Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Frumoasă ești pădurea mea

Foto: Shutterstock

Trăind într-o regiune de dealuri, pădurea a fă­­cut parte din existența mea, ca și din aceea a străbunilor mei. Copil fiind, ascultam fasci­na­tă povestirile bunicii din serile lungi de iar­nă, avându-l ca erou pe legendarul haiduc din pă­durile noastre – Radu lui Anghel din Greci. În­chi­puirea mea îl însoțea cutreierând codrii secu­­lari, pentru a-i ajuta pe sărmanii asupra că­ro­­ra se abătuse vreo nenorocire ori pentru a-și o­dih­ni privirile pe frumusețea fără pere­che a une­ia dintre fiicele străbunicului bunicii mele…

Pe la șase-șapte ani, am făcut eu însămi cu­noștință cu pădurea, și dragostea pentru ea a rămas o constantă de-a lungul vieții mele. Nici­când nu voi uita plăcerea pe care o în­cercam atunci când mergeam cu mama după bu­reți și-i zăream ici-colo, răsăriți din muș­chiul verde, ori după fragi, din care făcea apoi cea mai parfu­ma­tă dulceață. Mă înfiora de fie­care dată mă­reția bolților de frunziș, vâr­fu­rile atât de semețe ale arborilor profilate pe al­bastrul cerului, ne­clintirea crengilor sau neli­niștea lor prevestind furtuna.

Mult mai târziu, dezamăgită și întristată de ceea ce se petrecea în jurul meu, îmi luam câi­nele și ne pierdeam în împărăția pădurii. Aici îmi găseam liniștea și pacea sufletului. Mă des­fătam cu frumusețea luminișurilor, as­cultam fe­luritele cântece ale păsărilor, cu­le­geam clopoței albaștri. Ne întorceam târ­ziu: tovarășul meu drag, cu ochii strălucind de fericire, iar eu, îm­păcată cu lumea pe care n-o înțelegeam în­de­ajuns și alături de care eram nevoită să trăiesc mai departe. Timpul și-a urmat cărarea, lip­sin­du-mă tot mai mult de plăcerea vechilor plim­bări.

În urmă cu câțiva ani, m-a chemat însă dorul să-mi văd pădurea, într-o ultimă reîn­tâlnire… N-am mai recunoscut-o. Amintirile mele nu se mai potriveau cu nimic. N-am mai regăsit po­tecile șerpuite străjuite de iarbă mătăsoasă și de flori, n-am mai găsit tăpșanul în­conjurat de mes­teceni, unde mergeam ade­sea în excursie cu elevii din clasa mea, n-am mai găsit plantația de pini în care respiram aerul înmiresmat de rășină… Pădurea nu mai era pe suprafețe în­tinse, toți copacii fuseseră rași, lăsând în urmă cioturi jalnice și grămezi de crengi uscate. Imagini apocaliptice. Pămân­tul răscolit și râmat de porcii mistreți care s-au înmulțit fără control și din cauza cărora gră­di­nile de zarzavat de la poalele pădurii, care co­bora până lângă sat, sunt acum părăsite, pline de buruieni și mărăcini.

Am privit împietrită, minute în șir, peisajul dezolant. Unde dispăruse paradisul de altă­dată? Nu-mi mai puteam plimba privirile pe nesfâr­și­ta mare verde a bolților imense. Mi s-au ume­zit ochii de milă și de neputință. Odată cu mine, plângea pădurea desfigurată. Cine s-o aline? Cine s-o ajute să se însănătoșească?

Cu mulți ani în urmă, în vacanța de pri­mă­vară, cea mai frumoasă activitate a școlii din sa­tul meu era sădirea de puieți în pădure. As­tăzi, n-am auzit să mai existe o asemenea preo­cupare.

Și totuși, să nu ne pierdem speranța!

Codrul a fost totdeauna „frate cu româ­nul”!

prof. MIA IORDACHE – jud. Dâmbovița

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian