Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LĂCRĂMIOARA M. – București, F. AS nr. 1419 : „Am fost diagnosticată cu steatoză hepatică”

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ – tel. 0744/487.659, e-mail: [email protected]

Steatoza hepatică sau ficatul gras este definită ca acumularea excesivă de grăsime la nivelul țesutului hepatic. Steatoza hepatică poate fi de două feluri:

– steatoza alcoolică, determinată de consumul de alcool, mai mult de 20 ml/zi, la femei, și 30 ml la bărbați;

– steatoza hepatică non-alcoolică, în ale cărei apariții sunt implicate diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, dis­lipidemia, hipertensiunea arterială, sindromul ovarelor polichistice, înfometarea prin pierderea rapidă în greutate, hepatita B și C sau infecția cu HIV, anumite medicamente etc.

Prin distrugerea celulelor hepatice în care se acumulează grăsime în exces, steatoza hepatică poa­te evolua în timp către inflamație, necroză și rege­nerare nodulară. Se poate ajunge chiar la ciroză hepatică sau la carcinom, atunci când cauza este viru­sul hepatitic B și C și con­sumul de alcool.

Tratamentul steatozei he­patice – se adresează, în primul rând, cauzei. De multe ori nu este nevoie de tratament, ci de schimbarea stilului de via­ță. În cazul în care este nevoie de tratament, medicul gastroente­ro­log și nutriționistul pot im­pune o anume dietă, deoarece pierderea în greutate poate duce și la scăderea grăsimilor în ficat.

Eu recomand o alimentație fără carne de porc, grăsimi (unt, slănină, margarină), al­cool, zahăr, produse fast food, prăjeli, sucuri acidulate, în spe­cial Coca Cola etc. Se poate consuma carne de curcan care nu conține colesterol, legume și fructe crude, sub formă de salate – sfeclă roșie, morcov, țelină, fasole verde, frunze de păpădie (rucola), ridiche neagră, roșii și usturoi, anghinare etc. Fructele proaspete au un rol foarte important în alimentația hepa­ticului, deoarece conțin toate vitaminele și mine­ralele necesare organismului uman. Vă recomand prunele, strugurii, piersicile, cireșele, căpșunile, coacăzele negre, măslinele, caisele.

* Evitarea fumatului și menținerea la o greu­tate normală vârstei și sexului.

* Practicarea exercițiilor fizice, tip fitness sau aerobic, vă apără de eventualele afecțiuni cardio­vas­culare.

* Foarte importantă este odihna și evitarea stresului.

* Ca suplimente alimentare, în loc de ceai de anghinare, vă recomand:

– HEPATOCURCUMIN 95, 1x1cps/zi;

– HEPATO STEM, 2-3 capsule/zi;

– CEAI HEPATIC, 3-4 căni/zi, și apă până la 2,5 litri/zi.

Farm. Carmen Ponoran – Director științific Plantextrakt, Secretar general ARGH, tel. 0726/76.60.43, www.plantextrakt.ro www.gemoterapie.ro

„Știe cineva vreun ceai care vindecă impotența?” (Răspuns pentru Toader V. – Buhuși, F. AS. nr. 1428)

Carmen Ponoran

Domnule Toader, având în vedere vârsta dum­neavoastră, vă propun cure periodice de două luni, de două ori pe an, cu produsul gemoterapic com­plex Polygemma 10 – bărbați 50+. Este un revi­talizant la nivel fizic şi psihic, care ajută și la îm­bunătăţirea calităţii vieţii sexuale. În plus, poate reduce simptomele neplăcute care apar în mod frecvent la nivelul prostatei, după vârsta de 50 de ani. Vă propun să îl asociați cu Extract din semințe de Frasin și Extract din amenți de Mesteacăn – gemo­terapice recomandate și în impo­tență.

Polygemma 10 – bărbați 50+ ar trebui luat de 2 ori pe zi, dimineața și după amiaza, iar celelalte două gemoterapice – împreună, seara.

„În urma unei lovituri, am rămas cu dureri de cap” (Răspuns pentru George T., F. AS. nr. 1428)

Îi recomand domnului George un consult la un medic neurolog specializat în terapii naturale. O recomand pe doamna dr. Dana Fodor din Cluj (Clinica RoNeuro), dacă are posibilitatea să ajungă la Cluj.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Caut un remediu naturist pentru rinita hipertrofică” (Răspuns pentru Viviana T. – Bistrița, F. AS. nr. 1426)

Rinita cronică hipertrofică are două faze: prima este forma incipientă (congestivă simplă), care beneficiază de tra­tament conservativ local (decon­ges­tionante nazale, aerosoli) și forma agravată, care se tratează asemenea deviației de sept nazal, numai prin diverse tehnici chi­rurgicale.

Pentru rinita cronică hipertro­fică congestivă incipientă, vă re­comand următorul tratament na­turist:

* Dimineața și seara, după mân­care, se efectuează lavajul (spă­larea) foselor nazale cu o so­luție de apă caldă salină (o lin­guriță cu sare gemă la 250-300 ml apă). Soluția se aspiră pe nas și se elimină pe gură, sau prin musaj (suflat nasul).

* După lavaj, se instilează Rhinoil în ambele fose nazale, câte 2 picături, de 3 ori pe zi. (Rhinoil picături nazale conține vitamina A, camfor, ulei de anason, eucalipt și mentă.)

* Seara, înainte de culcare, se pulverizează 10 pufuri de Ocnasept spray, (aerosol salin natural, cu extract din plante medicinale aromatice), deasupra patului unde dormiți. Aerosolii vor fi inhalați în cursul somnului. Ocnasept spray poate fi comandat la tel. 0722/202.736 sau procurat din Sibiu.

* Este benefică cura de aerosoli salini în sta-țiunea balneo-climaterică Ocna-Sibiului.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Caut un tratament pentru polipoză nazală cronică” (Răspuns pentru SIMONA D., F. AS nr. 1413)

Polipoza nazală este o suferinţă de cauză aler­gică, drept pentru care ar trebui decelat şi îndepăr­tat alergenul. Până la descoperirea acestuia (de regulă grăsimile şi proteinele de origină animală, precum şi ciocolata, sunt cele mai alergene ali­mente, dar şi fumul de ţigară, de eşapament, praful, polenul sau ambrozia), se pot folosi metode simple de decongestionare a infla­maţiei mucoasei nazale prin:

* Spălături nazale (cu ajutorul unei seringi) folosind 1 linguriţă cu sare de mare sau de Hima­laya + 1 linguriţă cu bicarbonat de sodiu, dizolvate în aprox. 200 ml apă. Acest amestec se pune la fiert pentru cca. 15 minute. După fierbere, se lasă să se răcească puţin şi se adaugă 25-30 de coacăze negre (se găsesc sub formă congelată la „Kaufland”, sau proaspete, la piaţă, în sezon), zdrobite în prealabil. Se lasă la macerat 2-3 ore, după care se filtrează şi peste filtrat se adaugă 2 pahare cu ceai de muşeţel şi 2 pahare cu ceai de mentă. Din acest amestec se trag cu seringa de 5 ml şi se introduc aprox. 2,5 ml în fiecare nară, de 1-2 ori pe zi. Restul de soluţie se ţine la frigider, scoţându-se câte puţin şi încălzin­du-se înainte de fiecare aplicaţie.

* A doua metodă, care se foloseşte alternativ, la interval de cca. 2 ore de prima, peste zi şi seara, la culcare, sunt inhalaţiile cu unul dintre ceaiurile următoare: coada-şoricelului, salvie, brad sau ulei volatil (esenţial) de eucalipt, lavandă sau cimbru.

* Concomitent cu tratamentul de uz extern se pot consuma coacăze negre ca atare sau sub formă de dulceaţă / sirop preparate în casă, precum şi tinctură de propolis (pentru pacienţii ce nu sunt alergici la propolis), câte 15-20 de picături pentru copii şi 30 de picături pentru adulţi şi tineri peste 16 ani. Se iau de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara), diluate în 1/2 linguriţă cu miere de albine, sau pe o bucăţică de pâine (interzisă diluarea în apă sau ceai). Dacă aceste metode nu dau rezultatele dorite, contactaţi-mă şi vă voi prepara un produs mai efi­cient.

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Există vreun remediu pentru Toxocara canis?” (Răspuns pentru MARIA F. – Buzău, F. AS nr. 1411)

Provocată de un parazit ce trăiește în intestinul animalelor, câini (Toxocara canis) și pisici (To­xo­cara cati) – toxocaroza (boală infecțioasă) se trans­mite în special la copii, prin joaca în nisip conta­mi­nat sau prin ingestia de pământ din zonele cu umiditate crescută, unde ouăle parazitului pot su­praviețui timp de mai mulți ani. Infecția cu toxo­cara apare mai frecvent la copiii mici, sub 7 ani, care se joacă cu cățeluși sau pisicuțe și duc mânu­țele nespălate la gură, nas sau ochi.

Majoritatea copiilor nu prezintă simptome, in­fecția trecând de la sine în câteva săp­tămâni, fără tratament.

În cazurile mai grave, simpto­ma­tologia include: febră și disconfort ab­dominal, greață, vărsături, mărirea fi­catului, dureri articulare, zgomote res­pira­torii (șuierături), dureri musculare, noduli lim­fatici măriți, erupții cutanate, dureri de cap, con­vulsii, tuse, îngustarea câmpului vizual.

În stadiul secundar de evoluție, lar­vele in­va­dează vasele de sânge și mi­grea­ză spre ficat, plă­mâni, ochi, țesu­turi, afectând întreg organismul. Dacă o larvă pătrunde într-un vas de sânge din re­tină, se poate forma un granulom ce trebuie extirpat chirurgical. Toate persoanele ce dețin câini și pisici ar trebui să le deparaziteze anual și să evite accesul lor pe terenurile de joacă ale copiilor.

Copiii trebuie să se spele pe mâini dacă au mân­gâiat câini, pisici sau puii acestora, și educați să nu in­troducă degetele în gură. Tratamentul alopat cu­prinde medicamente antiparazitare ce acționează împotriva oxiurilor: Flubendazol, Tiabendazol, Iver­mectin, Albendol, Zentel, Eskazale, Diethylcar­bamazine, la indicația medicului, pe o durată de timp de 3 săptămâni.

Tratamentul naturist este eficace 100%, dacă se ad­ministrează următoarele produse: Goldenseal Root, Colostru cu probiotice, Multivitamine Child Life, Para Protex sau Garlic Caps.

Schema mai cuprinde și consumul a 30 de se­mințe de dovleac împreună cu pielița subțire ce le acoperă, dimineața, pe stomacul gol, după care se ia o linguriță din următorul remediu: 30 g pro­polis, 100 ml oțet de mere, 50 g usturoi tocat foarte mă­runt şi pisat, 200 g miere, 30 g pelin pudră. Se amestecă totul într-un borcan de 500 g și se ține închis la frigider. Câte 1 linguriță se administrează cu 30 de minute înainte de masa de prânz și seara, până la terminarea conținutului. Tratamentul distru­ge toți microbii și paraziții din organism.

Notă! Tratament valabil și pentru persoanele adulte!

Îi doresc fetiței multă sănătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian