Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ȘTEFANIA – jud. Dolj, F.AS nr. 1420: „Fiica mea, la doar 16 ani, are tuberculoză”

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

Tuberculoza este o boală cronică, infecto-con­ta­gioasă, care se transmite în special pe cale ae­riană. Este produsă de ba­cilul Koch, o micobacterie foarte re­zistentă atât la frig, cât și la căldură, dar care poate fi omorâtă de expu­nerea la soa­re, datorită razelor UV, și de dezinfectanți cu substanțe chimice pe bază de clor. Bacilul Koch are o proprietate deosebită, aceea de a-și putea inhiba metabolismul pe termen lung (10, 15, 20 ani), me­tabolism pe care îl poate relua în momentul în care condițiile locale sau gene­rale ale organismului îi permit. Existența acestor „ba­cili ador­miți” consti­tuie punc­tul de ple­care al tuberculozei secundare, numită „ftizie”, ca­re apare la dis­tanță față de mo­mentul infec­tării cu bacilul Koch sau al reac­tivării tuber­culozei. O altă parti­cularitate a acestui microb este posibili­tatea de a dezvolta re­zistență la acțiu­nea unor antibio­tice spe­cifice. Receptive la in­fecția tuberculoasă sunt persoa­nele cu sistemul imunitar imatur (copii de până la 3 ani) sau per­soanele la care sistemul imu­ni­tar este debilitat de alte boli (per­soanele de vârsta a treia).

Factorii care conduc la trans­formarea infecției în boală aparțin atât persoanelor, cât și mediului. Pentru o persoană prost alimen­tată, cantitativ și calitativ, care du­ce o viață marcată de vicii – fumat, consum de băuturi alcoolice, dar și stresată emo­ţional și intelectual, afectată de boli (cancer, viroze, diabet, psihopatii), este posibil ca infecția să se transforme în boală (ftizia).

Principalul simptom în ftizie este tusea, inițial neproductivă, apoi cu secreții mu­copurulente. Sta­rea febrilă (37-38 grade Celsius), scăderea în greu­tate, lipsa poftei de mâncare, trans­pirațiile nocturne și oboseala întregesc sindromul de infectare baci­lară. La simptomele de mai sus se mai pot adăuga greutatea în respirație sau alte complicații apărute în urma repetatelor leziuni pul­monare (hemopti­ziile – expectorații cu sânge proas­păt).

Tratament

* Bolnavul de tuberculoză trebuie să coopereze cu medicul pneumoftiziolog și să facă tratamentul cu medicamente specifice.

* Bolnavul de tuberculoză trebuie să fie supra-alimentat cu alimente de calitate: carne de pasăre, curcan, oaie, vită și pește – fripte la grătar sau în cuptor; ouă – 1 pe zi sau la 2 zile; lapte și brânză de capră, iaurt, lapte bătut, smântână, unt; pâine in­tegrală, bogată în carbohidrați; fructe și legume de toate culorile. Toate aceste alimente trebuie să intre într-un procent mare în alimentație.

* Bolnavul de tuberculoză trebuie să evite bău­turile alcoolice.

Pentru a grăbi vindecarea, administrarea de su­plimente alimentare este bine-venită. Cordiceps – 2x1capsulă pe zi; Inflanat Curcumin 95 – 2x1capsulă pe zi; Devirox – 1 capsulă pe zi (aceste produse pot fi comandate la tel. 0372/91.88.88 sau 0785/24.39.24); Oxy Max – 20 picături de 3 ori pe zi. (Se comandă la tel. 0741/10.14.09) Tratamentul se face cel puțin 3 luni.

* Terapia cu raze solare este indicată, dar trebuie făcută numai la indicațiile medicului.

* După terminarea tratamentului medicamen­tos din spital, cereți să vă interneze fiica într-un sa­­­na­toriu de recuperare pneumoftiziologică. Sanato­riul din comuna Sânpetru, județul Brașov, este așezat într-o pădure de pini, și ar fi foarte indicat.

Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro

„La doar 12 ani, băiețelul meu suferă de vitiligo” (Răspuns pentru IOANA G. – Galați, F. AS 1427)

Stimată doamnă, vă propun pentru băiatul dum­neavoastră o cură de 6 luni cu Extract din muguri de Platan, cu acțiune reglatoare specifică la nivelul pielii, antiinflamatoare și antioxidantă. Această recomandare este menționată în literatura de spe­cialitate din domeniul gemoterapiei, cu rezultate benefice, cu condiția unei cure de minimum 6 luni (2 ml, de 2 ori pe zi).

„Se poate vindeca un chist ovarian?” (Răspuns pentru ANCA D. – București, F. AS 1427)

Vă sfătuiesc să nu scoateți din calcul operația, care ar putea fi absolut necesară. Vă pot re­comanda o cură de 2 luni cu Ex­tract din mu­guri de Coacăz ne­gru, dimi­neața, Ex­tract din mlă­dițe de Zmeur, la prânz, și Extract din mlădițe de Cimișir, seara (ci­mișirul de administrat numai în prima lună). Dacă acest chist se reduce în dimensiuni, repetați cura după 2 săptămâni de pauză.

„Am hemoragii puternice din cauza unor fibroame uterine” (Răspuns pentru ADRIANA M. – Săcele, F. AS 1427)

Stimată doamnă, dacă nu ați luat un tratament pentru anemie în urma acestor hemoragii puter­ni­ce, vă recomand, în primul rând, cura de o lună de zile cu Extract din mlădițe de Cătină roșie (Ta­marix gallica MG=D1) și Ex­tract din muguri de Cătină (Hippophae rhamnoides MG=D1), câte 2 ml din fiecare, de 2 ori pe zi (le puteți lua în același timp, amestecate).

Pentru fibroamele uterine, vă recomand cura de 2-3 luni cu Extract din mlădițe de Zmeur, dimi­neața, Extract din muguri de Arin alb, la prânz, și Extract din mlădițe de Mur, seara. În caz că revine hemoragia, Tinctura de Crețișoară vă poate ajuta să o stopați. După 2 luni, verificați ecografic cum se prezintă fibroamele ca dimensiune. Dacă evo­luția este pozitivă, puteți repeta această cură după o pauză de o lună.

„Ajutați-mă cu un sfat pentru ulcer varicos” (Răspuns pentru JANA F. – Arad, F. AS 1427)

Gemoterapia poate fi de mare ajutor pentru dum­neavoastră, dar tratamentul trebuie condus de un medic specializat în gemoterapie. Deoarece lo­cuiți în Arad, vă re­comand să vă programați pentru consult și tratament la doamna dr. Mihaela Orodan (Cabinet Api­medica, Str. Mihai Eminescu 51, Arad).

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Sunt diabetică şi am o rană care nu se vindecă” (Răspuns pentru MARIA S. – Bacău, F. AS nr. 1419)

Diabetul face ca orice mică rană, în special la picior, să devină greu vindecabilă, dar nu impo­sibil de vindecat. În faza actuală, suferiți de aşa-numitul „picior diabetic”, aceasta însemnând să tratați cu mare grijă orice mică zgârietură, care poate deveni în timp o rană greu vindecabilă!

În situația de față, trebuie să țineți glicemia sub un control strict, astfel ca aceasta să nu depăşească 120 sub nicio formă, deziderat ce se poate realiza printr-o alimentație preponderent ve­ge­tariană, cu multe legume şi fructe proaspete, şi foarte puține produse de origine animală, iar carnea de porc şi de­rivatele ei, precum şi smântâna şi un­tul, trebuie scoase cu desăvârşire din meniu. Ca tratament lo­cal, dacă Clo­ramina B nu mai are eficiența do­rită, să folosiți ca dezinfectant substanța numită hiper­manganat de potasiu soluție 10%. Nu se fo­loseşte ca atare, ci se diluează în 1/2 litru de apă fiartă 15 minute. Se lasă apa la răcit, se pune într-un borcan transparent și se adaugă în ea hiper­man­ganatul de potasiu, picătură cu picătură, până ce apa devine de un roz potrivit (nici prea intens, nici prea slab). Cu această soluție dezinfectantă se spală rana dimineața şi seara, după care se pudrează cu un amestec din cantități egale Cărbune me­di­cinal + Ar­gilă albă sau gri + Iodoform, pe care le amestecați bine într-un bol de sticlă sau un castron (aceste substanțe ar trebui să se găsească fie la far­­macie, fie la magazinele de produse natu­riste). Cu acest amestec se pudrează rana, după ce în prea­labil s-a dezinfectat cu hipermanganatul de potasiu, de 1-2 ori pe zi. Vă atrag atenția că trebuie să fiți per­severentă şi să aveți răbdare, iar trata­mentul local trebuie însoţit obligatoriu de medica­ția antidia­be­tică şi de regimul alimentar recoman­dat. Dacă aceas­tă schemă de tratament nu aduce rezultatele dorite, contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian