Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Obiectivul „localelor”

Epidemia de coronavirus a explodat în România într-o perioadă foarte complicată pentru viața ei politică. 2020 este an electoral. În principiu, în septembrie ar trebui să aibă loc alegerile locale, iar în decembrie, cele parla­men­tare. Administrația este condusă de un guvern minoritar (liberal), în timp ce Parlamentul este dominat de opoziția PSD. Cei de la guvern speră că, prin cele două tipuri de alegeri, își vor asigura o majoritate (parlamentară și lo­cală) care să le permită concretizarea programului de „normalizare” a funcționării statului, în timp ce „ceilalți”, ajunși acum în opoziție, aspiră la conservarea pozițiilor dobândite la alegerile de acum patru ani. În „joc”, în 2020, este pusă în scenă diferența dintre două viziuni asu­pra statului și asupra rolului pe care trebuie să și-l asume el în societate. Așa-zisa stângă își dorește un stat politizat la maxim, care să controleze totul și în care celelalte „pu­teri” (în special, Justiția) să i se subordoneze, instituin­du-se o ierarhie socială greu de dislocat. PSD-ul, princi­pa­lul susținător al unei asemenea poziții, este „moște­ni­torul tra­diției” impuse în anii comunismului de partidul to­talitar. De partea cealaltă, „dreapta” vizează un stat minimal, de­pendent de echilibrul dintre puterile sale, care să garan­teze libertatea cetățenească de inițiativă, dez­vol­tarea co­munităților locale, egalitatea în fața legilor. Opo­ziția dintre cele două viziuni a devenit acută, după ce PSD-ul, partidul care a dominat viața politică în ultimii treizeci de ani, a trecut – după alegerile din 2016 – la un asalt direct, ne­­mascat, asupra instituțiilor statului, în contextul încurcăturilor cu Justiția ale fostului lider ab­so­lut, Liviu Dragnea. Alegerile locale și parlamentare din acest an au devenit, în consecință, esențiale pentru existența statului român, cetățenii trebuind să opteze între o normalizare a construcției instituționale, prin care țara s-ar alinia par­te­ne­relor ei din UE, și o continuare a de­mer­sului ilibe­ral de aser­vire a statului intereselor unei ierarhii ce se vrea în­ghe­țată pe verticala ei. Alegerile locale ar putea fi, din a­ceas­tă perspectivă, primul pas pentru schim­barea, de la bază, a structurilor statale actuale, sau pentru conservarea lor.

Pandemia a stricat socotelile ambelor orientări. Într-o țară normală, ea ar fi dus la punerea în surdină a dispu­telor politice, puterea și opoziția căutând împreună so­luțiile cele mai adecvate pentru limitarea efectelor crizei sociale (sanitară și economică) generate de ea. La noi, ca­tastrofa pandemică a devenit pretext de exaltare propa­gan­distică a poziției unei grupări sau a alteia, un motiv pentru facerea și refacerea calculelor electorale ale fiecărui partid. Principalul jucător a fost (și este) PSD-ul, care – în pierdere de viteză după căderea lui Dragnea și a cu­rentului politic generat de el – a găsit o posibilitate diversionistă de a ataca guvernul PNL și măsurile propuse de acesta pentru stăvilirea propagării generalizate a ma­ladiei. PSD-ul, puternic susținut de instituții ale statului pe care le domină de ani de zile (CCR, Avocatul popo­ru­lui) a devenit campionul „libertăților cetățenești”, îngră­dite, chipurile, prin deciziile guvernamentale luate în pan­demie. Având majoritatea parlamentară, forma­țiunea zisă de „stânga” a relativizat măsurile sanitare de pre­venție lu­ate de cabinetul Orban, transformând „ur­gența” și „alerta” în vorbe goale. PSD-ul a susținut (și sus­ține) teoriile conspiraționiste, conform cărora virusul este inexistent sau, mai degrabă, produsul unei „oculte mon­diale” care vrea să controleze toți cetățenii, în special pe români. PSD a vrut să speculeze dorința firească a ce­tă­țenilor de a se bucura, mai ales în vacanță, de libertate ne­îngrădită, rezultatul fiind că, în urma blocajului parlamentar care a sus­pendat aplicarea „alertei”, s-a creat o „relaxare” pre­ma­tură, curba infecțiilor crescând îngrijo­rător. Acum, speriat de cifrele pandemiei pe care înainte o contesta, PSD a lansat o campanie de învinovățire a guvernului PNL pentru carențele grave ale sistemului sanitar. Mai mult, pe baza creșterii numărului de infectări, liderii PSD vor să amâne, din „grijă pentru sănătatea poporului”, ale­gerile locale și, eventual, și pe cele „par­lamentare”. Având majoritatea în „forul legislativ”, ei pot să o facă, motivul real fiind însă teama că foarte multe din primăriile care au asigurat dominația teritorială a par­tidului (furnizându-i grosul electoratului fidel) vor fi, în ciuda păstrării unui unic tur de scrutin, pierdute. Amâ­narea alegerilor ar da posibilitatea ca gruparea PSD să exploateze și în plan local greșelile și uzura guvernului, confruntat în con­ti­nuare cu stăpânirea pandemiei.

Salvarea proiectului liberal de restartare a modului de funcționare a statului român vine de la mult hulita (de propaganda PSD-istă) UE, care, pe fondul necesităților de relansare a economiilor statelor membre, a repartizat României aproape 80 de miliarde de euro pentru investiții în infrastructura ei economică și socială. Dacă va realiza proiecte sustenabile, eligibile pentru organele de finanțare europene, guvernul „de dreapta” ar avea șansa reală să pună țara pe calea apropierii de standardele înalte ale „Uniunii”. Până atunci, orientarea ce grupează PNL-ul, USR+ și PMP-ul ar trebui să câștige, ca premisă pentru o vic­torie decisivă la parlamentare, alegerile locale. Desfă­șurarea acestora într-un singur tur favorizează PSD-ul și pe aliații lui, ceea ce impune necesitatea desemnării în toate circumscripțiile locale a unor candidați comuni ai dreptei. Orgoliile partidelor și dorința lor de a controla sin­gure administrația fac extrem de dificil acest obiectiv. În multe localități, PNL-ul, aflat la guvernare, preferă, se pare, compromisul de acceptare a trecerii, în masă, a organizațiilor și primarilor PSD, la el. PNL-ul nu a reținut, probabil, „lecția USL-istă” (care l-a dus la pierderea trecutelor alegeri) și a uitat învățătura populară că „cine a trădat o dată, va mai trăda”! Încercând să stopeze, prin mă­suri sanitare eficiente, pandemia, guvernul vrea să mențină localele pe 27 septembrie, tocmai pentru a putea să reducă „baza” PSD-ului. Dar, și aici, totul depinde de fermitatea cu care el se manifestă, „slăbiciunile” ducând la un oportunism care, foarte rapid, va fi plătit greu la vot.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian