Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Evoluția bolii Crohn variază foarte mult de la o persoană la alta, de la formele asimptomatice, prezente la unii pacienți, până la formele recurente, cu simptome traduse prin durere abdominală, diaree și febră. Episoadele de durere abdominală consecutive ingestiei de alimente pot conduce spre refuzarea mâncării, din cauza disconfortului, iar episoadele diareice pot fi debilitante, până la punctul malnutriției severe. Mai mult, complicațiile bolii Crohn pot fi și ele multe și variate, plecând de la apariția fistulelor și fisurilor anale (interne și externe), de la obstrucția progresivă a intestinului subțire și până la simptome neasociate tractului digestiv, care pot consta în inflamații la nivel articular și ocular, apariția calculilor renali și vezicali și chiar inflamația ductelor biliare (colangită sclerozantă).
Trebuie menționat că nu există un tratament curativ al bolii Crohn, ci doar proceduri terapeutice care vizează diminuarea inflamației intestinale și care pot duce la ameliorarea simptomelor cu perioade lungi de remisie. Mă refer aici la medicamentele antidiareice și, în cazul unei boli mai active, la medicamentele antiinflamatorii (ex. Sulfasalazina). Dacă nici Sulfasalazina nu este eficientă sau nu este bine tolerată, se pot utiliza medicamente mai noi, cum sunt Mesalamina sau Olsalazina, care acționează în mod asemănător. Mesalamina este disponibilă și sub formă de supozitoare sau clisme, ambele forme fiind utile când boala este limitată la nivelul părții inferioare a colonului. Corticosteroizii (prednisonul, metilprednisolonul) sunt prescriși mai ales pentru formele moderat-severe, care nu răspund la alte tratamente.
În prezent se studiază preparate mai noi (ex. Budesanina) cu corticosteroizi și alte medicamente, care au mai puține efecte secundare și activitate antiinflamatorie mai puternică. În unele cazuri, sunt indicate medicamentele imunosupresoare, cum sunt azatioprina (Imuran) sau 6-Mercaptopurina (6-MP). Totuși, pot fi necesare până la 3 luni de tratament, până când aceste medicamente încep să devină eficiente. Infliximabul, un imunosupresor produs mai recent, este făcut pentru a neutraliza o proteină naturală (factorul de necroză tumorală) care produce inflamația. Metotrexatul și Ciclosporina sunt uneori recomandate pentru pacienții care nu răspund pozitiv la alte tratamente, însă utilizarea acestora pe termen lung poate avea efecte secundare semnificative.
În ceea ce privește antibioticele, acestea nu se recomandă decât în cazurile complicate, cu infecții grave. Administrarea lor în formele obișnuite poate accentua sindromul diareic, ca urmare a dezechilibrului pe care îl produc în flora bacteriană intestinală. Sindromul diareic cronic poate fi abordat prin medicație simptomatică (în afară de regimul alimentar antidiareic), frecvența scaunelor putând fi redusă prin administrarea de antispastice și carbonat de calciu, sau de fermenți pancreatici (Triferment, Zymogen etc.).
În sfârșit, hipovitaminozele, consecutive sindromului diareic, pot fi corectate prin administrarea (pe cale orală sau parenterală) de vitamine (A, B, D, E, K), iar anemia, prin administrarea de suplimente cu fier, vitamina B12 și acid folic (B9). Având în vedere evoluția îndelungată a bolii, cu faze de acutizare și de acalmie, tratamentul alopat poate fi completat cu remedii naturiste care vizează reducerea sau stingerea procesului inflamator, suprimarea invaziei bacteriene a leziunilor inflamatorii, reducerea tranzitului intestinal și a durerii, corectarea tulburărilor nutriționale. Sigur că, luand în calcul complexitatea bolii, măsurile terapeutice naturiste ar trebui instituite în urma unei analize amănunțite a stării bolnavului, a eventualelor complicații survenite și ținând cont de alte posibile patologii cronice pe care acesta le prezintă.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
Dr. Li LuoXi – specialist în medicină tradițională chineză – București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
„Am fost diagnosticată cu steatoză hepatică gradul 3” (Răspuns pentru LĂCRĂMIOARA M. – București, F. AS nr. 1418)

Steatoza hepatică este o afecțiune a ficatului ce apare din cauza stresului, a alimentației, alcoolului, stilului de viață dezorganizat. În ziua de azi, din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați de această afecțiune asociată cu diabetul, colesterolul mărit, trigliceridele. Dacă este diagnosticată la timp, această afecțiune poate fi tratată.
Cele mai frecvente simptome sunt: oboseala cronică, durere în partea dreaptă sub coaste, greață, insomnie, mâini și picioare umflate.
Recomandări:
* Nu fumați, nu consumați alcool.
* Evitați prăjelile, iar alimente precum carnea sau produsele făinoase trebuie consumate în cantități mici.
* După-amiaza, înainte de ora 18, mâncați ușor: o supă, o salată sau un fruct.
* Seara, culcați-vă la timp, evitați nopțile nedormite.
* Faceți mișcare, fiți activi.
* Evitați să slăbiți brusc, prin diete sau medicamente care promit efecte rapide.
* Păstrați-vă calmul în orice împrejurare, evitați supărarea, nu vă obosiți psihic.
Rețete
* Consumați 50 bucăţi de goji. Se pun într-o cană și se toarnă peste ele apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. După ce s-a consumat prima cană, se poate adăuga în continuare apă fierbinte peste fructele deja înmuiate. Se bea lichidul de 3 ori pe zi, iar fructele se pot mânca, și ele, la sfârșitul zilei.
* Beți ceaiuri din frunze de lotus. Acestea se găsesc la plafar sau la magazinele specializate. Sunt necesare în jur de 5 g frunze de lotus pe zi.
* Consumați soia roșie și coji uscate de mandarine. Se pun la fiert 250 g soia roșie cu 20 g coajă de mandarină în 3 l de apă. După ce a fiert timp de o oră, amestecul este gata de băut. Se vor bea 200 ml, de 3 ori pe zi.
* Utilizaţi produsul QING BI SAN. Acesta are următoarele funcții terapeutice: detoxifiază, drenează lichidul biliar, stimulează funcția hepatică, reglează temperatura ficatului, scade irascibilitatea, reduce senzația de amar și uscat în gură, inhibă formarea de adenoame și grăsime în ficat, ajută la eliminarea grăsimii din organism, reduce obezitatea.
* Ședințe de acupunctură: inserția unor ace de unică folosință la suprafața pielii pentru echilibrul energetic al organismului.
* Ședinţe speciale auriculare: constau în aplicarea unor ace speciale în zona urechii, în punctele corespunzătoare ficatului, stomacului, bilei și ale sistemului endocrin. Aceste ședințe speciale se fac cu o periodicitate de 5-6 zile. Ajută și la slăbit.
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Mama are colon iritabil, cu dureri mari abdominale” (Răspuns pentru LAURA – București, F. AS nr. 1415)

Dacă mama dvs. are scaune cu sânge, diagnosticul corect este rectocolită hemoragică. Când a descoperit penicilina naturală, bacteriologul scoțian Alexander Fleming trata o pneumonie cu 300 de unități. Acum, în tratamentele alopate, se folosesc antibiotice de sinteză chimică, în concentrații de milioane u.i., care distrug flora din intestine, stomac și colon, favorizând apariția bolilor digestive. Cercetătorii germani au demonstrat că peste 30 de boli sunt asociate cu consumul de antibiotice care distrug flora digestivă!
Un băiat român stabilit cu familia în California a suferit până la 16 ani de rectocolită hemoragică, fiind tratat aproape încontinuu în cele mai bune spitale americane, dar degeaba! Cel mai performant sistem medical din lume n-a reușit nici măcar să-i amelioreze suferința. În schimb, s-a vindecat cu câteva kilograme de argilă, după ce mama lui a citit articolele din Formula AS pe internet și m-a contactat telefonic! Familia băiatului a traversat oceanul, ulterior, ca să-mi mulțumească personal pentru acest rezultat… Iar acesta este doar unul dintre miile de cazuri vindecate cu succes de inteligența naturii!
Mama dvs. se va vindeca garantat dacă va consuma 200 g de argilă ALGO zilnic, timp de minimum trei luni (în doze de câte 5 lingurițe de argilă, dizolvate în 250 ml apă de izvor, de trei ori pe zi). De asemenea, îi recomand să consume în paralel și două cutii de probiotice de calitate (Biokult – tel. 0764/26.52.67), pentru refacerea florei intestinale distruse de antibiotice. După vindecare, este de preferat să continue cura de întreținere cu 3 căni de argilă pe zi, o perioadă nedeterminată, pentru a preveni reapariția afecțiunii! Pentru mai multe detalii referitoare la tratament, puteți să mă contactați la tel. 0788/23.38.73. Pentru a procura argila ALGO la preț de producător, sunați la tel. 0258/86.56.77. Să auzim numai de bine!
Ing. BOGDAN VICTOR – specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie – București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
„Am o piatră la rinichi pe care nu reușesc să o elimin” (Răspuns pentru CLAUDIU, F. AS nr. 1412)

Stimate domnule Claudiu, vă recomand un regim alimentar pe care va trebui să-l respectați cu strictețe. Veți mânca timp de trei luni doar mâncăruri preparate din: porumb, mei, grâu, orez vechi de un an, fasole, legume verzi fierte cu condimente, brânză de vaci sau capră fără cheag, ouă fierte (3 pe săptămână), ulei de măsline, lămâi, mere, struguri, banane și alte fructe. NU veți consuma: alcool, cafea, băuturi fierbinți, produse lactate (în afară de brânză), alimente grase, cartofi, zahăr, ceapă, orez nou, alimente fripte sau prăjite și nuci.
Următoarele rețete naturiste vă pot ajuta să eliminați pietrele:
Dizolvarea pietrelor de la rinichi
Tămâia de smirnă granulată, de culoare alb-gălbui (nu cea cu arome) este un leac foarte bun pentru dizolvarea pietrelor şi restabilirea echilibrului ionic în organism. Se iau câte 3 boabe de tămâie (nu mai mari decât un bob de mazăre), se îmbracă fiecare bob în miez de pâine (pentru a nu atinge dinţii, pentru protecţia lor) şi se înghit dimineaţa, pe stomacul gol. Boabele se iau alternativ, o zi da, o zi nu, până la dispariţia pietrelor. Regimul va fi fără carne şi fără apă minerală.
Tămâia naturală o găsiți la tel: 0743/48.59.85.
Vă doresc multă sănătate!