Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O veste bună și una proastă

E ca în bancurile de pe vremuri: „Avem o veste bună și una proastă. Cu care să începem?”. Începem, totuși, cu vestea bună, ca să înțelegem mai bine cât de prost pică vestea proastă.

Vestea bună e că, zilele trecute, la mij­locul lunii august, sistemul de laseri de la Măgurele (ELI-NP: Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) a atins pu­terea proiectată de 10 pe­ta­wați, adică 10% din pu­te­rea soarelui, pe toată lungi­mea echipamentului, ceea ce înseamnă că toate com­po­nentele laserului sunt func­ționale. Informația e cu mult mai im­por­tantă decât o simplă curiozitate ști­in­ți­fică. Gerard Mourou, câștigătorului Pre­­miului Nobel pentru Fizică, consi­derat „părintele științific al laserului de la Măgurele”, a transmis felicitări echi­pei din România: „Când am început a­cest proiect, în urmă cu 10 ani, nu am cre­zut că va funcționa atât de bine. Felicitări, sunt extraordinar de mândru. A fost un mo­ment de revelație pentru știință, pentru România și pentru Eu­ropa. Ne aflăm la vârful științei lase­re­lor, acest pro­iect este foarte important”. Practic, pentru prima dată în istoria sa recentă, România e prima în lume într-un do­me­niu al ştiinței. ELI-NP e nu doar cea mai mare infrastructură de cercetare cons­tru­ită în țara noastră după 1989, ci și cel mai mare proiect european de cer­ce­tare dez­voltat în România, în valoare totală de 356 de milioane de euro!

*

Și acum vestea proastă: cum sărbă­torește România marea performanță ști­in­țifică de la Măgurele? Cum altfel de­cât prin demiterea, cu câteva zile înainte, a lui Nicolae Zamfir din funcţia de di­rec­tor general al „Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară”, ins­tituția care coordonează proiectul. Plecat din România în 1990, cercetător la Köln, apoi la New York, după care 7 ani pro­fe­sor la „Yale University”, Zamfir a con­dus Laserul încă din 2010, de la începu­turile sale. Sunt câteva luni de când re­pu­tatul specialist are de luptat cu opo­zi­ția din interior a unor sindicaliști. Cul­mea, aceste atacuri sunt perfect sin­cro­nizate cu unele din afară, fapt care a dus la blocarea unui bănos contract care viza mon­tarea unui sistem „Fascicul Gamma”, al doilea mare echipament de cercetare, după laser. Cum italienii care câștigaseră licitația au tergiversat lucrările, direc­to­rul Zamfir a reziliat contractul. A urmat o serie de atacuri în instanță, inițiate de italieni, împotriva institutului de la Mă­gu­rele, unele deja câștigate de Zamfir, altele în derulare. Detaliile sunt com­ple­xe: cert e că Guvernul Orban, prin mi­nis­trul Educației, a cedat presiunilor și l-a demis pe marele cercetător peste noap­te, fără nicio explicație, în ciuda protes­te­lor vehemente ale unor personalități și ins­tituții de mare reputație, precum Aca­demia Română.

*

Ce se va alege de Laserul de la Mă­gu­rele în noul context e greu de spus. Din­colo de persoane, dincolo de orgolii și dincolo de presiunile din interior și din afară, România nu-și permite să-și bată joc de acest proiect. Chiar nu pot pre­ședintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban – care tocmai ce numeau Laserul drept „cea mai avansată unitate de cercetare din lume, în domeniul fizi­cii fotonucleare”, în „Planul de relansare economică” – să medieze tensiunile de acolo? Ar fi păcat ca extraordinarele per­for­manțe științifice să fie sabotate, româ­nește, de niște decizii birocratice, greu de înțeles…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian