
• Meteorologia a înnebunit. În vreme ce vestul țării e dus la vale de ploi, în sud, canicula pârjolește pământul. Acum, la data scrierii acestui articol, termometrele arată 39 de grade. Temperatura devine periculoasă, mai ales pentru vârstnici, cardiaci și copii. În toate cazurile, prevențiile sunt salutare •
Cu temperaturile excesive nu-i de glumă! Cele două episoade de caniculă care au afectat Franţa în iunie şi iulie 2019 au provocat nu mai puțin de 1.500 de decese. Iar vestea a fost considerată una bună, bilanțul deceselor din vara lui 2003 fiind de 10 ori mai mare.
Temperaturile caniculare pun în pericol mai ales sănătatea și viața persoanelor vulnerabile: bătrâni, copii, indivizi supraponderali. Sunt vizați, de asemenea, bolnavii care suferă de probleme endocrinologice sau de metabolism și, nu în ultimul rând, suferinzii de boli cardiace, fie ele cronice sau acute.
Epuizarea termică
Într-o primă fază, canicula ne poate provoca așa-numita epuizare termică, printre ale cărei simptome se pot număra slăbiciunea fizică, confuzia, cefaleea, greața, crampele și durerile musculare. Dacă temperatura corpului crește până la 40 grade sau peste, starea noastră se agravează și facem insolație. Nu multă lume este conștientă că aceasta nu apare numai în urma expunerii directe la razele soarelui, ci poate fi provocată și de o activitate fizică intensă, întreprinsă atunci când afară este prea cald. La fel de ușor putem face insolație și stând prea mult timp într-o mașină în care, dintr-un motiv sau altul, nu putem să ne răcorim. Cum ne dăm seama că suntem în pragul insolației sau că i-am căzut deja victimă? Printre semne se numără, în afară de cele deja enunțate: temperatura ridicată a corpului, pielea înroșită, fierbinte și uscată (fără transpirație), pulsul crescut, dezorientarea, problemele stomacale, halucinațiile și leșinul. În cele mai grave cazuri, organele interne pot ceda, persoana afectată poate intra în comă și își poate pierde viața. Acesta este motivul pentru care Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA, ne învață cum putem interveni de urgență, atunci când simțim că ni se face rău de la căldură sau când observăm că altcineva din jur prezintă simptome ale epuizării termice sau insolației.
* Căutați imediat adăpostul umbrei. Dacă există în apropiere vreun loc bine ventilat sau răcoros, cum ar fi un magazin cu aer condiționat, stați acolo până vă reveniți.
* Umeziți-vă tâmplele și încheieturile mâinilor cu apă.
* Hidratați-vă abundent.
* Odihniți-vă.
* Dacă e posibil, faceți un duș sau o baie (dar nu cu apă rece).
* Dacă situația e gravă, cereți imediat ajutor de specialitate, sunând la urgență.
Cum ne ferim de căldură

E bine să știm cum procedăm, dacă ne confruntăm cu epuizarea termică sau cu insolația, dar încă și mai bine e să evităm complet un astfel de scenariu, ferindu-ne din timp de efectele nocive ale căldurii excesive. Iată câteva recomandări punctuale în acest sens.
Urmăriți din timp anunțurile meteorologilor
Așa veți ști la ce să vă așteptați și puteți lua măsurile adecvate.
Aerisiți casa doar între anumite ore
Când se anunță caniculă, renunțați pe cât posibil la a mai aerisi casa ziua în amiaza mare. Țineți geamurile deschise doar seara, în timpul nopții și în primele ore ale dimineții.
Protejați-vă de căldură cu materiale reflectorizante
În absența aerului condiționat, pentru a vă menține locuința cât mai răcoroasă, e bine – nu doar să țineți geamurile complet închise pe durata zilei, dar și să trageți draperiile și jaluzelele. Cel mai bine țin căldura la distanță obloanele și jaluzelele exterioare, dar, în caz că nu aveți așa ceva, optați măcar pentru jaluzele interioare, din materiale deschise la culoare sau reflectorizante. Puteți, de asemenea, lipi de ferestre folii reflectorizante, acestea fiind recomandabile mai ales în cazul geamurilor care dau către sud.
Răciți aerul din mașină înainte de a intra în ea
În caz contrar, nu este exclus să vi se facă rău, chiar și dacă sunteți sănătos tun. De mare ajutor pentru a nu permite ca mașina să se transforme într-un adevărat cuptor pot fi foliile reflectorizante. Ideal este totuși ca înainte de a porni la drum, să dați drumul aerului condiționat și să așteptați răbdători câteva minute, până când temperatura din mașină devine mai plăcută. Reglați apoi aerul condiționat astfel încât temperatura să nu coboare prea mult. În acest fel, nu riscați să suferiți un șoc termic atunci când vă dați jos din vehicul.
Îmbrăcați-vă corespunzător
Cele mai bune materiale sunt cele ușoare, din fibre naturale, precum bumbacul, inul sau mătasea. Este de asemenea recomandabil ca hainele să fie un pic mai lărguțe, pentru ca aerul să poată circula în voie pe sub ele, răcorindu-vă pielea. Foarte important este, de asemenea, ca îmbrăcămintea să fie în culori cât mai deschise, care reflectă lumina, și să vă acopere bine pielea, ferind-o de razele directe ale soarelui.
Apelați la dușuri sau băi de picioare

Acestea vă vor ajuta imediat să vă simțiți mai bine. Atenție însă: apa nu trebuie în niciun caz să fie prea rece. Dacă nu aveți timp de un duș sau vă aflați la serviciu, umeziți-vă măcar brațele și gâtul cu apă de la robinet. Un alt truc util este să țineți la îndemână o sticlă veche de parfum, cu care să vă pulverizați apă pe piele în momentele în care simțiți că nu mai puteți de cald.
Hidratați-vă, dar nu oricum!
Băuturile exagerat de reci vă pot face mai mult rău decât bine. Același lucru se aplică și celor care conțin alcool, cantități mari de zahăr și alte substanțe nesănătoase, precum celebrele E-uri. Oricât de ciudat ar părea, unele dintre băuturile ideale atunci când este caniculă sunt ceaiurile. Acestea nu doar că ne ajută corpul să se adapteze cu succes la temperaturile înalte, dar ne permit să mai înlocuim din mineralele pe care le pierdem transpirând din abundență. Vă recomandăm ceaiurile de fructe, de cimbru, de mentă, de rozmarin, ginseng și iasomie. O combinație grozavă este cea dintre ceaiul de mentă (care nu are doar un efect răcoritor, dar vă protejează și sistemul digestiv, greu pus la încercare de temperaturile caniculare) și ceaiul verde (care este bogat în antioxidanți și vă regenerează energia).
Țineți aparatura închisă și gătiți cât mai rapid
Multe dintre aparatele pe care le folosim în casă generează căldură. Până și un telefon mobil, o veioză sau un laptop influențează un pic temperatura din jur, iar când e caniculă, numai de asta nu aveți nevoie. Și atunci când gătiți e bine să țineți seama de caniculă. Evitați să folosiți cuptorul când afară e prea cald, sau să pregătiți bucate care necesită o preparare termică îndelungată.
Ventilatorul, util doar până la un punct
Un ventilator bun (la fel ca și un evantai) ne poate oferi un pic de confort în zilele caniculare, dar în niciun caz nu ne poate scăpa de epuizarea termică sau de insolație, atunci când e prea cald.
Asigurați-vă un somn odihnitor

Oricât am fi de tineri și de sănătoși, temperaturile excesive ne supun organismul unui stres considerabil și, pentru ca el să se poate reface, are nevoie de un somn de calitate. Aici apare însă un cerc vicios, pentru că Moș Ene nu agreează deloc atmosfera înăbușitoare. Pentru un somn de calitate în condiții de caniculă, specialiștii ne recomandă să începem prin a face un duș, dar nu cu apă rece. Îmbrăcați-vă apoi în pijamale din țesături răcoroase, precum mătasea, și aveți grijă ca și așternuturile să fie realizate din materiale cât mai naturale (din bumbac), pentru că acesta absoarbe cel mai bine transpirația. Tot de dragul unui somn cât mai confortabil e preferabil să profităm de răcoarea nopții, ținând geamul deschis, și să nu ne învelim deloc sau să utilizăm doar un cearceaf. Înainte de a merge la culcare, puteți bea și un ceai cu efect liniștitor, cum ar fi cel de tei, de sunătoare sau de valeriană.
Optați pentru o alimentație anti-caniculă
Atunci când e prea cald, digestia se produce mai greu, motiv pentru care prima regulă de alimentație pe timp de caniculă e să evităm porțiile prea mari și mâncărurile sățioase, grase sau fierbinți. Cele mai bune alimente în zilele de vară sunt fructele și legumele, brânzeturile, iaurtul, peștele, fructele de mare și carnea slabă. Pe mulți îi ajută și mâncărurile picante, întrucât acestea determină organismul să transpire, oferindu-ne o senzație de răcorire. Minunate în această perioadă sunt și smoothie-urile, care nu doar că ne hidratează și ne răcoresc, dar ne și oferă o mare varietate de vitamine și minerale, putând reprezenta un mod perfect de a ne începe ziua pe caniculă.
Cum puteți păcăli canicula când ieșiți în oraș

Ideal ar fi, desigur, să nu ieșiți din casă la orele când căldura de afară dă în clocot. Dacă nu aveți însă încotro, începeți prin a vă da cu o cremă de protecție solară și a vă echipa cu o pălărie, ochelari de soare, o sticlă cu apă și, eventual, cu un evantai. Dacă mergeți pe jos, gândiți-vă pe cât posibil traseul, în așa fel încât să parcurgeți străzi cât mai umbroase, cu multă verdeață și poluare redusă. De îndată ce simțiți că ați obosit sau că mai e un pic și vi se face rău, trageți-vă sufletul undeva la umbră sau intrați într-un magazin bine aerisit și răcoros. Nu prea răcoros însă – pentru că diferența mare de temperatură va pune o presiune încă și mai mare asupra organismului dvs. De asemenea, nu uitați să vă hidratați corespunzător. Dacă vi s-a terminat sticla de apă, procurați-vă rapid una nouă, astfel încât să nu ajungeți să suferiți de sete. Apa din sticlă e utilă și pentru a vă răcori. Umeziți un șervețel și puneți-l la ceafă, la frunte, la piept sau la încheietura unei mâini.