– Niciodată lupta cu kilogramele nu este așa de cumplită ca înaintea concediului de vară! Cum să ne aratăm dezbrăcate pe malul mării cu vălătuci de grăsime pe pântec și cu straturi de celulită pe coapse? Oare „știința” noastră despre slăbit e corectă? Pentru a răspunde la această întrebare și pentru a găsi soluțiile care să vă scoată din criză, analizați ipotezele de mai jos –
Sunteți prea stresate

Stresul creează o stare proastă, pe care încercăm s-o compensăm mâncând. Imediat ce vă simțiți nervii întinși, respirați de cinci ori lung și profund, umflându-vă abdomenul și toracele și expirând apoi foarte încet. Faceți în fiecare seară o baie caldă cu un adaos revitalizant și dezintoxicant. La nevoie, masați-vă burta cu palmele, în mișcări circulare, și terminați cu apăsări circulare pe plexul solar.
V-ați lăsat de fumat
Renunțarea la țigări presupune eforturi uriașe, nerecompensate complet, atunci când kilogramele se depun unul câte unul. Amplificând metabolismul de bază, nicotina produce arderea unui număr mai mare de calorii. În plus, nemaifumând, senzația de foame este permanentă. Două motive care ne împiedică să slăbim, dar ne ajută să câștigăm în greutate. Pentru a evita acest neajuns, trebuie s-aveți mereu la-ndemână alimente sărace în calorii: morcovi, mărar, ridichi, gumă de mestecat fără zahăr. Acestea vă vor ajuta să vă potoliți tendința de a ronțăi permanent ceva.
Luați medicamente
Medicamentele antidepresive acționează asupra sistemului nervos central și pot modifica comportamentul alimentar, sporind senzația de foame. Anumite tratamente hormonale prost dozate favorizează și ele depunerea grăsimilor și acumularea de lichid în țesuturi. În toate aceste cazuri, nu se pune problema întreruperii tratamentului! Stați de vorbă cu medicul dvs. pentru a găsi produsul potrivit sau doza care vă convine și, în felul acesta, efectul asupra siluetei dvs. va fi înlăturat.
Regimul dvs. este prea sever
Contrar unor păreri, privarea de mâncare nu este suficientă pentru a da jos kilogramele, ea putând chiar bloca încercările de a slăbi. Pus în fața refuzului de a vă alimenta, organismul își diminuează consumul de energie și arde caloriile mult mai încet, pentru a-și proteja rezervele de grăsime. Pe de altă parte, la femei, problema greutății este cauzată adeseori de o alimentație prea bogată în grăsimi. Porniți vânătoarea împotriva caloriilor inutile sau ascunse. Limitați sosurile, băuturile îndulcite, consumați lapte degresat și iaurturi naturale. Veți economisi, astfel, 300 de calorii zilnic, suficient pentru a pierde pe lună circa 2-3 kg.
Nu practicați sportul potrivit
Faceți jogging, gimnastică sau exerciții pentru musculatură, dar kilogramele în plus rămân neclintite. Toate aceste exerciții fizice intense, dar de scurtă durată, provoacă – prin transpirație – eliminarea lichidului, ard rezervele de glucoză ale mușchilor, dar nu ating deloc grăsimile. Pentru a vă „goli” aceste rezerve, este bine să practicați o activitate fizică de intensitate mai redusă, dar de durată lungă. Mergeți pe jos sau cu bicicleta sau înotați zilnic 30-45 de minute în ritmul dvs. și respirând adânc, și oxigenul din aer va transforma grăsimile în acizi grași, ușor de eliminat ulterior.
Rețineți lichidul
Cu această problemă se confruntă 8 femei din 10, mai ales cu 15 zile înainte de ciclu. Estrogenii provoacă acumularea de lichid și de sare care umflă țesuturile și nu se elimină întotdeauna în totalitate la sfârșitul ciclului. Singura soluție pentru a scăpa de acești 2 sau 3 l de lichid este accelerarea eliminării lui prin drenaj. De îndată ce vă simțiți umflate, adăugați la 1 1/2 l de apă plată sau ușor mineralizată un amestec de plante diuretice. Beți-o în înghițituri mici pe tot parcursul zilei pentru a vă curăța organismul în profunzime. Nu sărați prea mult alimentele, evitați-le pe cele bogate în sare (mezeluri, conserve, cereale), dar și roșiile, pepenele și majoritatea fructelor; sărace în calorii, ele conțin foarte multă apă.
Nu vă alimentați corect
Nu mâncați niciodată dimineața, ciuguliți tot timpul… Un comportament alimentar dăunător siluetei. Corpul nostru este programat să fie hrănit cam din patru în patru ore. Dacă nu-i oferiți în mod regulat acest carburant, ritmurile sale biologice, secreția de hormoni și metabolismul se dezechilibrează. Pus în fața unei asemenea anarhii, organismul își blochează funcțiile, în primul rând pe cele de evacuare. Respectați ritmul celor patru ore, adăugând la cele trei mese principale două surplusuri bogate în proteine. Digestia alimentelor consumate la fiecare masă și a proteinelor (lactate, ouă, carne, pește) consumă energie, adică o cantitate egală de calorii care nu se vor transforma în grăsimi.