Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ATANASE D. – Orșova, F. AS 1372: „Cum pot împiedica recidiva carcinomului bazocelular infiltrativ?”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimate domn, epiteliomul bazocelular este o formă de cancer de piele. Nu este un tip de cancer agresiv, rata de meta­stază este calculată la sub 0,1%, iar tratamentul adecvat asigură 100% supraviețuirea, așa încât aveți cele mai bune șanse pentru o viață normală. Totuși, este important de reținut că epiteliomul bazocelular poate cauza distrugerea țesuturilor de dedesubt, inclusiv os, mușchi etc., punând alte pro­bleme estetice și de calitate a vieții.

Cauza nu este cunoscută, însă există anumiți factori de risc, anume:

– Expunerea la razele ultraviolete. Razele ultravio­lete nu se limitează la cele provenite de la soare, ci includ și alte surse, cum ar fi saloa­nele cu solarii sau chiar cele pentru anumite tratamente de boli de piele.

– Expunerea la raze ioni­zante, adică iradieri benefice anumitor tratamente.

– Expunerea la arsenic (din sursele de apă conta­mi­nate și din anumite tratamente) are un riscul sporit de generare a unui epiteliom bazocelular.

– Imunosupresia din anumite tratamente de chimioterapie sau în cazul pacienților care au făcut transplant de organe ar putea crește riscul de dezvoltare a epiteliomului bazocelular.

– Există anumite forme de epiteliom bazo­ce­lular moștenite genetic.

– Consumul alcoolului crește semnificativ ris­cul de epiteliom bazocelular.

– Folosirea unor medicamente din grupul tetraciclină sau hidroclorotiazidă (medicament pentru hipertensiune).

Rolul acestor tipuri de medicamente în apariția cancerului a format subiectul unor lucrări perso­nale, publicate pe plan international.

Din punct de vedere clinic, pacienții se plâng de o leziune care nu se vindecă. Poate fi o papulă (coș, în limbajul popular) sau o ulcerație. Câteo­dată, ulcerația se poate vindeca, tumora îngropân­du-se sub piele. Aceste leziuni apar adesea pe zonele afectate de razele ultraviolete sau de razele X. Cele mai multe leziuni apar deasupra unei linii, imagine care leagă colțul lateral al ochiului cu tragusul urechii. Leziunile cresc lent, pot sângera și tind să aibă telangiectazii (vinișoare) deasupra. Pot apărea forme diferite de epiteliom bazo­celular:

– Forma nodulară este cel mai des întâlnită. Este o papulă care crește lent, poate avea aspect mat, cu vinișoare deasupra și pe margini, cu aspect perlat. Uneori, din cauza pigmentului din tumoră, poate îmbrăca aspect de melanom malign.

– Forma micronodulară are același aspect, dar este mai mică și mai agresivă.

– Forma sclerodermiformă are aspect de cicatrice, fiindcă are o componentă ridicată de colagen. Este cel mai rar întâlnită, constituind vreo 10% din cazuri.

– Forma infiltrativă (cea diagnosticată la dum­neavoastră) tinde să aibă margini greu de decelat și este o formă agresivă de epiteliom. Poate recidiva ușor, căci celulele tumorale se infil­trează între fibrele de colagen.

– Forma superficială apare ca o maculă sau un placard (o pată la nivelul pielii sau ușor ridi­cată), care poate avea scuame deasupra.

Posibile abordări naturiste:

– Protecția solară. Evitați soarele între orele 10-16. Copiii trebuie să fie și mai protejați, pentru a nu dezvolta, mai târziu, tumora.

– Evitați solariile, căci predispun la cancere de piele, dar și la îmbătrânire precoce.

– Folosiți creme fotoprotectoare.

– Folosiți îmbrăcăminte potrivită. Îmbrăcă­mintea nepotrivită o include pe aceea prin care se poate vedea pielea. Pălăriile să aibă boruri largi, fără goluri în ele care să permită pătrunderea razelor solare.

– Alcoolul trebuie oprit sau redus la mini­mum.

– Fumatul trebuie evitat, din cauza efectului nefast asupra organismului, în general.

– Alimentele să aibă cât mai puține grăsimi de origine animală, să conțină mai multe elemente de origine vegetală (pentru a întări ficatul) și să fie pe cât posibil organice, pentru a evita diverse toxine adău­gate, care pot fi nocive.

– Plante medicinale re­comandate – tămâie, prin aplicare locală și sistemică. Este utilă pentru tumori, în general, după experiența mea de medic dermatolog. Tătă­neasa și vâscul sunt utile pen­tru tumori, în gene­ral.

– Homeopatia este foar­te utilă, pentru că poate atin­ge esența problemei. Arse­nicum album, Carcinosinum, Viscum album sunt utile, dar un tratament individual este cel mai potrivit.

Fiindcă epiteliomul bazocelular este, totuși, o formă de cancer, iar alte cancere sau boli grave pot semăna cu epiteliomul bazocelular, este nevoie să vă adresați medicului, îndată ce bănuiți că aveţi această boală!

Vă urez succes!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Caut tratament pentru tromboflebită” (Răspuns pentru LAURENȚIU D. – Galați, F. AS nr. 1413)

D-le Laurențiu, suferința dvs., este complexă și cu varii cauze. Tromboflebita are două forme de manifestare: superficială (subcutanată) și pro­fun­dă (în interiorul masei musculare). Pentru va­rianta superficial, ar fi avantajos un tratament ex­tern, cu un extract format din: hrean ras + muștar boabe + ardei iute + ghimbir ras (rădăcină) + oțet de me­re și miere, puse toate într-un borcan de sticlă; conținutul de ex­tract va fi în cantități egale, peste care se adau­gă oțetul de mere și mie­re ce trebuie să fie de o palmă peste limita superi­oară a pro­duselor de extract. Se lasă la macerat agitând zilnic, iar după 15 zile, se stre­coară. Cu soluția respectivă se masează zilnic de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Concomitent cu trata­mentul extern se instituie și un regim alimentar în care să se consume zilnic cel puțin unul din urmă­toarele produse: usturoi, ceapă roșie, ardei iute, ghimbir, hrean, muștar. Se va renunța total la: – Fu­mat. – Toa­te formele de alcool. – Carne de porc și deri­vate. – Smântână și lactate integrale. – Se­den­ta­rism. La capul patului, în partea picioarelor, se pune sub saltea (interzis deasupra saltelei) o pătu­ră sau o per­nă, pentru ca în timpul som­nului picioarele să fie într-o poziție ceva mai sus decât restul corpu­lui. Seara, înainte de culcare, să se facă dușuri scoțiene (rece-cald-rece-cald) în baie, cu dușul, timp de circa 15 minute, pe zona afec­tată a picioa­relor, după care se masează pi­cioa­rele cu soluția extractivă prezentată mai sus. Se fac plimbări de minimum 1/2 oră, dimineața și seara, în natură. În caz de supraponderalitate sau obezi­tate, se reco­man­dă restricții alimentare, prac­ticând de 1-3 ori pe săptămână postul de 24 de ore. Se mă­nâncă numai dimineața, consistent, până a doua zi. Se pot consuma apă plată și ceai neîndul­cit, după voie. De asemenea, pe durată lungă, se elimină total masa de seară, instituindu-se doar două mese pe zi, între orele 7-9 și 15-17, după care nu se mai mănâncă nimic. Dacă toate acestea nu dau rezul­tatele dorite, contactați-mă între orele 16-22, pen­tru a vă institui un tratament naturist mai eficient.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian