Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Liberalizarea dietelor de slăbit

Foto: Shutterstock – 4

– Vara a sosit, avem voie să ieșim afară din casă, iar silueta subțire este iarăși la mare preț. Din „scăldatul ochilor” nu fac parte doar frumusețile sezonului estival, ci și trecerile de pietoni, traversate de femei subțirele și bucuroase că au ce arăta. Și uite așa ne întoarcem la dietele alimentare, menite să asigure „recolta de frumusețe” din vara acestui an –

Dieta cu apă

Constă în a bea o anumită cantitate de apă, în funcție de câte mese principale și gus­tări luăm. În principiu, se beau câte unul-două pahare, înainte de oricare masă – micul dejun, prânz și cină, pentru a ajunge la senzația de sațietate mai rapid în timpul mesei. În plus, se recomandă re­du­cerea nivelului de calorii al me­selor și sporul de fructe și legume de sezon. Trebuie scăzute drastic și ali­mentele bogate în zahăr, grăsimi și sare.

Dieta cu apă, dacă este menți­nută și după îndepărtarea kilogra­melor în plus, ajută la menținerea metabolismului activ, deci la menținerea greutății.

Apa băută trebuie să provină din surse sigure, de izvor, sau să fie apă plată îmbuteliată.

Dieta bazată pe mai puțini carbohidrați

În această dietă veți evita zahărul, făina albă și alimentele preparate cu acestea, precum și alimentele cu amidon (pâine, paste, produse de patiserie, prăjituri, cozonac, orez, fasole, cartofi etc.). Nu sunt permise nici produsele făcute cu făină integrală, deoarece acestea sunt adesea preparate și cu făină albă adăugată și contribuie la îngrășare în același mod.

Puteți consuma cereale integrale: grâu, ovăz, orz, secară, hrișcă, mei, în porții mici la micul dejun sau la prânz, dar niciodată la cină.

În dieta fără carbohidrați trebuie crescut consumul alimentelor bogate în proteine și în grăsimi. Mâncați: carne slabă, peşte, lactate și brânzeturi, ouă, nuci, alune și semințe crude, unt, smântână, uleiuri vegetale presate la rece. La toate acestea adăugați în fiecare zi cel puțin trei porții de legume crude sau preparate termic. Sunt permise: varză, fasole verde, dovlecei, ar­dei, roșii, castraveți, salată verde, spanac, broc­coli, țelină, morcovi, urzici, ștevie, vinete, ceapă, usturoi, praz, ridichi, pătrunjel, mărar.

Dintre fructe sunt permise cele cu conținut scăzut de glucide, în cantități controlate, una-două porții pe zi: mere, cireşe, vişine, piersici, caise, căpşuni, zmeură, mure, lămâi, portocale, grepfruit, mandarine, pepene verde și galben, coacăze roșii și negre, fragi, afine.

Dieta „atenție la cină”

Această dietă constă în consumul echilibrat al alimentelor pe tot parcursul zilei, dar acor­dând o atenție deosebită cinei, deoarece ultima masă a zilei este cauza principală a creșterii în greutate.

Indicațiile de urmat în ceea ce privește cina trebuie respec­tate riguros.

– Cina trebuie luată înain­te de 7 seara. Dacă vă este foame mai târziu, mâncați un măr.

– Cina trebuie să fie alcă­tuită din alimente ușor digera­bile și cu puține calorii: de e­xemplu, un ia­urt, o porție de orez cu lapte, două mere coapte, o porție de salată de legume crude sau fierte, supă de le­gu­me, 100 grame pește sau car­ne slabă, gătite la grătar sau fierte .

Dacă sunteți riguroși în urmarea acestor recomandări simple, veți putea observa pierde­rea în greutate treptată, deoarece noaptea orga­nismul tinde să elimine toxinele și să se echi­li­breze, atâta timp cât nu trebuie să digere ali­mentele consumate la cină și să le folosească energia.

Dieta „la jumătate”

Această dietă se bazează pe ideea că dacă te îngrași, aceasta se datorează faptului că mă­nânci prea mult. În acest caz, provocarea este în principal pentru cei care mănâncă pe fond de anxietate sau compul­siv. Dieta nu vă îndeamnă să renunțați total la mâncare, ci doar la jumătate din felurile pe care le așezați în farfurie, în mod obișnuit. Prin urmare, în această dietă, trebuie să vă obișnuiți să puneți doar jumătate de porție de mâncare pe farfurie. Porția respectivă nu va putea fi completată cu nimic altceva. Puteți mânca cinci mese pe zi, dar este esențial să țineți cont permanent de regula stabilită. Dacă mestecați bine mâncarea, veți vedea că, în realitate, organismul nu are nevoie de cantități mari de mâncare, ci de alimente bine digerate și bine asimilate. Dacă apelați la cât mai multe legume şi fructe, timpul de slă­bire este, în felul acesta, cu mult scur­tat. De asemenea, o metodă de a potoli nevoia de supraalimentare este să vă obișnuiți să beți câte o infuzie care aduce un sentiment de sațietate, de exemplu – ceai de mentă, rozmarin, fenicul, roiniță.

Dieta de detoxifiere

Dieta se bazează pe alimente care, consumate cu moderație, stimulează pro­cesul de detoxifiere: legume crude sau fierte sub formă de salate, supe, mâncăruri, fruc­te proaspete sau uscate, compot de fructe, sucuri de fructe şi legume, leguminoase, iaurt, lapte bătut, kefir, brânză de vaci, caș, pește și carne de pui pregătite la grătar, nuci și semințe neprăjite, cereale integrale (fulgi de ovăz, porumb, secară, grâu), pâine integrală, paste din cereale in­te­grale, ulei presat la rece (de măs­line, de floarea-soarelui), miere, condimente naturale. Sunt excluse: alcoolul, zahărul și produsele cu zahăr, pâinea albă, produ­sele de patiserie, mezelurile, chipsuri și snacksuri, margarină, sosuri, murături, maioneză, ouă, smântână, unt, carne de porc și vită, alimente procesate şi cu aditivi, con­serve, băuturi dulci și acidulate. Este foarte important ca zilnic să beți multe lichide – apă şi ceaiuri de plante, neîndulcite – pentru a intensifica procesele de eliminare și, prin ur­mare, a ajuta organismul să se debaraseze de toxine mult mai repede.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian