Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Scurt bilanț după pandemie

Starea de urgență s-a încheiat, iar bi­lanțul celor două luni de izolare este mai aproape de scenariul cel mai optimist decât de cel mai pesimist, în care proiecțiile specialiștilor băteau spre 2.000 de decese provocate sau grăbite de COVID-19. Teama de boală și reacția rapidă a autori­tă­ților au dat rezultate, iar România nu a ajuns la situația dramatică a Franței și Spaniei, unde sistemul de urgență a fost depășit de numărul de cazuri. Dacă ne uităm la țări precum Marea Britanie, Sta­tele Unite sau Brazilia, unde răspân­direa virusului s-a făcut mai târziu și care pu­teau să învețe din experiența Fran­ței și Spaniei, atunci situația din Ro­mânia este cu atât mai remarcabilă. Am reușit să învingem panica de la început, am de­pășit și criza materialelor de pro­tecție. De-acum, chiar dacă ne va încerca un al doilea vârf al epidemiei, suntem mai pregătiți. Un lucru important, pentru că, după toate probabilitățile, virusul nu va dispărea, pur și simplu, și vom avea de conviețuit cu el destulă vreme de acum înainte.

Bilanțul luptei României cu corona­virusul trebuie pus și în context politic. Criza a prins România cu un guvern improvizat, fără majoritate în Parlament, în plin proces de forțare a unor alegeri anticipate. De aici, și anumite stângăcii din primele zile de după izbucnirea epi­demiei. Schimbarea rapidă a ministrului Sănătății și promovarea pe acest post-cheie a doctorului Nelu Tătaru au fost mișcări salutare ale guvernanților. A­ceas­ta arată, din nou, câtă nevoie avem de specialiști veritabili și de oameni de acțiune în posturile de vârf ale aparatului administrativ. O altă bilă albă pentru Gu­vern este că a reușit să învețe din pro­priile greșeli. Episoade catastrofale pre­cum cel de la Suceava au fost stăpânite și, ulterior, evitate, bilanțul stării de ur­gen­ță fiind, în clipa de față, liniștitor. Au fost, desigur, și stângăcii, mai ales la ni­ve­lul comunicării. Au apărut în presă con­tracte de achiziții discutabile, s-au pier­dut timpi importanți în unele situații, dar asta este exact ce le reproșează presa stră­ină propriilor guvernanți: nici aici nu am ieșit din rând, iar asta e, din nou, de bine.

Dar dacă răspunsurile la lupta cu pan­­demia au fost rezonabile, în ce pri­veș­te viitorul, Guvernul Orban ne dato­rează, tuturor, mai multe clarificări. Spe­cia­liștii din Executiv ne spun să nu ne în­grijorăm, deși planurile de repornire a economiei întârzie să devină realitate. Franța și Germania tocmai au agreat un plan de recuperare de 500 de miliarde de euro, iar asta e o veste bună și pentru noi. Dar trebuie să știm să obținem banii de care aveam nevoie și, mai ales, să-i utili­zăm cu folos, iar nu cum s-a întâmplat în ultimii ani cu fondurile europene. Ce-a fost mai greu a trecut, însă adevăratul bilanț va veni la sfârșit de an, exact atunci când ar putea avea loc și alegerile. Un motiv în plus și pentru guvernanți, și pentru opoziție, să vină cu planuri cre­dibile, pentru un viitor care ne e tuturor neclar în acest moment.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian