Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

Stimate domn, este posibil ca afecţiunea de care aţi suferit să se fi cronicizat. Recomandarea este să consultaţi un medic specialist, în vederea unui consult amănunţit, şi să solicitaţi efectuarea unor analize din spută, întrucât la nivelul respectiv poate trena o infecţie ascunsă, bacteriană sau micotică. O alternativă la terapia clasică medicamentoasă este reprezentată de cea pe bază de suplimente alimentare din gama Imunoinstant. Acestea sunt produse de firma Romvac şi se caracterizează prin proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatoare şi imunomodulatoare. Sunt produse naturale, lipsite de efecte adverse. Pentru a beneficia de un protocol de tratament adecvat, solicitaţi sfatul medicilor terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac.
„Caut un tratament eficient pentru lichen plan bucal” (Răspuns pentru GABRIELA B. – Galați, F. AS nr. 1410)
Stimată doamnă, în cazul tatălui dvs., pentru a se administra un tratament ţintit este necesar în primul rând să se stabilească un diagnostic de certitudine. Acesta constă dintr-un consult clinic aprofundat, plus analize de laborator. Analizele paraclinice constau în hemoleucogramă, analize biochimice din sânge, examen microbiologic din probă locală, care să acopere un spectru larg de bacterii şi ciuperci, plus antibiogramă şi/ sau antifungigramă, eventual examen histologic din probă biopsică de la nivelul respectivelor leziuni. Domnul a efectuat acest panel de analize? Până la stabilirea unui diagnostic de certitudine, medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac recomandă, pentru a aduce un sprijin sistemului imunitar, administrarea de produse din gama Imunoinstant, atât pe cale generală, cât şi local, pe leziuni. Odată diagnosticul stabilit, schema de terapie cu aceste produse se adaptează la problemele identificate. Menţionez faptul că linia de produse Imunoinstant are un grad de eficienţă de 100%, dar numai după stabilirea certă a diagnosticului. Pentru a beneficia de terapia cu aceste produse, contactaţi cu încredere medicii terapeuţi de la Romvac Company. Multă sănătate!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]
„Am încontinuu țiuituri în urechi” (Răspuns pentru AURA M. – București, F. AS nr. 1420)

Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) sau obiective (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxietate, depresie etc). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea, sunt însoțite de hipoacuzie neurosenzorială (slăbirea auzului), vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Factorul favorizant în declanșarea acufenelor și a tulburărilor de echilibru sunt stresul, hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot și intemperii.
Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumină infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitamine B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cerebrală – ceai Fares) și Passiflora sau Valeriană (2 x 1 tabletă/zi). Este utilă aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept spray (aerosol salin, 100% natural, cu extract din lavandă, busuioc, mentă, mușețel). „Ocnasept” poate fi comandat la 0722/20.27.36, 0722/73.52.72 sau e-mail: [email protected]
Dr. IRINA SPUDERCA – medic specialist MF, competență USG – Clinica MedicalEs Izvor, București, tel. 0723/51.07.37
„Sufăr de vitiligo, cauzat de stres” (Răspuns pentru LILIANA – Bistrița, F. AS nr. 1418)

Vitiligo este o boală de piele care are o cauză autoimună sau genetică. Pe piele apar niște pete albe, cu margine maronie, care nu sunt iritante, ci doar decoloraţii. Petele apar ca urmare a deficitului de fabricare a melatoninei la nivelul celulelor dermice. Când această afecțiune apare pe scalp, firele de păr din zona afectată vor fi albe.
Boala poate avea drept cauză diverse patologii, cum ar fi disfuncția tiroidei și stresul.
Trebuie ținut cont de faptul că petele de vitiligo sunt sensibile la radiațiile UV (solare) și de aceea este bine ca expunerea la soare să fie pe cât posibil redusă sau evitată.
Suplimentele alimentare recomandate, utile atât în prevenția, cât și în ameliorarea acestei afecțiuni, sunt: • Complexul de vitamine B (naturale), în special vitamina B5, care ajută la scăderea homocisteinei (hormonul stresului); • FitoSteroli (uleiuri esențiale din cereale integrale) – esențiali în refacerea integrității celulare; • Acizii grași polinesaturați – importanți pentru stimularea funcțiilor hormonale; • Aminoacizii esențiali – cu rol de susținere în activitatea glandelor endocrine și în fabricarea de către tiroidă a melatoninei (hormon deficitar în cazul vitiligo); • Complexul de Carotenoizi (precursori ai vitaminei A) care protejează țesutul cutanat în fața radiațiilor UVA și UVB; • Antioxidanții precum Zincul, Seleniul, Vitamina E și Vitamina C (toate din surse naturale) – sunt foarte importanți prin rolul lor în menținerea integrității celulare și în protecția tegumentelor.
Rezultatele nu apar peste noapte, dar se remarcă o îmbunătățire a aspectului pielii. Este necesară investigarea cauzei apariției afecțiunii, pentru a afla dacă nu ascunde o altă boală primară.
Vă pot oferi amănunte privind tratamentul și perioada de timp în care se pot vedea rezultate sau, chiar mai mult de atât, pot să vă ajut în stabilirea unei diete care să susțină vindecarea. Pentru programări și discuții pe această temă, mă puteți suna la tel. 0723/51.07.37.
VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48
„Am fost diagnosticat cu lichen bucal” (Răspuns pentru IOLANDA – Câmpina, F. AS nr. 1408)

Tipul de dermatoză ce v-a atins mucoasa bucală, provocând dureri în gât și leziuni lucioase, de culoare alb-opalescente, se încadrează în categoria lichen plan bucal; erupția de elemente veziculare foarte mici care acoperă limba are culoare albicioasă, fiind confundată deseori cu Candida albicans.
Evitați situațiile de stres, medicamentele antimalarice, antibioticele, contactul cu aurul, cu substanțele chimice din gama revelatorilor de fotografii color.
Faceți o hemoleucogramă completă, inclusiv glicemia, diabetul având rol important în declanșarea acestei afecțiuni.
Evoluția lichenului bucal poate fi progresivă, în pusee, sau se poate vindeca spontan, iar când leziunile sunt hipertrofice și ating limba pot fi recidive între 2-20 ani.
Tratamentul alopat, la indicația medicului: Prednison (30-40 mg, zilnic, până la dispariția erupției), infiltrații bi-săptămânale cu hidrocortizon diluat 1/1 și xilină 2%, topice (Kenalog, Volon Haft-Salbe, Orabase) sau retinoizi aromatici (Retin A – gel).
Tratament naturist: Tre-en-en, Carotenoid Complex, Suc Aloe, Apă argint coloidal. Clătiți gura cu ceai de busuioc, cimbru, salvie, coada-șoricelului, sânziene. Multă sănătate!
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Am hipertensiune și îmi curge des sânge din nas” (Răspuns pentru ANTON T. – Bacău, F. AS nr. 1412)

Când tensiunea arterială este constant mare, se întâmplă frecvent să apară epistaxis (sângerări nazale). Drept urmare, trebuie să umblați la cauză, pentru a dispărea efectul. Pentru ca tensiunea arterială să intre în parametri normali, trebuie să aveți un regim alimentar hiposodat (cu cât mai puțină sare de bucătărie); să acriți mâncarea cu borș, roșii, bulion, corcodușe. Apoi, trebuie să scoateți definitiv din alimentație: cafeaua, toate formele de băuturi alcoolice, grăsimile și proteinele de origine animală, precum: smântâna, lactatele integrale, carnea de porc și derivatele. Veți folosi lactate degresate și carne albă (pasăre și pește), dar și acestea restricționate: carne, de maximum două ori pe lună, iar lactate și ouă, de două ori pe săptămână, în rest, hrană vegetală. Vă anunț că de la ștevie, lobodă și spanac nu va face nimeni nici hipertensiune, nici diabet, nici calculi, nici colesterol, nici obezitate! Apoi, trebuie să beți multă apă plată, 10-12 pahare pe zi, și să faceți mișcare: plimbări pe jos, dacă se poate în pas grăbit sau chiar alergător, 1-2 ore pe zi. Dacă faceți aceste reforme în stilul de alimentație și de viață, dar continuă să vă curgă sânge din nas, contactați-mă, zilnic, între orele 16-22.
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI – Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0757/73.15.58, e-mail: [email protected]
„Cum mă pot vindeca de foliculită?” (Răspuns pentru SOLTANA F., F. AS nr. 1392)
Stimată doamnă, vă recomand un tratament cu unguentul POCO. Vă veți unge cu unguent peste toate locurile dureroase. Veți stoarce și curăța cu un pansament steril toate locurile din care iese puroi. Acestea pot fi cauzate de un fir de păr care a crescut sub piele. După prima ungere, durerea va scădea. Ungerile le veți face de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin 20 de zile, până la vindecare.