– Fotogenia lunii August e legată de PEPENI. Cer albastru, soare arzător, câmpuri pline de grămezi mari de lubenițe și turchestani. Botezați diferit în diferite zone geografice ale țării, ei au în comun bunătatea nemaipomenită a gustului și puterea, tot nemaipomenită, de a ne ajuta să fim sănătoși –
Pepenele roșu

Dulce, gustos și răcoritor, pepenele roșu este apreciat mai ales pe caniculă. Nu există răsfăț mai mare decât o felie de pepene roșu, scos de la gheață, dulce, zemos și rece.
Cum găsim un pepene bun? Alegeți-i pe cei cu coaja de un verde strălucitor, fără pete și adâncituri, pentru a evita un fruct prea copt și trecut sau, dimpotrivă, necopt și indigest. Dungile (dacă este soiul cu dungi) trebuie să fie la distanță egală și să aibă o culoare gălbuie.
Acasă, înainte de a tăia pepenii, este bine să îi spălați din abundență cu apă și cu săpun. O precauție necesară la vreme de pandemie.
Pepenele „ideal” are miezul colorat în roșu viu și semințele negre. Pepenele roșu poate fi păstrat o săptămână pus în frigider, depozitat în pivniță sau în orice loc umbrit și răcoros.
Pepenele roșu tăiat poate fi păstrat două zile la frigider, acoperit cu o folie de plastic transparentă.
Cu un plus față de gustul lui minunat, pepenele roșu are o mare putere terapeutică, oferind multe beneficii pentru sănătate.
Miezul de pepene roșu

* Litiază urinară, litiază biliară, acid uric cu nivel crescut în sânge, gută, inflamații ale splinei
Consumați miez de pepene roșu, un kilogram – un kilogram și jumătate pe zi, în cure de 2-3 săptămâni. Se consumă repartizat în porții egale, pe parcursul zilei, între mese.
* Infecții și inflamații urinare
Consumați două zile doar pepene roșu, până la 2 kilograme pe zi, repartizat în mai multe porții. În următoarele două săptămâni, consumați câte 300 grame miez de pepene roșu, de 2 -3 ori pe zi, între mese.
* Hepatită cronică, steatoză hepatică
Se beau trei pahare de suc de pepene roșu pe zi. Sucul de pepene roșu se obţine din miezul curăţat de coajă şi de seminţe şi trecut prin storcătorul de fructe. Se consumă proaspăt.
* Întărirea imunității
Consumați câte 300-500 grame miez de pepene roșu, între mese, în fiecare zi, în cure de cel puțin șase săptămâni.
* Obezitate
– Timp de trei săptămâni, înlocuiți una din mesele principale de peste zi cu miez de pepene roșu.
– O zi sau două zile pe săptămână consumați doar miez de pepene roșu, până la 2 kilograme pe zi, repartizat în mai multe porții. Reușiți să slăbiți până la 2 kg pe săptămână dacă în rest mâncați cumpătat, porții mici, și evitați alimentele cu conținut mare de zahăr, sare și grăsimi.
* Inflamații ale pielii, arsuri mici
Aplicați pe zonele afectate cataplasme cu felii de miez de pepene verde.
Semințele de pepene roșu
* Litiază urinară și biliară
– Măcinați fin semințele de pepene (cu ajutorul râșniței de cafea). Timp de 2 săptămâni, luați din pulberea rezultată de două ori pe zi câte o lingură, în amestec cu puțină miere și cu un pahar cu apă.
– Fierbeți în 500 ml apă vreme de 10 minute două linguri de semințe de pepene roșu mărunțite. Lăsați la infuzat 30 de minute, apoi strecurați. Se beau 3 căni pe zi.
Coaja de pepene roșu
* Împotriva durerii de cap
Puneți câte o bucată de coajă de pepene roșu cu partea albă pe tâmple. Lăsați-o până când durerea dispare.
* Infecții fungice pe piele
Masați-vă cu coaja de pepene (partea albă) în zona afectată, de mai multe ori pe zi.
Pepenele galben

În prezent, datorită numărului mare de soiuri de pepene galben obținut în culturi de seră, acest fruct este disponibil pe tot parcursul anului. Totuși, cel mai bun moment pentru a consuma pepeni galbeni este începutul lunii august, până la sfârșitul lunii septembrie. Pepenele galben proaspăt și copt emană o aromă dulce și delicată, asemănătoare cu ananasul. Se poate lăsa câteva zile la temperatura camerei până se înmoaie, apoi când este gata, se păstrează la frigider. Odată tăiați, trebuie și ei acoperiți cu o folie transparentă de plastic, deoarece dau o aromă foarte puternică și absorb ușor alte mirosuri.
Și pepenele galben oferă soluții multiple pentru tratarea unor suferințe în mod natural. Din miezul lui și din semințe se pot prepara diferite remedii.
Miezul de pepene galben
* Litiază urinară și biliară, inflamații urinare, respiratorii, gută, reumatism
– Consumați în fiecare zi 500 grame – până la un kilogram miez de pepene galben. Pepenele se consumă repartizat în 2-3 porții, pe parcursul zilei, între mese.
– Beți de două ori pe zi câte un pahar suc proaspăt, obținut din miez de pepene galben.
* Constipație, hemoroizi
– Beți dimineața și seara câte un pahar de suc proaspăt, obținut din miez de pepene galben.
– Consumați câte 200-300 grame miez de pepene galben cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă.
– Pregătiți într-un vas 500 grame miez de pepene galben decojit, curățat de semințe și tăiat cuburi mici. Puneți la fiert jumătate de litru apă, împreună cu două linguri de zahăr și un sfert de linguriță scorțișoară. Când clocotește, turnați lichidul peste pepenele din vas, acoperiți cu capac și lăsați să stea o oră. Consumați, zi de zi, una-două căni din acest compot.
* Convalescență, anemie, slăbiciune, oboseală
Consumați în fiecare zi, între mese, o salată compusă din 300 grame pepene galben tăiat cubulețe, miezul a 3-4 nuci și o lingură de miere de pădure (de mană).
Semințele de pepene galben

* Tuse, bronșită, hemoroizi
Fierbeți o lingură cu semințe zdrobite de pepene galben în jumătate litru apă, timp de 10 minute. Lăsați să stea 30 de minute, apoi strecurați. Se beau două căni pe zi.
* Infecții și inflamații urinare
Turnați un litru de apă clocotită peste o jumătate de cană de semințe zdrobite de pepene galben. Lăsați vasul acoperit 30 de minute, apoi strecurați. Beți 3 căni pe zi.
* Împotriva senzației de greață și vomă
Turnați o cană de apă (la temperatura camerei) peste o lingură de semințe de pepene galben pisate mărunt. Lăsați la macerat 2 ore, apoi strecurați. Se beau una-două căni pe zi.