sfer­turi înflorite, în plin soare.

Răceală, gripă, febră, tuse, bronșită, sinuzită, astm, pneumonie, tuberculoză

– Infuzie. Turnați o cană de apă clocotită peste 2 lingurițe de amestec din flori de soc, podbal și isop (câte o priză din fiecare). Lăsați la infuzat 20 de minute, apoi strecurați. Se beau 3 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere. În caz de durere în gât sau faringită, se face și gargară.

– Sirop. Puneți la fiert, în­tr-un litru de apă, două mâini de flori de soc și un baton de scor­țișoară. Lăsați să mijotească pe foc mic timp de 10 minute, apoi trageți vasul și lăsați-l să se ră­cească. Strecurați și adăugați mie­re după preferință. Se formează un sirop din care se iau 2-3 linguri, în fiecare dimineață, timp de 5 zile. Îi veți simți efec­tul binefăcător încă din prima zi.

Obezitate și constipație

– Turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri de flori de soc proaspete sau uscate și lăsa­ți-le la infuzat 20 de minute. Se strecoară. Se bea seara, înainte de culcare. Efectul crește dacă se beau încă două căni în cursul zilei.

Nevralgii (de trigemen, intercostală, sciatică)

– Turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri de flori de soc proaspete sau uscate și lăsa­ți-le la infuzat 20 de minute. Se beau trei căni de ceai pe zi.

Infecții și inflamații ale căilor urinare

– Preparați infuzie din flori de soc, după rețeta de mai sus, și beți de trei ori pe zi.

– Umpleți un recipient din sticlă pe trei sferturi cu flori proas­pete de soc. Turnați peste ele al­cool alimentar, până le acoperă, și închideți vasul ermetic. Lăsați la macerat două săptămâni, apoi fil­trați. Tinctura de soc se ține în recipient de sticlă, la rece. Se iau câte 30 de picături de tinctură, de 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu o jumătate pahar de apă.

Vindecarea contuziilor, abceselor, arsurilor, rănilor și furunculelor

– Turnați o cană de apă clocotită peste patru linguri de flori de soc proaspete sau uscate și lă­sați-le la infuzat o oră. După ce se strecoară, se fac comprese din tifon înmuiate în ceai, care se aplică pe zonele afectate. Se lasă să acționeze câte o jumătate de oră, de două ori pe zi.

Împrospătarea pielii, vindecarea acneei și eczemelor

Apa de flori de soc este un tonic natural valoros, care lasă pielea curată și catifelată și vindecă acneea si eczema (dermatita atopică).

– Puneți două linguri de flori de soc mărunțite într-o jumătate de cană cu apă. Lăsați-le la macerat o oră, apoi strecurați. Cu lichidul obținut, pulve­rizați-vă tenul și decolteul sau zonele afectate de acnee și eczemă. Se păstrează la rece, nu mai mult de trei zile.

Iasomia

Foto: Dreamstime – 3

Adunați florile de iasomie proaspăt înflorite, pe vreme însorită.

Împotriva migrenelor (dureri de cap)

– Peste o lingură flori de iasomie proas­pete sau uscate turnați o cană cu apă clo­cotită. Lăsați la infuzat 20 de minute, apoi strecurați. Se beau două căni de ceai pe zi.

Salcâmul

Se culeg ciorchini întregi de flori proaspăt înflorite, fără frunze, care sunt otrăvitoare. Florile de salcâm sunt un „pan­sament” natural pentru stomac, cu efect antiacid, antispastic și regenerant al mucoa­selor.

Gastrită, ulcer gastric și duodenal, reflux gastro-esofagian

– Puneți la macerat într-o cană, de seara până dimineața, două linguri de flori de salcâm proaspete sau uscate, și turnați peste ele apă la temperatura camerei. A doua zi dimineaţa se strecoară și se bea lichidul pe stomacul gol.

– Turnați o cană de apă clocotită peste două linguri de flori de salcâm proaspete sau uscate. Lăsați-le la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se beau trei căni pe zi, între mese.

Răceală, bronșită, pneumonie, astm bronșic

– Consumați trei linguri pe zi de dulceață de flori de salcâm și beți două – trei căni pe zi de infuzie de flori de salcâm.

– Într-un litru de apă se pun la macerat șase linguri de flori de salcâm proaspete sau uscate. Se lasă 10 ore, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate pe parcursul zilei.

Tonic al sistemului nervos

Florile de salcâm au darul de a calma și tonifia sistemul nervos. Sunt foarte eficiente împotriva depresiei, melancoliei, asteniei, iritabilității, nervozității, epuizării, insomniei, tulbură­rilor de memorie.

– Consumați de-a lungul zilei 2-3 căni cu ceai de flori de salcâm, iar cu o oră înainte de culcare, una-două căni.

– Se amestecă flori de sal­câm proaspete sau uscate cu mie­re, apoi se lasă trei zile la ma­cerat. Se iau 3-4 lingurițe pe zi.

– Umpleți un recipient din sticlă pe trei sferturi cu flori proas­pete de salcâm curățate de pe ciorchine. Turnați peste ele alcool de 70 de grade, până le acoperă, și închideți ermetic va­sul. Lăsați preparatul la macerat două săptămâni, apoi filtrați și stocați tinctura de salcâm, la rece, în sticluțe închise la cu­loare. Se iau câte 10-15 picături de tinctură, de două ori pe zi, cu puțină apă.

Bujorul

Florile de bujor se recoltează pe vreme frumoasă, când sunt în plină înflorire.

Arteriopatie obliterantă (arterită), boli reumatice

– Opăriți două linguri de petale de bujor proaspete sau uscate, cu o cană de apă clocotită. Lăsați-le la infuzat 20 de minute, apoi strecurați. Se beau trei căni de ceai pe zi.

– Puneți pe foc o jumătate de litru de apă și trei linguri de petale de bujor. Lăsați să fiarbă 5 minute la foc mic, apoi aco­periți vasul și lăsați să se răcească. Se strecoară și se beau trei căni de ceai pe zi.

Liliacul

Dureri și inflamații reumatismale, regenerarea pielii uscate

– Aveți nevoie de flori și frunze proaspete sau uscate de liliac și ulei de migdale sau de susan. Umpleţi un borcan pe trei sferturi cu flori și frunze de liliac mărunţite, apoi turnaţi peste ele ulei cât să le acopere. Închideţi ermetic vasul şi expuneţi-l la soare, timp de două săptămâni. Filtraţi uleiul rezultat și păstrați-l la rece, în recipient de sticlă închis ermetic. Se aplică pe zonele afectate, cu masaj uşor, până intră în piele. Surplusul se şterge cu şerveţele.

Scăderea febrei

– Puneți o jumătate de litru de apă pe foc cu trei linguri de flori și frunze de liliac și lăsați-le să fiarbă 5 minute. Lăsați-le la infuzat 20 de minute, apoi strecurați. Se beau trei căni de ceai pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian