Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Români care au reușit: CLAUDIA BALDEA (Ferma „Asinia”): „Laptele de măgăriță este o alternativă naturală, pentru o sănătate de fier”

Laptele miraculos

La marginea orașului Orăștie există ceva cum mai rar vezi în România – o fermă de măgari. Dacă din Antichitate se știe că laptele de măgăriță este un adevărat elixir pentru piele, se pare că nici beneficiile pentru sănătate nu sunt puține. În aceste vremuri tulburate de spectrul pandemiei, s-a dovedit că laptele acestor animale, adesea disprețuite, este un întăritor natural al imunității aflat la mare căutare. Am stat de vorbă cu reprezentanta Fermei „Asinia”, d-na Claudia Bal­dea, pen­tru a afla secretele acestei afaceri și posibilele utilizări ale laptelui de măgăriță.

„Am început cu 5 măgărițe, azi avem 400!”

– Reprezentați una dintre cele mai mari ferme de măgari din România. Cum de v-a venit această idee, de a crește măgari?

Claudia Baldea

– Grupul nostru de firme deținea deja teren, în jur de 400 de hectare de pășune și 100 de teren agricol, aveam și construcțiile pe care le-am trans­for­mat în grajduri, pentru că înainte ne-am ocupat de cultura cerealelor, însă aceas­tă activitate depindea foarte mult de condițiile meteo și asta de multe ori fă­cea să nu fie rentabilă. Așa că ne-am gândit să schimbăm obiectul de acti­vi­tate. Ideea cu măgărițele nu mai știu e­xact cum a ajuns la noi, dar ni s-a părut o idee bună, astfel că am început cu doar câteva, 4-5, ca să vedem cum sunt și… astăzi avem aproape 400. Ideea a fost riscantă, pentru că în România, con­­sumul de lapte de măgăriță nu este tra­dițional, așa cum e în Italia sau Gre­cia, însă ne-am gândit că românii au deschidere către tratamentele naturiste, așa încât am apreciat că ne putem asu­ma riscurile noutății.

– Cum au reacționat oamenii? Știau de un asemenea produs? Au fost curioși?

– Laptele de măgăriță e un produs de nișă, și nu ne așteptam să fie vânzări enorme de la început. Mi-aduc aminte prima noastră clientă, o mămică venită să cumpere lapte pentru fiica ei, care tușea foarte tare de ceva vreme și a venit la noi ca o ultimă soluție, spunându-ne că ”i-am dat fetiței până acum toate siropurile din farmacii”. Și cum nici noi nu prea cunoșteam eficiența laptelui de măgăriță decât din studiile citite, am avut emoții să vedem dacă va avea efect sau nu. După câteva zile, când s-a întors să mai cumpere lapte, ne-a spus că fetița tușește mai rar, iar la următoarea întâlnire, ne-a spus că fetița nu mai tușește deloc. Ne-am bucurat foarte mult, și asta a fost pentru noi prima confirmare că laptele de măgăriță funcțio­nea­ză, iar ceea ce citisem despre el este adevărat. Apoi s-a dus vestea despre noi și tot mai mulți cli­enți veneau la fermă să cumpere. Așa că ne-am ex­tins, am cumpărat mai multe măgărițe, iar acum pas­teurizăm laptele la temperatură joasă, în propria noastră fabrică, lapte care se poate cum­păra de la două ven­do­mate, unul aici, la ferma din Orăștie, și altul la mall-ul din Deva. Trebuie să vă spun că purtăm discuții cu mai multe lanțuri de supermarket-uri, în vederea lansării, în scurt timp, a unor produse noi, care vor putea fi găsite pe piața națio­nală.

„În această perioadă de pandemie, vânzările au explodat”

– La ce probleme de sănătate s-a dovedit laptele eficient?

Alintați și pupăcioși

– Vă dați seama că și noi, în familie, am început să consumăm, și am ob­ser­vat imediat schimbări: sistemul imu­ni­tar al copiilor noștri s-a îmbunătățit, iar la mine, colesterolul și-a revenit mi­ra­culos la cote normale! Apoi, clienții noștri ne-au spus că au scăpat de ane­mie, orice problemă de piele, în special dermatite atopice și chiar cu efecte în psoriazis, astm, probleme respiratorii și multe altele. Iar acum, în această pe­rioa­dă de pandemie, vânzările au ex­plodat, mulți orientându-se către întă­rirea sistemului imunitar prin metode naturale. Așa că bucuria de a crește aceste animale extrem de prietenoase și afectuoase a fost dublată de bucuria de a le face bine oamenilor, de a-i ajuta să aibă o sănătate mai bună.

– Ce anume face ca laptele de măgăriță să fie un asemenea elixir?

– În primul rând, este deosebit de bogat în imu­noglobuline, ceea ce îl face arma perfectă în com­ba­terea virusurilor și a agresorilor bacteriologici. De asemenea, are un conținut ridicat de compuși care îmbunătățesc imunitatea, în special lizozima și lactoferina, care ajută la protejarea de infecții și boli. Laptele de măgăriță este în proporție de 97% similar cu laptele matern, ca și compoziție. Cel mai probabil, din acest motiv, el devine nu numai un tratament natural pentru afecțiunile căilor res­pi­ra­torii, dar și un aliment esențial, ce poate înlocui cu succes laptele de vacă sau formulele de lapte praf în alimentația bebelușilor peste 6 luni și a copiilor. Nu în ultimul rând, este foarte recomandat per­soa­nelor cu sistem imunitar slăbit, oamenilor în vârstă, persoanelor anemice sau sportivilor. Pe vremuri, când un bătrân cădea la pat, bolnav, sau când copiii erau răciți și tușeau, trimiteau pe cineva în munte, la cioban, să ia lapte de măgăriță. Era un remediu popu­lar foarte răspândit, și oamenii îl foloseau, deși nu știau exact de ce are efecte așa de puter­nice. Astăzi, știm că laptele de măgăriță conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă și de 4 ori mai mult fier și foarte puține grăsimi. Es­te bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E, fiind un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conține un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6, care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Are multă lactoză, care îi dă un gust dulce, foarte plă­cut, pe care copiii îl adoră. Lactoza, de altfel, este cea care favorizează o mai bună absorbție a cal­ciului la nivel intestinal și susține sistemul osos atât la copii, cât și la femeile aflate la menopauză.

„Măgarii sunt extrem de drăgăstoși și afectuoși”

– Ați spus că măgarii sunt animale extrem de afectuoase. Ce înseamnă asta?

– Sunt extrem de afectuoase și de drăgăstoase! În afară de câine, eu nu am întâlnit animale care să se atașeze atât de tare de oameni. Când mă duc în vi­zită la fermă, își pun capul pe umărul meu și stau așa, ca să îi mângâi, iar dacă nu le dai atenție, te apu­că de haine și fac tot posibilul pentru a fi alin­tați! Sunt niște animale extrem de blânde, iar mă­gărițele sunt niște mame extraordinare; dacă puiul doarme două ore, mama lui stă două ore nemișcată, în picioare, lângă el. Am citit că au o memorie ex­traordinară: se spune că un măgar poate să țină min­te un om sau un alt măgar pe care l-a văzut o sin­gură dată, vreme de 25 de ani. Iar puii sunt de o drăgălășenie ce-ți topește inima, toți copiii care vin la noi îi pupă și îi îmbrățișează și vor să îi ia acasă. E păcat că la noi cuvantul „măgar” se folosește cu conotație negativă – sunt animale foarte blânde și bune, e nedreaptă pentru ei vorba asta din popor.

– Raritatea laptelui, precum și prețul ridicat, nu reprezintă un impediment pentru un trata­ment cu lapte de măgăriță?

– Da, pare un preț mare – aproximativ 120 de lei un litru, dar depinde la ce ne raportăm. Patru litri pe lună sunt suficienți pentru un tratament, și dacă am compara cu bugetul unui fumător, de exemplu, este mai ieftin, ca să nu mai spunem că nu cred că sănătatea poate fi cuantificată în bani. Pre­țul ridicat este determinat de costurile cu în­treținerea animalelor, dar și de faptul că măgărițele nu dau decât aproximativ 250-500 de mililitri de lapte pe zi, lapte care trebuie împărțit și cu puiul. Așa că dacă o vacă dă câțiva litri de lapte într-o zi, de la o măgăriță abia dacă faci un litru într-o săp­tă­mână. Și pentru că laptele este atât de puțin, noi ne străduim să fie de cea mai bună calitate, și le ofe­rim doar furaje ecologice. Tocmai de aceea ur­mea­ză să primim și certificarea de „produs eco­lo­gic” pentru laptele nostru, noi având deja calitatea de „produs montan”, recunoscută la nivel euro­pean, care atestă că este vorba de un produs de calitate superioară, cu origine certificată, obținut dintr-o zonă cu grad redus de poluare.

„Am decis că străinătatea poate să mai aștepte”

– Știu că laptele de măgăriță este la mare că­utare pe piața externă, mai ales în industria cos­metică. Aveți de gând să exportați?

– Este adevărat că laptele de măgăriță trece drept produs de lux în occident, deoarece face mi­nuni pentru întinerirea pielii! Căutată este și brânza din lapte de măgăriță, o delicatesă care ajunge la peste o mie de euro un kilogram – sunt necesari 27 de litri de lap­te ca să faci un kilogram de brânză. Dar noi am decis că străinătatea poate să mai aș­tepte. Vrem să îi convingem pe români de bene­fi­ciile lap­telui de mă­găriță, vrem să le oferim aici, la ei aca­să, o al­ternativă naturală pentru o sănătate de fier. Și sunt con­vinsă că, pe măsură ce oamenii vor în­cer­ca ast­fel de tratamente, se vor convinge de cali­tă­­țile de necontestat ale acestui aliment-me­di­ca­ment și vor ține aproape de noi și de pro­dusele noastre.

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian