
Este bine să încercați cât se poate de repede cura cu boabe de ienupăr (Juniperus communis). Este foarte eficientă în cazul diagnosticului dvs. Începeți tratamentul cu o boabă de ienupăr înghițită întreagă, dimineața, pe stomacul gol. Creșteți doza cu o boabă pe zi, până ajungeți la 9 boabe, apoi scădeți cantitatea de boabe cu una pe zi, până ajungeți din nou la o boabă. După aceasta, faceți o pauză de două săptămâni, apoi repetați tratamentul. Atenție, nu confundați ienupărul cu tuia sau alte conifere. Multă sănătate.
SIMONA R. – Cluj
„Nu mă pot vindeca de anexită cu niciun tratament” (Răspuns pentru ELENA – Vatra Dornei, F. AS nr. 1146)
Anexitele și metroanexitele sunt datorate unor răceli acumulate în timp. Dar, atenție, dacă nu vă protejați împotriva frigului, boala poate recidiva. Aveți grijă, mai ales în anotimpul rece, să vă protejați picioarele cu ciorapi groși, mai ales porțiunea gleznă-genunchi. Tratamentul constă din două procedee utilizate concomitent: autoenergizare și băi calde de șezut din plante, plus comprese pe abdomen în zona ovarelor.
* Autoenergizarea: se freacă ușor palmele, nu pentru a fi încălzite, ci pentru a egaliza cele două energii, apoi se aplică direct pe zona ovarelor. Procedeul se face dimineața și seara, timp de 5-10 minute (la ciclu se întrerupe, după care se reia).
* Băile de șezut (la maximum 45°C) se fac folosind un decoct din următoarele plante: coada-șoricelului, coada-racului, coada-calului, salvie, cerențel – se pune câte o lingură din fiecare plantă la 3-4 l apă, se fierbe 15 minute, apoi se lasă să se răcorească până devine suportabil. Baia durează 20 de minute. Urmează autoenergizarea, iar după 30 de minute se aplică comprese cu coada-calului: planta se opărește, se pune între două bucăți de tifon și se aplică pe abdomenul uns cu ulei sau alifie de gălbenele. Peste comprese se pun două frunze de mușcată, câte una în dreptul fiecărui ovar, apoi se pune un material plastic și un prosop gros, se leagă în așa fel încât compresele să stea cât mai mult calde. Se țin până dimineața. Rolul frunzelor de mușcată este să activeze cât mai mult compresa și să împingă în abdomen substanțele active din plantă (așa cum pătlagina „trage”, mușcata „împinge”).
* Se vor bea trei ceaiuri de rădăcină de cerențel pe zi (decoct, fiert 5 minute). Tratamentul durează 45 de zile (nu se socotesc zilele de ciclu, în care se face pauză). Se recomandă ca tratamentul să înceapă cu 7-10 zile înainte de ciclu, se face pauza respectivă, după care se continuă. În cazul în care ciclul se manifestă cu dureri și durează mai mult de 3-4 zile, se vor bea 3 ceaiuri de traista-ciobanului pe zi. Vă doresc multă sănătate!
SERGIU – București
„Soţul meu are sinuzită închistată maxilară” (Răspuns pentru ANA MARIA – Bucureşti, F. AS nr. 1234)
Operația propusă de medicul ORL-ist are mari șanse de recidivă. Soțul dvs. o poate evita urmând câteva tratamente ușor de pus în practică:
* Miere propolizată – 1-2 picături seara, în fiecare nară (cavitatea nazală comunică cu sinusurile maxilare și frontale).
* Inhalații cu apă și sare grunjoasă (2-3 linguri de sare la 1/2 l apă) – de 2-3 ori pe zi.
GEORGE T. – București
„Nu reuşesc să mă vindec de amigdalită” (Răspuns pentru ANDREEA, F. AS nr. 1326)
1. Vă veți vindeca de această afecțiune dacă faceți următorul tratament, foarte simplu, dar deosebit de eficient. Luați de la Apicola sau Apimondia oțet de mere cu miere de albine. Într-un pahar cu circa 100 ml apă puneți 2 lingurițe de oțet de mere și după fiecare masă faceți gargară cu acest lichid. Gargara să fie foarte profundă. După gargară, înghițiți lichidul, iar 2 ore nu mâncați și nu beți altceva. După câteva zile cu acest tratament, din gât se vor desprinde niște false membrane, ca niște flegme, astfel eliminându-se infecția locală. Este bine ca și în gospodărie, la ciorbe, salate etc. să folosiți numai oțet de mere, fiindcă vă creează o imunitate sporită, iar amigdalita de care suferiți nu se va mai acutiza. Am încercat acest tratament în familie, l-am recomandat și cunoscuților de-a lungul anilor, mulți dintre ei scăpând de infecțiile din gât, de dureri reumatice, indigestii etc. Vă doresc multă sănătate și numai bine. Doamne ajută!
LAURA – București
2. Sunt o femeie în vârstă și am suferit și eu de amigdalită de câteva ori, dar nu am apelat la doctori niciodată. M-am vindecat prin automasaj la gât, în dreptul amigdalei bolnave. Masam bine, chiar dacă mă durea, apoi făceam gargară cu puțin ceai de mușețel călduț, în care puneam antibiotic pisat. Înainte să faci gargara, amestecă bine ceaiul, astfel încât antibioticul să fie dizolvat. Gargara se face de câteva ori pe zi, numai cu ceai călduț. Să știi că amigdalele sunt o barieră în calea microbilor și nu trebuie scoase decât în cazuri excepționale. Poți să faci tratament până stă vântul; dacă nu respecți anumite reguli, amigdalita nu trece. Deci: să nu bei și să nu mănânci nimic rece. Când ieși din casă, să porți fular la gât, să fie acoperite amigdalele bolnave. Afară să nu respiri pe gură, că aerul rece inflamează amigdalele. Dumnezeu să-ți ajute să te vindeci!
ȘTEFANIA – Suceava
3. Inflamația amigdalelor cuprinde în cele mai multe cazuri și regiunile anatomice limitrofe (vălul palatin, faringele și laringele). Trebuie acordată o atenție deosebită acestei boli pentru a se stabili conduita terapeutică optimă, în vederea înlăturării sau limitării efectelor și evoluției bolii, cunoscându-se faptul că, în formele mai grave, aceasta poate degenera în reumatism etc. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă adresați unui medic specialist ORL, care vă va preleva exudat faringian și apoi vă va face o antibiogramă, instituindu-vă astfel tratamentul cel mai eficient împotriva agentului microbiologic cauzal. Băieții mei s-au confruntat adesea cu această afecțiune, dar, în urma căutărilor și încercărilor disperate, am găsit soluții eficiente de tratament.
* La cea mai mică jenă în înghițire, se va prepara un ceai concentrat din salvie (infuzie), care trebuie administrat sub formă de gargară de 2-3 ori pe zi. Este recomandat să se facă gargară timp de 7 zile. De asemenea, este bine să se înghită câteva guri din această infuzie.
* Cura cu apă de mare proaspătă(10-12 zile consecutiv, de 2-3 ori pe zi, sub formă de gargară, completată cu briza marină) sunt eficiente în această afecțiune. Apa de mare se recoltează o singură dată pe zi, dimineața, din locuri aflate cât mai în largul mării.
* Tamponarea amigdalelor și a regiunilor limitrofe cu albastru de metilen.
* Propolis (câte o linguriță) – de câteva ori pe zi, se mestecă întocmai ca guma de mestecat. Stimularea imunității organismului în special cu produse apicole, cu fructe și legume proaspete sub formă de sucuri.
* Atenție deosebită la carențele de minerale ale organismului (în special lipsa calciului)! Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor trebuie să fie ultima soluție, știut fiind rolul important pe care îl joacă amigdalele în apărarea organismului. Băiatul nostru, care făcea frecvent amigdalită, apoi forma pultacee (cu puroi), a reușit după aceste tratamente naturiste să se vindece complet. Acum 6 ani, viața lui era un calvar. Acum are 12 ani, iar boala nu i-a mai revenit.
VASILE T. – Ploiești
„Am glaucom avansat secundar” (Răspuns pentru CONSTANTINA – jud. Vaslui, F. AS nr. 1418)
Stimată redacție „Formula AS”,
Este minunat să poți ajuta pe cineva, chiar și cu un sfat! „Formula AS” ne oferă acest prilej de mulți, mulți ani, făcând acea punte nevăzută între oameni. Vă citesc cu plăcere și interes. Am avut sufletul îndoliat când a trecut în lumea drepților Sorin Preda, sau – mai nou – Bogdan Lupescu, nemaipomenitul Bogdan, cu pana lui fermecată.
Să vă ajute și să vă ocrotească bunul Dumnezeu în tot ce faceți!
Și acum răspunsul la întrebare:
Încerc să vă dau niște sfaturi din experiența mea în lupta cu această boală. Eu am glaucom la un singur ochi, de circa 2 ani (glaucom primitiv cu unghi deschis). Cred că e o moștenire pe linie maternă. M-am îmbolnăvit la vârsta de 80 de ani, pe fond de oboseală extremă și privare de somn, veghind și îngrijind – la acea dată – pe soțul meu, în ultimele lui luni de viață.
Mi-au fost de folos următoarele:
* Băi la șezut cu coada-calului (vezi Maria Treben, „Sănătate din farmacia Domnului”), pentru scăderea tensiunii intraoculare; în mod normal valoarea acesteia este de 20-22 mmHg, iar la mine ajunsese la 32 mmHg. Medicul specialist mi-a recomandat Cosopt – picături pentru reglarea acestei tensiuni, dar eu folosesc Pilocarpină picături (așa cum folosea mama mea cu mulți ani în urmă).
* Din alimentație să nu lipsească legume și fructe de culoare neagră, roșie și galbenă, cum ar fi: ardei gras, morcov, afine, coacăze negre, mure…
* Vitamine naturale (nu sintetice): A, B, C și E.
* Ore de somn: 7-8 pe zi.
* Fără televizor, fără telefon mobil, fără cuptor cu microunde.
* Fără cafea.
* Citiți recomandările din F. AS nr. 1403, ale d-nei dr. Irina Spuderca.
Vă doresc sănătate!
EUGENIA H. – Suceava, tel. 0230/53.12.88