• Pandemia a impus izolarea și-a interzis gesturile de apropiere. Odată cu relaxarea, îmbrățișările ar trebui să explodeze. Dar nu se întâmplă așa. După luni de restricții, multor oameni le este teamă sau poate jenă. Suntem cuprinși de o stinghereală ciudată, de o reținere care altădată nu exista. Și care se vede. Care a ajuns până în cabinetele psihologilor, de unde pornesc îndemnuri: „Îmbrățișați-vă, oameni buni, lipsa afecțiunii naște monștri”. Se pare că marea criză cu care suntem amenințați nu privește numai economia, ci și sufletul. Citiți și vedeți dacă este adevărat •
Atingerea e ca apa și aerul

Vă mai aduceți aminte când v-ați ținut pentru prima dată de mână cu băiatul de care erați îndrăgostită? Vă amintiți apăsarea ușoară a degetelor, fiorul din trup, fericirea care vă inunda sufletul, revărsându-se ca o arteziană? O mică atingere – însă cu un efect uriaș. Pacienții supuși unor tratamente neplăcute le suportă mai lesne dacă o asistentă îi ține de mână. Iar copiii se liniștesc când îi luăm în brațe. O simplă atingere, înzestrată cu puteri tainice, exprimă comuniune, simpatie, pecetluiește o promisiune, mângâie și domolește, îți dă siguranță și o stare de bine total.
Atingerile constituie cel dintâi limbaj al nostru. El povestește despre ocrotire și dragoste. Ne spune că nu suntem singuri. Când pântecul viitoarei mame receptează pentru prima oară acest mesaj, pruncul ascuns în el nu măsoară decât doi centimetri și jumătate și are abia șapte săptămâni.
Nevoia contactului tactil cu cei din jur ne rămâne până la sfârșitul vieții: îmbrățișăm instinctiv un prieten întristat, îi dezmierdăm și îi sărutăm pe cei dragi, iar în timpul actului sexual, ne bucurăm cu maximă intensitate de faptul că simțim pielea celuilalt.
Contactul fizic e binefăcător, ba chiar mai mult: pentru noi, el are o importanță aproape egală cu a apei sau a aerului pe care-l respirăm. Zece, poate chiar douăzeci de milioane de celule senzoriale percep neîntrerupt semnalele tactile ce bombardează ca o salvă de artificii învelișul exterior al corpului nostru. Șapte sute de senzori tactili se înghesuie pe buricul unui singur deget, iar sărutul e grandios și din cauză că buzele și limba (alături de celelalte zone erogene) sunt cele mai sensibile părți ale corpului. Receptorii traduc orice dezmierdare în semnale electrice, pe care le expediază urgent către creier, cu o viteză de până la 50 metri pe secundă. Imediat se reduce secreția de hormoni ai stresului, se produc substanțe cu efect analgezic, sunt activați neurotransmițători care au o influență pozitivă, de atenuare, asupra reacțiilor inflamatorii. Tensiunea arterială scade, respirația devine mai profundă. Este secretat hormonul alintării, oxitocina, care intensifică atașamentul dintre două persoane (organismul îl formează și în cursul alăptatului sau al orgasmului). Sexoloaga americană Lou Paget e de părere că un cuplu reușește să aibă o relație sexuală împlinită chiar și după ani de conviețuire, dacă partenerii obișnuiesc să se atingă frecvent în contextul traiului lor cotidian. De exemplu, dacă schimbă între ei mângâieri. Și atunci, de ce să nu ne întoarcem la ele? Această atingere nu trebuie învățată, omul e dotat cu ea de la natură. În mod instinctiv, noi mângâiem copilașii sau pisicile de 40 de ori pe minut – aceasta este frecvența la care organismul răspunde cu o cantitate maximă de oxitocină. Remarcabil este și următorul fapt: cine îi alintă des pe cei dragi nu le face bine numai lor, ci și sieși. Cercetătorii de la Imperial College din Londra au ținut sub observație un grup de mame cu depresie postnatală, care urmaseră un curs de masaj pentru bebeluși. După curs, starea femeilor s-a îmbunătățit și ele au dezvoltat un contact mai strâns cu copiii lor, spre deosebire de femeile cu simptome similare, care nu frecventaseră cursul respectiv.
Masajele întăresc sistemul imunitar

Odată cu relaxarea, în Occident, cabinetele de masaj s-au deschis primele. Atingerile se numără printre cele mai vechi metode terapeutice ale omenirii, a căror actualitate a crescut în condiții de pandemie. Ele dau siguranță, intimitate. Înainte de apariția preparatelor farmaceutice, medicii tratau cel mai adesea prin punerea mâinilor pe corpul bolnavului. „Doctorul trebuie să fie iscusit în multe privințe, întâi de toate să se priceapă să frece”, scria grecul Hipocrat, părintele medicinei, în jurul anului 400 î.Hr. Astăzi, medicina clasică încearcă, din păcate, să obțină vindecări reparând corpul prin terapii manuale, cum sunt readucerea în poziție corectă a membrelor luxate, întinderile sau extensiile, în loc să acorde mai multă încredere forței atingerilor, a mângâierilor, deși numeroase studii efectuate, de pildă, pe tema masajului relevă clar acțiunea acestuia:
• După o operație de extirpare a uterului (la Clinica universitară din Virginia, SUA), pacientele au necesitat mai puține analgezice, au fost mai active și mai optimiste, dacă au beneficiat de o ședință zilnică de masaj, cu durata de 45 de minute.
• Femeile cărora soții le-au făcut un masaj la ceafă și umeri au suportat stresul mai bine decât restul participantelor, care primiseră doar cuvinte de încurajare de la partenerii lor, a evidențiat un experiment organizat la Universitatea din Zürich.
• În cadrul unei investigații desfășurate la Universitatea din Stockholm, un număr de copii de vârstă școlară și preșcolară au fost masați în fiecare zi, timp de șase luni. Deja la scurtă vreme după introducerea în acest program, copiii au avut un comportament mai echilibrat și s-au plâns mai puțin de diverse neajunsuri corporale.
Dezmierdările stimulează inteligența
De peste 15 ani, „Touch Research Institute” din Miami (SUA) se ocupă cu cercetarea aprofundată a contactelor epidermice. Specialiștii au efectuat mai mult de 100 de studii, în cadrul cărora au urmărit efectul masajului practicat cu regularitate asupra unor suferințe și afecțiuni ca: sindromul premenstrual, astmul bronșic, cancerul mamar, diabetul, migrenele. Ei au remarcat o autoapărare naturală îmbunătățită, o reducere a anxietății, o mai bună calitate a vieții. Drept urmare, în urma unui studiu recent, atrag atenția asupra „obligativității atingerilor” pentru recuperarea cât mai rapidă a normalității sociale de dinainte de pandemia cu coronavirus.
Îmbrățișările scad rata mortalității

Și animalele au nevoie de contact corporal pentru a supraviețui. Puii de șobolan nou-născuți mor dacă mama nu le linge blana, iar maimuțele care nu primesc atingeri destul de des devin agresive. La oameni se întâmplă exact același lucru. Când copiii mici sunt lipsiți o perioadă îndelungată de orice apropiere fizică, ei cresc mai lent și se îmbolnăvesc adesea, indiferent cât de bine ar fi hrăniți. În deceniul al patrulea al secolului trecut, în orfelinatele britanice s-a instituit regula ca micuții să fie îmbrățișați și mângâiați mai des – în consecință, rata mortalității a scăzut cu 30%.
Tiffany Field, director al „Touch Research Institute”, a încercat să afle ce însemnătate au manifestările de afecțiune pentru copiii veniți pe lume înainte de termen. Psiholoaga a constatat că prematurii care erau masați câte un sfert de oră de mai multe ori pe zi luau în greutate cu 47% mai repede decât bebelușii lăsați singuri în incubatoarele lor. De asemenea, beneficiarii atingerilor aveau un somn mai bun, erau mai liniștiți și au putut pleca acasă cu părinții mai devreme decât ceilalți. „Contactele fizice frecvente îi fac pe copii mai sănătoși, mai puternici și mai inteligenți”, susține dr. Martin Grunwald, psiholog, director al Laboratorului de percepții tactile al Universității din Leipzig. Radiografiile efectuate pe creierele unor bebeluși au arătat că duioșia exprimată prin atingeri face ca neuronii deja prezenți să-și multiplice conexiunile. Creierul crește și nu uită afecțiunea copilăriei. Păstrăm memoria atingerilor până la moarte. Le așteptăm permanent. Avem nevoie și la maturitate de ele. Cea mai puternică zonă de echilibru trupesc și fizic vine din mângâieri. Viața noastră este infirmă fără ele, indiferent că suntem tineri sau bătrâni. Mângâierile, însuflețite de o tandrețe reală, sunt condiția obligatorie a unei normalități sufletești.
Specialiștii explică tendințele autodistructive, ca anorexia ori obsesia bolnăvicioasă a propriei urâțenii, prin aceea că omul și-a format o imagine greșită asupra persoanei sale, deoarece a fost atins în mod greșit: fie mult prea puțin, fie cu violență.

De experiențele trăite de noi în copilărie depinde și câtă apropiere fizică vom tolera mai târziu. În general, tinerilor de astăzi, care stau toată ziua pe internet, li se pare penibil prea mult contact epidermic, preferă emoticoanele, simboluri grafice în loc de iubire, iar oamenii vârstnici, de la 60 de ani în sus, abia dacă mai sunt atinși. „Devenind adulți, am învățat să ne reprimăm nevoile inițiale și să ne mulțumim cu satisfacțiile-surogat, pe care ni le propune societatea de consum”, spun psihologii. Cu peeling-uri, perne electrice pentru autoturismul personal și dușuri pentru masaj. Or, după cum relatează anchetele sociologice realizate recent, cuplurile care au mizat în perioada pandemiei pe intimitate și pe afecțiune și-au păstrat optimismul.
DINA BRAN