Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Păsările din tei

Foto: Shutterstock

Privesc pier­dută ima­ginea ce se des­chide în dreptul ferestrei, mul­țu­mindu-i lui Dum­ne­zeu pentru mi­nu­nile pe care le-a închipuit. Ochii mi se inundă de lu­mină și verde, iar urechile, de ciripitul exu­berant al păsărelelor din teiul de alături. Cu ce voioșie și grație zboară de pe o creangă pe alta! Mi-ar fi plăcut să le pot des­luși ciripitul, să le-nțeleg tris­­tețea din zilele ploioase și reci, să mă bucur cu ele de zi­le­le însorite. Mă înfior întot­dea­una când le aud: plă­pân­de, fi­ra­ve și, totuși, atât de tandre și iu­­bitoare. Pă­sări-fărâme, pe ca­re le poți în­chide în pumn, dar cu gla­­suri ce pătrund până în lu­­mea de dincolo.

Ani de zile, la aceeași fe­reas­tră, păsărelele mele m-au aș­tep­tat cu o nerăbdare copilă­reas­că. Prinse într-un joc frenetic, mă ademeneau apoi pe balcon, așezându-mi-se fără teamă în pal­mă, ca să-și primească firimiturile. Le sim­țeam că fac parte din mine, și zilele în care lip­seam de aca­să mi se păreau nesfârșite. Aș fi vrut să transform orele în secunde și să-mi revăd cât mai repede prie­tenele atât de dragi. Idila noastră a continuat an de an. La aceeași oră, fără întâr­zie­re, mă aș­tep­tau, cerșin­du-mi nu doar mân­care, ci și dragoste. Poate că prie­tenia noastră s-ar fi transformat în eter­nitate, dacă pă­rinții mei nu s-ar fi mutat în alt oraș. Sincer vor­bind, nu am avut nici o părere de rău lăsând în urmă colegi de școală, vecini, cunoștințe, în schimb – faptul că-mi părăseam prietenele necuvân­tă­toa­re mi-a umbrit toată emoția necunoscutului care mă aștepta.

Orașul cel nou m-a primit cu asfalt și blocuri mari, de beton. Singura mea consolare erau amin­tirile pline de ciripit și de păsări, până în ziua când ele s-au transformat, din nou, în rea­litate: pe ba­lus­trada balconului, un cuplu de porumbei mă priveau insistent, așteptând să le dau binețe. Imaculați și strălucitori, băteau furtunos din aripi, risipind stropi de soare. Mi-a venit, pur și simplu, să plâng. Înaintea ochilor mi-a apărut scena biblică în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Mântuitorului, sub for­mă de porumbel. Dum­ne­zeu dădea iarăși sem­ne des­pre magia facerii Lui. Pă­sările acelea albe, stră­lu­ci­toare, erau un dar și un semn că nu doar omul este făcut după chipul di­vi­ni­tății, ci și în­treaga na­tură.

Construit din bețișoare și frun­ze uscate, cuibul po­rum­beilor se afla în ime­dia­ta apro­piere a bal­co­nu­lui meu, de la etajul patru. Îi con­tem­plam, uluită de felul în care își aveau or­ga­nizată viața: el clocind ouă­le, ea căutând hra­na. Atâ­ta ar­­monie, atâta dra­goste! Și vechea mea idilă cu ne­cu­vân­tătoarele înaripate a reînceput. Azi, fru­moșii mei ve­cini îmi mănâncă din palmă, mi se așează pe umăr, gânguresc toa­­tă ziua, spu­nân­du-mi povești. De la o vre­me, am ob­ser­vat că po­rumbeii au ceva metafizic: îmi simt ime­diat tris­te­țea sau bucuria și reac­ționează adec­vat. Protejații mei s-au trans­format în pro­­tectori. Pre­zența lor este atât de afectuoasă, în­cât mă simt cum­va ocrotită de sus, din cer.

TEODORA – Oradea

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian