
Printre lucrurile care ne-au pus tuturor la grea încercare copilăria, la loc de frunte se află verdețurile adăugate în supe și ciorbe, pe motiv că sunt „sănătoase”. Vă amintiți, desigur, de neplăcerea frunzelor de pătrunjel lipite de cerul gurii sau de tarhonul cu aroma lui de nesuferit. Ei bine, ceea ce părea o dulce păcăleală maternă e dovedit, astăzi, cu documente științifice: frunzele legumelor rădăcinoase au efect curativ, cel puțin la fel de puternic ca părinții din care răsar.
FRUNZELE DE LEUȘTEAN (Levisticum officinale)

Medicii din Grecia Antică au fost primii care au lăsat însemnări despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leușteanului asupra digestiei, asimilației și sistemului nervos. În medicina populară românească, el era folosit ca plantă tămăduitoare pentru bolile de piept, digestive și pentru diferitele plăgi, dar și ca plantă magică pentru alungat ielele, zburătorii și alte spirite cu influențe dăunătoare. Mai ales tinerii, se spunea, trebuie să consume leuștean verde, pentru a crește puternici, pentru a fi feriți de deochi, de ispite și de toate relele.
Iată în continuare câteva utilizări terapeutice ale leușteanului:
– Indigestie, gastrită hipoacidă – se iau înainte de masă câteva linguri de plămădeală de leuștean în vin. De asemenea, se consumă ciorbe acre condimentate cu leuștean crud din belșug, adăugat după ce mâncarea a fost luată de pe foc.
– Apetit alimentar exagerat – se mestecă 4-5 frunze proaspete de leuștean cu jumătate de oră înainte de masă (nu mai devreme). Inițial, administrarea leușteanului generează o senzație de foame, însă la vreo zece minute, aceasta se calmează și apare o reacție opusă – de scădere a apetitului alimentar.
– Boli de piept cronicizate: bronșită, bronșită tabagică, tuse remanentă – se face o cură în care se bea un pahar cu suc de leuștean pe zi, în 2-3 porții. Tratamentul durează două săptămâni minimum și se reia de câte ori este nevoie.
– Constipație (inclusiv formele atone), colită de putrefacție – se consumă suc de leuștean – un pahar pe zi, de preferință dimineața. Dacă sucul de frunze verzi de leuștean vi se pare prea tare, îl puteți dilua cu puțin suc de rădăcină de morcov.
– Ulcerații pe piele – frunzele de leuștean se spală bine, se zdrobesc pe un fund de lemn, se învelesc în tifon curat și se aplică pe locul afectat. Cataplasma astfel obținută se ține vreme de o oră, după care se îndepărtează, iar porțiunea tratată se lasă să se zvânte în aer liber.
FRUNZELE DE ȚELINĂ (Apium graveolens)

Sunt o adevărată colecție de vitamine, minerale și fitohormoni. În medicina noastră populară, zeama stoarsă din frunzele proaspete, vinul de țelină și siropul obținut în miere erau leacuri la mare preț pentru redobândirea vigorii, vindecarea bolilor de piele și a reumatismului, combaterea sterilității și a bolilor bătrâneții. În continuare, vă prezentăm principalele afecțiuni și tulburări în care este eficient tratamentul cu frunze verzi de țelină:
– Sterilitate (la femei și bărbați), impotență hormonală – se bea în fiecare zi o jumătate de pahar cu suc din frunze de țelină dimineața și jumătate de pahar seara, în cure de minimum o lună. Sucul de frunze de țelină este mai activ ca remediu hormonal decât cel de rădăcină, având efecte puternice și stabile în timp.
– Amenoree – folosind metoda prezentată în acest articol, se prepară un macerat în vin din frunze de țelină, în care se adaugă semințe zdrobite de mărar (zece linguri cu semințe la un litru de preparat). Se iau 2-3 linguri din acest vin medicinal înainte de mesele principale. Un tratament durează o lună, cu zece zile de pauză, după care se poate relua. Este un remediu eficient și pentru regularizarea ciclului menstrual, precum și pentru îndepărtarea efectelor nocive ale anticoncepționalelor de sinteză.
– Disfuncții ale glandelor cortico-suprarenale, boli de rinichi cronicizate – se bea câte un sfert de pahar cu suc de țelină înaintea meselor principale. Tratamentul are o durată de trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.
– Cura de slăbire – o jumătate de pahar cu suc de frunze de țelină băut înainte de masă cu 20 de minute are un efect de inhibare a apetitului alimentar. Mai mult, efectele diuretice ale țelinei provoacă eliminarea apei din țesuturi, ducând la o scădere în greutate rapidă. La aceasta, se adaugă efectele de reglare a activității glandelor care produc în organism cortizonul (numit și hormonul de stres), care atunci când este produs în exces, dă carnației și pielii un aspect „pufos”, neplăcut.
– Reumatism, gută – se beau 1-2 pahare cu suc de țelină pe zi, vreme de 21 de zile. Este un tratament cu efecte terapeutice foarte puternice, mai ales asupra persoanelor vârstnice.
– Boli de piele (inclusiv cele de etiologie necunoscută) – efectele diuretice, detoxifiante, reglatoare hormonal ale țelinei o recomandă ca un excepțional remediu în bolile de piele cele mai diverse. Se consumă sub formă de suc, 1-2 pahare pe zi, în cure de lungă durată (24 de zile minimum). Între altele, cura cu suc de țelină verde este recomandată în acneea juvenilă rebelă, în psoriazis, în vitiligo, în eczemele alergice și de etiologie necunoscută, în sclerodermie.
FRUNZELE DE PĂTRUNJEL (Petroselinum hortense)

Înainte să poposească în ciorbele românești, pătrunjelul s-a bucurat de o glorie internațională. Vechii greci îl împleteau în cununi pentru învingătorii jocurilor istmice, troienii îl foloseau ca nutreț pentru cai, iar romanii îl transformau în ghirlande cu care se împodobeau la ospețe. În ce privește gloria lui medicală, ea începe în Evul Mediu, odată cu călugării franciscani. Dar să vedem însușirile pătrunjelului românesc.
– Litiază biliară (pietre la vezica biliară) – se beau zilnic, pe stomacul gol, 2-3 pahare cu suc de pătrunjel verde preparat după una dintre cele două variante descrise în casetă.
– Adjuvant în ciroza hepatică – se administrează cu jumătate de oră înainte de fiecare masă un pahar cu suc din frunze de pătrunjel pe stomacul gol. Tratamentul se face trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.
– Celulită, pletoră (vinișoare roșii) – se face o salată numai din pătrunjel (frunze) tăiat foarte fin, suc de lămâie, puțin ulei și eventual o roșie tăiată mărunt. Se consumă împreună cu două felii de pâine prăjită, înainte de masa de dimineață și de seară.
– Atonie digestivă – se consumă salata descrisă mai sus cu jumătate de oră înainte de mesele principale.
– Blefarită, conjunctivită – se pun pe ochi comprese cu suc din frunze de pătrunjel, care se țin astfel vreme de 20-30 de minute. Tratamentul se face minimum șapte zile la rând.
Ghid de administrare

SUCUL – varianta I
Într-un mixer electric se pune o mână de frunze proaspete, tăiate nu foarte mărunt, după care se adaugă trei sferturi de pahar cu apă. Se mixează vreme de 2-3 minute, apoi se lasă să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează prin strecurătoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obține aproximativ un pahar cu suc de o culoare verde intensă, care va fi băut într-o singură doză, dimineața, pe stomacul gol. Pentru curele de curățare a sângelui mai puternice se beau 2 pahare cu suc pe zi: dimineața și seara.
SUCUL – varianta II
O mână de frunze proaspete se taie foarte fin, ca zarzavatul pentru ciorbe. Se pun într-un vas de sticlă sau ceramică, se toarnă deasupra un pahar de apă călduță (dar în nici un caz fierbinte), după care se lasă să macereze la temperatura camerei vreme de patru ore, după care se filtrează prin tifon. Se obține ceva mai mult de un pahar cu suc, cu miros puternic, specific frunzelor din care a fost preparat, doză care va fi consumată pe stomacul gol, imediat după preparare.
În cazul obținerii prin alte metode a sucului pur din frunze, nediluat cu apă, ca în recomandările noastre, e necesar ca dozele zilnice să fie reduse în mod corespunzător (cel mai adesea nu se depășește o cantitate de 100-150 ml de suc nediluat pe zi).
Plămădeala în vin
Frunzele zarzavaturilor tăiate cât mai fin se pun într-un borcan până se umple pe trei sferturi, după care se adaugă deasupra vin natural (de preferință alb), așa încât să fie completat volumul recipientului. Se închide borcanul ermetic și se lasă conținutul la macerat vreme de două săptămâni, după care se filtreză lichidul. Se consumă câte 1-2 linguri din acest preparat, înainte de mesele principale. În cazul în care nu este tolerat alcoolul, remediile din zarzavaturi se vor administra sub formă de suc.