Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LAURENȚIU T., F. AS nr. 1415 – „Am nevralgie Arnold”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Contrar celor afirmate de medicii pe care i-aţi consultat, există tratament pentru nevralgia Arnold (și pentru alte tipuri de nevralgii) și, doar dacă medicația analgezică se dovedește a fi ine­fi­cientă, se poate recurge la efectuarea altor proceduri, inclusiv cele chirur­gicale.

Astfel, primul pas terapeutic este re­prezentat de folosirea medica­men­telor ce pot ameliora simptomatologia, în acest scop utilizându-se, de la caz la caz, următoarele:

– Analgezice și anestezice topice (locale), re­prezentate de creme ce con­țin acid acetilsalicilic sau lidocaină.

– Capsaicin, unguent obți­nut din semințele de ardei iute, care acționează prin extragerea unei anu­mite substanțe chimice (sub­­stanța P) din neuroni, im­plicată în transmiterea sen­zației dureroase spre creier.

– Plasturi cutanați cu lido­caină (se eliberează cu rețetă), care se aplică direct pe zona dureroasă și au efect de la 4 la 12 ore.

– Antidepresivele trici­clice, de tipul amitriptilinei, pot ame­liora simptomele ușoare, până la moderate, prin efectul asupra pro­ceselor chimice cerebrale, responsabile de apariția senza­ției dureroase.

– Anticonvulsivantele, de genul gabapentinului și carbamazepinei, sunt adesea utilizate pentru controlul durerii acute, ascuțite, din nevralgii.

– Medicamentele neurolitice se utilizează în scopul de a distruge țesutul nervos, într-o arie limitată, calmând astfel durerea.

În plus, și fizioterapia poate ameliora anumite nevralgii, prin folosirea tehnicilor de desensi­bi­lizare. Spre exemplu, stimularea electrică nervoasă transcutanată presupune implantarea unor electrozi în aria dureroasă, atașați la un mic stimulator por­tabil. Ameliorarea durerii se produce prin impulsuri electrice care declanșează eliberarea de endorfine, substanțe naturale endogene cu efect analgezic.

În sfârșit, dacă, așa cum spuneam la început, terapiile medicamentoase nu au rezultatul scontat, ultima soluție poate fi intervenția chirurgicală. Prin această intervenție, se distruge zona în care nervii periferici afectați intră în sistemul nervos central, împiedicându-i să mai transmită mesaje dureroase neadecvate spre creier. Trebuie știut, însă, că acest gen de intervenție are un potențial periculos, deoarece presupune deconectarea unor vertebre.

Ca tratament naturist, se pot utiliza remedii analgezice și antiinflamatoare, precum Boswellia și Gheara-diavolului, în asociere cu creme sau uleiuri de ardei Cayenne (uz extern).

Uleiurile esențiale de Levănțică, Mușețel, Mă­ghi­ran și Rozmarin atenuează durerea și tensiunea nevralgică, prin aplicare directă pe traiecul dure­ros. Totodată, tinctura de valeriană și aspirina organică se dovedesc eficiente în combaterea nevralgiei Arnold și a celorlalte tipuri de nevralgii.

În încheiere, trebuie menționat că administrarea vitaminelor din grupul B este esențială pentru cei care suferă de nevralgii.

Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Tatăl meu are encefalopatie hepatică” (Răspuns pentru MĂDĂLINA – Cluj, F. AS nr. 1288)

Afecțiune foarte gravă, instalată în urma unei suferințe îndelungate a ficatului – hepatite B, C, D, B+D, hepatite medicamentoase, alcoolice, fulmi­nante, ciroze etc. – encefalopatia hepatică reprezin­tă un sindrom secundar al alterării funcției celulelor hepatice, caracterizat prin imposibilitatea de a filtra toxinele din sânge, cu repercursiuni mari asupra sistemului nervos central (SNC), mucoasei gastrice și esofagiene.

Simptome evolutive: somnolență, tremor al bra­țelor și capului, agitație, confuzie, episoade de stu­poare, uneori insomnie etc.

Pe lângă tulburările de conștiență (confuzii men­tale), mai pot apărea edemul cerebral și dimi­nuarea activității psihomotorii, grimase, crize de epilepsie, exagerare a reflexelor.

Stările confuzionale acute și delirul apar de obicei după luni sau ani, având un caracter progresiv, însoțit de tremu­rături, grimase și ataxia mersului (mers nesigur).

Odată cu evoluția bolii, mersul de­vine instabil, apar mișcări coreice ale membrelor, rigiditate musculară, nis­tagmus (mișcări ale globilor oculari și mioclonii involuntare) etc.

Atenție! În majoritatea cazurilor, în encefalopatia hepatică incipientă, func­țiile mentale se deteriorează lent, celulele cerebrale sub tratament intensiv com­binat regenerându-se, boala fiind stopată.

Vă rog să mă sunați, să-mi trimiteți analizele curente, informații dacă sunt prezente metastaze, tromboze ale venei porte și mezenterice, leziuni cerebrale severe, nivelul transaminazelor glumato-oxalo-acetice (SGOT sau ASAT) și examenul IRM.

În cazul apariției insuficienței hepatice severe, reacțiile enzimatice sunt grav deteriorate. O ano­malie a metabolismului proteinelor din alimentație împiedică degradarea acestora, astfel că în fluxul sangvin (uneori și legat de insufi­ci­ența renală), se acumulează compuși toxici (ureea ce se formează în ficat din amoniac și dioxid de carbon) nu mai este eliminată, fiind prezentă în cantități anormal de mari în sânge – uremie – cu manifestări grave.

Vă rog să-mi comunicați cauzele apariției ciro­zei: hepatite virale B, C, D, B+D, hepatită medi­camentoasă, steatoză alcoolică etc. pentru a iniția un tratament natural personalizat, cu speranță de vindecare. Șansele de succes al tratamentului de­pind de precocitatea aplicării acestuia și respectarea pas cu pas a indicațiilor terapeutice.

Pe lângă tratamentul alopat cu Furosemid, Spi­ronolactonă, Alspiron, Verospiron (diuretice), de eliminare din organism a ascitei, aveți la înde­mână soluții naturiste verificate în decursul tim­pului: tratamentul cu pelin pudră (excepțional – re­face/regenerează celulele hepatice și elimină apa), ceai de pir și rădăcină de dud negru etc.

Ținând cont de vârstă, vă puteți gândi și la un transplant de ficat.

În scrisoarea adresată redacției nu ați specificat despre o eventual hipertensiune portală. Vă rog să-mi comuncați dacă pe lângă ascită sunt prezente varice esofagiene sau gastrice, pentru care există tratament naturist.

Ciroza, indiferent de cau­ză, poate declanșa com­plicații mai grave decât insuficiența hepatică, hipertensiunea portală și encefalita – carcinomul hepato-celular/ cancerul de ficat.

Din experiența medicală rezultă că peste 80% din ciroze sunt cauzate de alcoolism alcoolic (ne­recunoscut de pacient!), apoi hepatita B, C.

Atenție! Complicațiile cele mai redutabile ale hipertensiunii portale (uneori foarte grave) sunt hemoragiile digestive.

Trebuie intervenit rapid în caz de: hernie om­bilicală, ruptura ombilicului sau infectarea lichi­dului ascitic.

Vă rog să-mi comunicați dacă i s-au efectuat puncții pentru evacuarea lichidului. Ce diuretice folosește și dacă regimul alimentar este hiposodat. Pe lângă tratamentul medicamentos, bolnavul trebuie să țină o dietă severă, săracă în proteine animale. Timp de 6 luni, un an, dieta va cuprinde proteine din surse vegetale (cereale integrale, grâu, orz, ovăz, musli, nuci, migdale, alune, legume etc.) și cu indulgență, sporadic, produse proteinice din pește, carne de pasăre de țară, ouă de găină, pro­duse lactate slabe cu 0,1% grăsime.

Din cauza conținutului ridicat de grăsimi ani­male saturate, limitați sever consumul de carne roșie, mezeluri de orice fel și produse conservate care cauzează retenția de apă în organism.

Monitorizați tensiunea arterială, glicemia, amo­nie­mia, INR, TPR, ureea și electroliții. Bolnavul va fi cântărit zilnic și spravegheat.

Evitați sedativele și medicamentele cu metabo­lizare hepatică rapidă. Dacă aveți restricție proteică, la indicația medicului se poate compensa admi­nistrând Dextroză/glucoză.

Hemoragiile digestive – se tratează cu vit. K/ 10 mg pe zi intravenos sau oral. În caz de hipogli­cemie, se administrează glucoză. Dacă apar dureri, cel mai folosit este paracetamolul.

Tratament: pe lângă tratamentul alopat, soluțiile naturiste dau uneori rezultate miraculoase.

Schema de tratament și indicațiile terapeutice (inclusiv dieta) cuprind 4 pagini. Numai sub în­drumarea specialistului se vor folosi următoarele:

– Tratament cu pelin pudră.

– Ceai rădăcină dud negru.

– Ceai rădăcină pir.

– Apă de argilă.

– Fiertură de orz, strecurată.

Tratamentul de regenerare a hepatocitelor este de durată. În paralel, se vor folosi: Tre-en-en, Onconovical, Interferonat, Hepastopforte, Super Coriolus, Trioncolinat 1 și 2, Antioxidant Optimi­zer, Super Royal Agaricus INOCELL TM.

Un produs excepțional, capabil să traverseze ba­riera hematoencefalică, care ajută inclusiv la „redu­cerea neurotoxicității” produsă de acumularea ex­cesivă de amoniac la nivel SNC, este Neuro­Op­timizer!

Multă sănătate!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„La 12 ani, băiețelul meu are sânii dezvoltați nefiresc” (Răspuns pentru CORINA – Brăila, F. AS nr. 1408)

Crește îngrijorător numărul băieților cărora li se dezvoltă anormal sânii și al tinerilor care, la 35 de ani, își încheie viața sexuală! Cauza sunt hormonii steroizi sintetici, care se găsesc în con­centrații foarte mari în carnea ani­malelor crescute industrial, în mezeluri, în peștele de acvacultură și în alte alimente. E necesar să le eliminați în totalitate! Sânii copilului se vor normaliza cu timpul, folosind circa 100 g de argilă ALGO zilnic, timp îndelungat. Această cură reglează întregul meta­bolism endocrinologic, dar sânii scad în ritmul în care s-au dezvoltat.

Pentru detalii despre cură, mă puteți contacta la tel. 0788/23.38.73. Pentru a co­manda argilă ALGO la preț de produ­cător, sunați la tel. 0258/86.56.77. Succes!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian