– Organismul nostru are nevoie de somn, pentru a se regenera și a-și procura doza necesară de energie. Pe termen lung, cine doarme prea puțin își riscă sănătatea. Dar unde se situează granița dintre o mică perturbare temporară a odihnei nocturne și o veritabilă tulburare de somn? Testul de față vă va ajuta să evaluați mai exact situația în care vă aflați –
Neplăceri frecvente

Statisticile medicale indică faptul că, în ultimul deceniu, tulburările de somn au înregistrat o creștere de 66% la adulții cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani. Aproape 45% din populația adultă a globului suferă în prezent de insomnie, dar se apreciază că doar aproximativ 5% dintre insomniaci se prezintă la medic pentru a-și trata afecțiunea, ignorând pericolul ca ea să se cronicizeze. „Se poate diagnostica o tulburare de somn atunci când cineva nu se odihnește suficient noaptea, de minimum trei ori pe săptămână, iar această situație durează de o lună”, explică neurologii. Marea majoritate a celor afectați de calitatea necorespunzătoare a somnului privesc cu ușurință problema, ceea ce constituie o mare imprudență deoarece, peste trei luni, ea va deveni deja cronică.
Cum vă venim în ajutor
Somnul bun este ceva care se poate deprinde, iar factorii perturbatori pot fi adesea dezamorsați prin metode neașteptat de simple, eventual apelând pentru o vreme și la unul din numeroasele preparate cu ingrediente naturale, ușor de procurat din farmacii. Dar mai întâi trebuie să vă observați atent și să acordați personal un calificativ somnului dvs. Noi vă ajutăm cu testul de mai jos și cu sfaturi competente din partea specialiștilor.
Cum funcționează testul
Parcurgeți întrebările ce urmează și bifați la fiecare din ele răspunsul care corespunde cel mai bine situației dvs. Notați punctele în schema prevăzută special pentru aceasta, pe care o găsiți la sfârșitul chestionarului. Punctajul total vă va trimite la unul din cele patru comentarii finale – și anume, la acela care analizează tocmai calitatea somnului dvs.
TEST

1. Aveți senzația că dormiți atât cât vă trebuie?
– Nu, aproape niciodată. 2
– Da, aproape întotdeauna. 0
– Din când în când. 1
2. Câte ore dormiți pe noapte, în medie?
– De regulă, între șapte și nouă ore. 0
– Mai puțin de șapte ore. 1
– În jur de șase ore sau mai puțin. 3
3. Vă simțiți obosit și fără vlagă în cursul zilei?
– Mi se întâmplă adesea. 2
– Da, în așa măsură, încât aș avea nevoie să mai dorm puțin și ziua. 3
– Nu, așa ceva nu mi se întâmplă aproape niciodată. 0
4. Vă băgați în pat la ore fixe?
– Da, precis ca un ceas elvețian, inclusiv în weekend. 0
– În cursul săptămânii da, însă în weekend nici pomeneală. 1
– Nu, adorm la ore foarte diferite. 2
5. În medie, cât timp vă trebuie ca să adormiți?
– Mai mult de 30 de minute – și asta mi se întâmplă de peste patru săptămâni. 3
– 15 minute maximum. 0
– Mai mult de 15 minute, uneori până la jumătate de oră. 1
6. Cât de des vă treziți peste noapte?
– O dată sau de două ori. 1
– Sigur de trei ori, dacă nu mai des. 3
– Dorm buștean până dimineața. 0
7. Vă vine greu să vă relaxați seara, când mergeți la culcare?
– Da, în ultimul timp: cam de o lună sau chiar de două-trei luni. 2
– Da, de mai mult de trei luni, mă apasă fără încetare tot felul de gânduri, când încerc să adorm. 3
– Practic, niciodată. 0
8. Aveți un ritual de seară cu care vă pregătiți pentru culcare?
– Da, înainte să mă bag în pat, mai citesc vreo 15 minute, de exemplu dintr-o carte pe care am început-o, recapitulez evenimentele zilei, fac o baie călduță, ca să mă destind. 0
– Nu, după ce m-am spălat pe dinți, mă și culc. 1
– Nu. Verific rapid ce e-mail-uri mi-au mai intrat, caut ultimele știri pe telefon sau tabletă, mă uit la televizor. 3
9. În ce stare vă treziți dimineața?
– Sleit de puteri și cu oasele frânte, fără pic de energie. 3
– Odihnit și plin de poftă de viață. 0
– Deseori cu dureri de cap, cu gura uscată și transpirat-leoarcă. 3
10. Vă simțiți stresat în activitatea profesională și/sau în viața personală?
– Nu, n-am niciun fel de probleme cu stresul. 0
– Da, traversez o perioadă stresantă ceva mai lungă, care durează deja de câteva săptămâni. 3
– Nivelul meu de stres este destul de ridicat, însă mă preocup în permanență să-l compensez, de exemplu practic un sport de rezistență sau fac regulat pauze de relaxare. 0
11. Suferiți de anxietate și/sau de o neliniște interioară?
– Nu în ultimele patru săptămâni. 0
– Da, chiar de peste un sfert de an. 3
– Da, de aproximativ o lună/două sau trei luni. 2
12. Sforăiți, cumva?
– Nu sforăi niciodată. 0
– Se întâmplă uneori să mă trezesc din pricina propriului meu sforăit. 2
– Partenerul meu a observat la mine pauze de respirație în timpul somnului. 3
Evaluarea testului
Calitatea somnului, măsurată în puncte

Cum petrecem noi o treime din viață? Dormind. Dacă lucrurile decurg normal, bineînțeles. Însă nu în fiecare noapte reușim să ne cufundăm de îndată într-un somn relaxat și profund, capabil să ne dăruiască o odihnă de calitate, permițând organismului nostru să se regenereze. Din păcate, avem de-a face cu prea mulți factori perturbatori, care se întrec să ne pună bețe în roate. Stresul este cel dintâi dintre ei, dar mai există și alții: gândurile care nu ne dau pace și zumzăie ca un roi de albine, parcă dinadins tocmai în clipele când încercăm să ne liniștim, apoi o masă prea consistentă seara, prea mult alcool, un program de sport care ne-a făcut sângele să circule prea repede… Acum aveți posibilitatea să identificați răufăcătorii care vă răpesc dvs. personal somnul. Este foarte simplu: adunați punctele aferente tuturor răspunsurilor, iar suma lor vă va îndruma direct către analiza și sfaturile valabile în cazul dumneavoastră.
0 x … = …
1 x … = …
2 x … = …
3 x … = …
0-8 puncte
Nopțile dvs. perfecte ar putea trezi până și invidia unei marmote, somnoroasa care hibernează opt luni pe an. Aveți grijă ca lucrurile să rămână mereu așa. Și fiindcă ziua hotărăște cât de bine vom dormi noaptea, nu scăpați din vedere eventualele semnale ce v-ar putea avertiza din timp asupra unei tulburări de somn care se profilează la orizont. Ar putea fi vorba, de pildă, de o anumită inerție, de o dispoziție schimbătoare și capricioasă, de nervozitate, dificultate de concentrare și randament redus la lucru. Dacă surprindeți la dvs. asemenea tendințe, vă poate fi de folos un duș călduț, făcut chiar înainte de a vă băga în pat. Apoi ștergeți-vă ușor cu prosopul, fără să frecați, și îmbrăcați imediat pijamaua.
9-18 puncte
Din când în când, se mai întâmplă ca somnul să nu vă fie cel mai bun prieten. De vină ar putea fi, de exemplu, faptul că salteaua s-a uzat, deci nu vă mai susține și destinde suficient corpul. După cel mult zece ani de utilizare, devine imperios necesar s-o schimbați. Controlați de asemenea dacă pilota vă încălzește corespunzător cu anotimpul. Și rețineți că temperatura aerului din dormitor n-ar trebui să depășească 18 grade.
19-27 puncte
Ați putea fi ceva mai grijuliu cu igiena somnului dvs. Închideți sursele de zgomot din locuință, iar dacă nu este posibil, protejați-vă cu ajutorul unor dopuri pentru urechi. Asigurați-vă întuneric total în dormitor sau, dacă n-aveți cum, procurați-vă o mască specială pentru somn. Smartphone-ul și tableta n-au ce căuta în pat, căci lumina lor albastră, stridentă, inhibă producția de melatonină, cunoscutul hormon care induce somnul. Așadar, despărțiți-vă de ele cu o oră înainte de culcare. În momentele când așteptați să adormiți, concentrați-vă pe ceva monoton și liniștitor. Ar trebui să fie totuși puțin mai dificil decât clasica numărătoare a oilor, pentru a vă capta gândurile, dirijându-le în totalitate spre somn. Un exemplu: numărați din trei în trei, din șapte în șapte sau din unsprezece în unsprezece, de la 1000 înapoi.
28 puncte sau mai mult
Somnul dvs. pare să fi ieșit din făgașul său firesc. Luați legătura cu un medic, pentru a afla dacă e vorba de o tulburare de somn. Nu neglijați vizita la un cabinet medical, mai ales dacă aveți nevoie în fiecare seară de peste 30 de minute ca să adormiți. Nu uitați că vă sunt necesare între șase și opt ore de odihnă pe noapte. Și, oricât v-ați simți de obosit, ar fi bine să renunțați la obiceiul de a dormi după-amiaza, fiindcă siesta face vrând-nevrând concurență odihnei nocturne. Pe termen lung, somnul insuficient sau de calitate necorespunzătoare vă pune în primejdie sănătatea. Printre consecințele posibile se regăsesc nu numai dezechilibrele psihice (depresie, anxietate, psihoze), ci și o serie de suferințe organice: obezitate, diabet, hipertensiune, afecțiuni cardiovasculare, imunitate scăzută. Dar și reciproca este valabilă – există patologii care pot declanșa tulburări de somn, cum ar fi: sindromul depresiv-anxios, demența senilă, boala Parkinson, afecțiunile cardiace și pulmonare, dependența de alcool și narcotice sau hipertiroidia.