– Inamicul natural al insomniilor şi al nevralgiilor –
– Numai bună de potolit agitația la vremuri de pandemie –
Recoltarea

Se spune că seminţele de sulfină au fost aduse pe pământ de îngeri, la cererea lui Hipocrate, adresată lui Dumnezeu. Nemaigăsind o metodă pentru a-şi anestezia bolnavii, marele medic al antichității l-a implorat pe Dumnezeu să-l ajute cu o plantă de leac pentru potolirea durerilor. Într-o dimineaţă de iulie, cam prin anul 420 î.Chr., pe când mergea pe un drum de țară, a fost îmbătat de un miros aromat, nemaiîntâlnit până atunci, o aromă ca de fân cosit. Cercetând cu atenție împrejurimile, a observat o plantă nouă, necunoscută până atunci, fină ca o aripă de înger, cu florile de un galben lunar. A rupt o rămurică şi, mirosind-o, a descoperit în ea mirosul divinităţii, iar când a gustat-o, a constatat că are un gust sărat-amărui. Atunci a înţeles că aceasta este planta medicinală pe care i-a trimis-o chiar Creatorul, la cererea ce I-o adresase. Ca să se convingă că aşa este, şi-a făcut din ea un ceai. La câteva minute după ce l-a băut, s-a cufundat într-un somn cum de mult nu mai avusese, iar în vis a văzut cum pe deasupra acestor plante zburau mii de albine şi gâze, ce se înfruptau cu nesaţ din bogăţia lor de nectar şi polen. Când s-a deşteptat, a constatat că visul era realitate.
Sulfina este o plantă ce se găseşte în flora spontană din toată România, începând cu luna iulie şi până la sfârşitul lunii august, pe locuri însorite. Creşte începând de la câmpie până la altitudini de 1200 de metri, prin fâneţe, pe marginile livezilor, pe coaste pietroase, dar şi pe margini de drumuri şi de căi ferate.
Recoltarea
Se taie vârfurile înflorite, precum şi ramificaţiile, de circa 20-30 cm, începând din luna iulie, până la sfârşitul lunii august. Dacă nu avem la îndemână o foarfecă sau un cuţitaş, rămurelele se pot rupe foarte uşor şi cu mâna, deoarece delicatele şi finele flori nu se scutură. Recoltarea să se facă în pungi mari, de hârtie albă, sau în săculeți din pânză de bumbac, in sau cânepă. Nu este bine s-o recoltăm de pe margini de drumuri pe unde circulaţia auto este intensă, planta fiind contaminată din plin cu noxe.
Uscarea şi depozitarea
Se face lent, în strat subţire, la umbră şi în camere bine aerisite. Dacă la uscare se încinge şi fermentează, sulfina devine toxică şi nu mai poate fi folosită sub nici o formă. Depozitarea să se facă în pungi de hârtie albă sau în săculeţi de bumbac, in sau cânepă, păstraţi în camere aerate.
Tratamente interne

– Pentru calmarea nervilor şi somn liniştit. Dacă la serviciu am avut o zi agitată şi dorim să ne calmăm, bem un ceai de sulfină dintr-o linguriţă cu flori infuzate două minute în 250 ml apă clocotită. Sulfina fiind soporifică, adică un bun şi natural somnifer, putem bea un ceai din flori infuzate 10 minute în 250 ml de apă clocotită, cu o oră înainte de culcare.
– Emolient şi expectorant. Sulfina are în compoziţia sa substanţe care diminuează stările de inflamaţie a mucoaselor, ajutând la vindecarea bronşitei, a laringitei și a astmului bronşic. Ceaiul de sulfină vindecă tusea, inclusiv tusea cu accese prelungite, care se întinde pe o perioadă de timp mai mare. Se îndulceşte cu miere de salcâm sau de tei.
– Hipertensiune arterială. Ceaiul de sulfină ajută la dilatarea vaselor periferice, favorizând o circulaţie mai bună a sângelui. Bând, chiar numai de 3 ori pe săptămână, 1-2 ceaiuri de sulfină, vom ţine tensiunea la cotele normale, adică de 13 cu 7, mai ales dacă zilnic vom consuma o căpăţână de usturoi românesc.
– Stimulent şi regenerator al celulei hepatice. Cei care doresc să-şi regenereze ficatul şi să-i ofere o nouă tinereţe, mai ales cei care au fost şi sunt consumatori de băuturi alcoolice şi mai ales de bere fac foarte bine dacă beau zilnic un singur ceai de sulfină, infuzat (de această dată) 15 minute, îndulcit cu 3 linguriţe de miere polifloră, la care se adaugă chiar 3-4 feliuţe de lămâie. Se consumă după masă, cu înghiţituri mici şi rare.
– Abcese dentare, gingivite. În astfel de afecţiuni se infuzează o lingură de plantă în 100 ml de apă, timp de 15 minute. După ce se strecoară, se lasă să se răcească. Se îmbibă tampoane cu vată în această infuzie şi se aplică pe abcesul dentar şi pe porţiunea afectată de gingivită.
Uz extern

– Conjunctivite, urcioare, afte, plăgi purulente. Se infuzează două linguri de sulfină în 100 ml apă clocotită, timp de 20 minute. După strecurare şi răcire, se aplică comprese cu tifon sterilizat, îmbibat în infuzie, pe părţile vătămate, ţinându-le câte 10 minute. Plăgile purulente se spală mai întâi cu ceai de gălbenele, după care se aplică compresele cu ceai de sulfină.
Florile de sulfină şi de levănţică, în asociere egală, se pun în dulapuri, între haine, atât pentru alungarea moliilor, cât şi pentru a da un miros deosebit de plăcut şi aromat hainelor şi lenjeriei de pat.
Adăugând o mână de flori de sulfină la apa din cada de baie, cu 10 minute înainte de a ne îmbăia, vom avea parte de o baie parfumată şi relaxantă. Sulfina intră în formula aromatizantului pentru băi şi a ţigărilor antiastmatice.