Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimată doamnă, diabetul zaharat este asociat unor tipuri de ulcer la nivelul picioarelor, de la gleznă în jos. Ele se numesc ulcerele piciorului diabetic. Le văd mereu în practica mea cotidiană, și o lucrare a mea a fost premiată internațional, pentru abordarea naturistă a ulcerelor.
Circa 25% dintre toți pacienți diabetici vor avea un ulcer cândva, pe parcursul bolii, iar 15% dintre ulcerele piciorului diabetic se sfârșesc prin amputație. Aproape 85% dintre toate amputațiile non-traumatice au loc la pacienții cu diabet zaharat. Astfel, ulcerele piciorului diabetic sunt o problemă foarte serioasă.
Cu toate acestea, nu toate ulcerele care se regăsesc la nivelul piciorului unui pacient sunt diabetice. Unele pot fi din alte cauze, cum ar fi cancere cutanate, infecții (nelegate de diabet), traumatisme, boli autoimune sau inflamatorii.
Dumneavoastră ați descris evoluția tipică a unui ulcer de picior diabetic de tip neuropat. Acest tip de ulcer apare pe fondul unei deteriorări a funcției fibrelor nervoase periferice. Aceste fibre duc semnalele de la picioare înspre creier (funcție senzorială) și în direcție inversă (funcție motorie). Tulburările acestor funcții duc la lipsă de sensibilitate (afectarea funcției senzoriale), slăbiciune musculară și piele uscată (afectarea funcției motorii), cea din urmă problemă ducând la fisuri plantare, ce duc la ulcere (cum este cazul dumneavoastră). Ulcerele neuropate sunt, de regulă, nedureroase, localizate pe zone de presiune – zone plantare (tălpi), pe zone de pronunțare osoasă (călcâie) – și pot fi prezente cu mult timp înainte să fie descoperite. În principiu, culoarea lor este roz și au margini cu calus (țesut gros). Durerea apare atunci când ulcerele sunt complicate, au infecții.
Un alt tip de ulcer al piciorului diabetic este ulcerul arteriopat, care are loc pe fondul circulației deficitare, care este frecvent întâlnită la pacienții cu diabet zaharat. Ele sunt adesea dureroase, localizate pe laba piciorului, iar culoarea lor tinde să fie neagră, din cauza morții tisulare.
Există și ulcer mixt. Acesta tinde să fie, de fapt, neuropat, cu unele caracteristici de ulcer arteriopat. Netratarea la timp a ulcerelor, aplicarea unui tratament neadecvat sau nerespectarea regimului de tratament pot duce la agravarea problemei. De aceea, este esențială consultarea imediată a unui medic specialist și respectarea cu strictețe a recomandărilor acestuia.
Din păcate, imersia piciorului în cloramină B – cazul dvs. – NU este un tratament de recomandat, din următoarele motive:
* Irită pielea.
* Este un dezinfectant folosit pentru suprafețe solide, nu pentru corpul uman.
Acestea fiind spuse, abordările naturiste includ:
* Verificarea zilnică a picioarelor, pentru a detecta orice leziune din timp. Acest lucru este și o măsură preventivă. Poate fi folosită o oglindă înclinată, dacă nu aveți ajutor.
* Încălțămintea potrivită previne apariția ulcerelor. Aceasta ar trebui să fie largă, la nivelul degetelor (adică mai lată decât piciorul în zona degetelor), pentru a evita presiunea ce poate duce la ulcere, să aibă talpa și interiorul moi. De asemenea, degetele trebuie să fie mereu acoperite – sandalele sunt excluse!
* Întotdeauna se va purta încălțăminte în casă – papuci moi, de lână, nicidecum de plastic).
* Reducerea presiunii create de apăsarea greutății corporale pe ulcer, prin dispozitive speciale numite orteze. Cu ajutorul lor, ulcerul se vindecă mai repede.
* Evitați băile fierbinți la picioare sau încălzirea picioarelor pe obiecte fierbinți, fapt ce duce la riscul unor arsuri. Nu de puține ori am văzut arsuri ale unor persoane care au adormit cu picioarele pe soba de teracotă.
* Controlul glicemic este esențial, căci procesul de vindecare, precum și imunitatea, sunt afectate de glicemia ridicată.
* Mișcarea fizică este importantă. Există exerciții fizice care pot fi făcute și în pat, pentru a evita traumatizarea ulcerelor.
* O dietă bogată în alimente vegetale (în afară de dieta recomandată pentru diabet) contribuie la vindecarea ulcerelor. Dietele bogate în dulciuri și alimente foarte procesate sau pline de conservanți sunt de evitat cu desăvârșire.
* Plante medicinale – Gălbenele (Calendula), Aloe vera, Mimosa pudica – transformate în creme pot ajuta la vindecarea ulcerelor. De asemenea, pomada Miculicz (conține Balsam de Peru), este foarte bună pentru grăbirea procesului de vindecare.
* Foi de varză crude, ușor bătute și aplicate local pe zonele cu edem (umflate) de lângă ulcere, diminuează inflamația.
* Mierea de albine are proprietăți antiinfecțioase și ajută la vindecarea ulcerelor. Există pansamente speciale, precum și creme care conțin miere de albine, utilizate în mai multe țări, inclusiv în România.
* Larvele de muscă sunt folosite ca un mod natural de a curăța ulcerele. Acestea sunt crescute special pentru a fi sterile și se aplică în dispozitive speciale, în ulcere. Ele consumă doar țesutul mort, apoi sunt scoase și puse altele, până la curățarea ulcerelor.
* Lumina, aplicată prin diverse dispozitive, contribuie la vindecarea ulcerelor, prin creșterea fluxului sangvin și stimularea producerii factorilor ce contribuie la vindecare.
* Cremele cu acid hialuronic, o substanță produsă chiar de corpul uman, sunt de mare folos în procesul de vindecare.
* Acupunctura și electroacupunctura stimulează creșterea fluxului sangvin la nivelul cutanat, facilitând procesul vindecării.
* Homeopatia este excelentă pentru ulcerele diabetice. Unele medicamente – Argentum nitricum, Arsenicum album, Calendula, Ledum, Lachesis, Silicea – sunt utile, ca tratamente generale. Sunt de preferat, totuși, tratamentele individualizate, pentru că ajută și la îmbunătățirea imunității, și la controlul glicemic.
Fiindcă ulcerele piciorului diabetic prezintă risc mare de amputație, este important să consultați medicul!
Vă urez succes!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Am hiperaciditate gastrică” (Răspuns pentru ANGELA D., F. AS nr. 1424)

Orice problemă digestivă, oricât ar fi de veche sau de gravă, se poate rezolva foarte ușor și fără efecte secundare folosind doze mari de argilă ALGO. Dacă aveți răbdare să studiați arhiva revistei Formula AS, veți observa că foarte multe persoane și-au rezolvat probleme chiar mai grave decât ale dvs. cu ajutorul acestei argile. În plus, cura nu durează mult și aduce beneficii întregului organism. În cazul dvs., o cură de circa 2-3 luni vă scapă de problemele cu care vă confruntați, garantat! Dacă doriți mai multe detalii despre cura cu argilă, mă puteți contacta la tel. 0788.233.873. Pentru a procura argila la preț de producător, sunați la tel. 0258.865.677.
(Răspuns valabil și pentru PETRU, F. AS nr. 1428, semnatarul scrisorii „Sufăr de gastrită și Helicobacter pylori”)