
La marginea orașului Orăștie există ceva cum mai rar vezi în România – o fermă de măgari. Dacă din Antichitate se știe că laptele de măgăriță este un adevărat elixir pentru piele, se pare că nici beneficiile pentru sănătate nu sunt puține. În aceste vremuri tulburate de spectrul pandemiei, s-a dovedit că laptele acestor animale, adesea disprețuite, este un întăritor natural al imunității aflat la mare căutare. Am stat de vorbă cu reprezentanta Fermei „Asinia”, d-na Claudia Baldea, pentru a afla secretele acestei afaceri și posibilele utilizări ale laptelui de măgăriță.
„Am început cu 5 măgărițe, azi avem 400!”
– Reprezentați una dintre cele mai mari ferme de măgari din România. Cum de v-a venit această idee, de a crește măgari?

– Grupul nostru de firme deținea deja teren, în jur de 400 de hectare de pășune și 100 de teren agricol, aveam și construcțiile pe care le-am transformat în grajduri, pentru că înainte ne-am ocupat de cultura cerealelor, însă această activitate depindea foarte mult de condițiile meteo și asta de multe ori făcea să nu fie rentabilă. Așa că ne-am gândit să schimbăm obiectul de activitate. Ideea cu măgărițele nu mai știu exact cum a ajuns la noi, dar ni s-a părut o idee bună, astfel că am început cu doar câteva, 4-5, ca să vedem cum sunt și… astăzi avem aproape 400. Ideea a fost riscantă, pentru că în România, consumul de lapte de măgăriță nu este tradițional, așa cum e în Italia sau Grecia, însă ne-am gândit că românii au deschidere către tratamentele naturiste, așa încât am apreciat că ne putem asuma riscurile noutății.
– Cum au reacționat oamenii? Știau de un asemenea produs? Au fost curioși?
– Laptele de măgăriță e un produs de nișă, și nu ne așteptam să fie vânzări enorme de la început. Mi-aduc aminte prima noastră clientă, o mămică venită să cumpere lapte pentru fiica ei, care tușea foarte tare de ceva vreme și a venit la noi ca o ultimă soluție, spunându-ne că ”i-am dat fetiței până acum toate siropurile din farmacii”. Și cum nici noi nu prea cunoșteam eficiența laptelui de măgăriță decât din studiile citite, am avut emoții să vedem dacă va avea efect sau nu. După câteva zile, când s-a întors să mai cumpere lapte, ne-a spus că fetița tușește mai rar, iar la următoarea întâlnire, ne-a spus că fetița nu mai tușește deloc. Ne-am bucurat foarte mult, și asta a fost pentru noi prima confirmare că laptele de măgăriță funcționează, iar ceea ce citisem despre el este adevărat. Apoi s-a dus vestea despre noi și tot mai mulți clienți veneau la fermă să cumpere. Așa că ne-am extins, am cumpărat mai multe măgărițe, iar acum pasteurizăm laptele la temperatură joasă, în propria noastră fabrică, lapte care se poate cumpăra de la două vendomate, unul aici, la ferma din Orăștie, și altul la mall-ul din Deva. Trebuie să vă spun că purtăm discuții cu mai multe lanțuri de supermarket-uri, în vederea lansării, în scurt timp, a unor produse noi, care vor putea fi găsite pe piața națională.
„În această perioadă de pandemie, vânzările au explodat”
– La ce probleme de sănătate s-a dovedit laptele eficient?

– Vă dați seama că și noi, în familie, am început să consumăm, și am observat imediat schimbări: sistemul imunitar al copiilor noștri s-a îmbunătățit, iar la mine, colesterolul și-a revenit miraculos la cote normale! Apoi, clienții noștri ne-au spus că au scăpat de anemie, orice problemă de piele, în special dermatite atopice și chiar cu efecte în psoriazis, astm, probleme respiratorii și multe altele. Iar acum, în această perioadă de pandemie, vânzările au explodat, mulți orientându-se către întărirea sistemului imunitar prin metode naturale. Așa că bucuria de a crește aceste animale extrem de prietenoase și afectuoase a fost dublată de bucuria de a le face bine oamenilor, de a-i ajuta să aibă o sănătate mai bună.
– Ce anume face ca laptele de măgăriță să fie un asemenea elixir?
– În primul rând, este deosebit de bogat în imunoglobuline, ceea ce îl face arma perfectă în combaterea virusurilor și a agresorilor bacteriologici. De asemenea, are un conținut ridicat de compuși care îmbunătățesc imunitatea, în special lizozima și lactoferina, care ajută la protejarea de infecții și boli. Laptele de măgăriță este în proporție de 97% similar cu laptele matern, ca și compoziție. Cel mai probabil, din acest motiv, el devine nu numai un tratament natural pentru afecțiunile căilor respiratorii, dar și un aliment esențial, ce poate înlocui cu succes laptele de vacă sau formulele de lapte praf în alimentația bebelușilor peste 6 luni și a copiilor. Nu în ultimul rând, este foarte recomandat persoanelor cu sistem imunitar slăbit, oamenilor în vârstă, persoanelor anemice sau sportivilor. Pe vremuri, când un bătrân cădea la pat, bolnav, sau când copiii erau răciți și tușeau, trimiteau pe cineva în munte, la cioban, să ia lapte de măgăriță. Era un remediu popular foarte răspândit, și oamenii îl foloseau, deși nu știau exact de ce are efecte așa de puternice. Astăzi, știm că laptele de măgăriță conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă și de 4 ori mai mult fier și foarte puține grăsimi. Este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E, fiind un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conține un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6, care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Are multă lactoză, care îi dă un gust dulce, foarte plăcut, pe care copiii îl adoră. Lactoza, de altfel, este cea care favorizează o mai bună absorbție a calciului la nivel intestinal și susține sistemul osos atât la copii, cât și la femeile aflate la menopauză.
„Măgarii sunt extrem de drăgăstoși și afectuoși”
– Ați spus că măgarii sunt animale extrem de afectuoase. Ce înseamnă asta?
– Sunt extrem de afectuoase și de drăgăstoase! În afară de câine, eu nu am întâlnit animale care să se atașeze atât de tare de oameni. Când mă duc în vizită la fermă, își pun capul pe umărul meu și stau așa, ca să îi mângâi, iar dacă nu le dai atenție, te apucă de haine și fac tot posibilul pentru a fi alintați! Sunt niște animale extrem de blânde, iar măgărițele sunt niște mame extraordinare; dacă puiul doarme două ore, mama lui stă două ore nemișcată, în picioare, lângă el. Am citit că au o memorie extraordinară: se spune că un măgar poate să țină minte un om sau un alt măgar pe care l-a văzut o singură dată, vreme de 25 de ani. Iar puii sunt de o drăgălășenie ce-ți topește inima, toți copiii care vin la noi îi pupă și îi îmbrățișează și vor să îi ia acasă. E păcat că la noi cuvantul „măgar” se folosește cu conotație negativă – sunt animale foarte blânde și bune, e nedreaptă pentru ei vorba asta din popor.
– Raritatea laptelui, precum și prețul ridicat, nu reprezintă un impediment pentru un tratament cu lapte de măgăriță?
– Da, pare un preț mare – aproximativ 120 de lei un litru, dar depinde la ce ne raportăm. Patru litri pe lună sunt suficienți pentru un tratament, și dacă am compara cu bugetul unui fumător, de exemplu, este mai ieftin, ca să nu mai spunem că nu cred că sănătatea poate fi cuantificată în bani. Prețul ridicat este determinat de costurile cu întreținerea animalelor, dar și de faptul că măgărițele nu dau decât aproximativ 250-500 de mililitri de lapte pe zi, lapte care trebuie împărțit și cu puiul. Așa că dacă o vacă dă câțiva litri de lapte într-o zi, de la o măgăriță abia dacă faci un litru într-o săptămână. Și pentru că laptele este atât de puțin, noi ne străduim să fie de cea mai bună calitate, și le oferim doar furaje ecologice. Tocmai de aceea urmează să primim și certificarea de „produs ecologic” pentru laptele nostru, noi având deja calitatea de „produs montan”, recunoscută la nivel european, care atestă că este vorba de un produs de calitate superioară, cu origine certificată, obținut dintr-o zonă cu grad redus de poluare.
„Am decis că străinătatea poate să mai aștepte”
– Știu că laptele de măgăriță este la mare căutare pe piața externă, mai ales în industria cosmetică. Aveți de gând să exportați?

– Este adevărat că laptele de măgăriță trece drept produs de lux în occident, deoarece face minuni pentru întinerirea pielii! Căutată este și brânza din lapte de măgăriță, o delicatesă care ajunge la peste o mie de euro un kilogram – sunt necesari 27 de litri de lapte ca să faci un kilogram de brânză. Dar noi am decis că străinătatea poate să mai aștepte. Vrem să îi convingem pe români de beneficiile laptelui de măgăriță, vrem să le oferim aici, la ei acasă, o alternativă naturală pentru o sănătate de fier. Și sunt convinsă că, pe măsură ce oamenii vor încerca astfel de tratamente, se vor convinge de calitățile de necontestat ale acestui aliment-medicament și vor ține aproape de noi și de produsele noastre.