
1. În cazul dvs. se recomandă un regim alimentar strict – fără ciocolată, grăsimi, ouă (în special gălbenuș), smântână, cafea, alcool. Consumați cât mai multe fructe coapte, în special pere sau compot de pere sălbatice, fără zahăr. Consumați zilnic ridiche neagră – stimulează secrețiile celulei hepatice.
* În caz de dureri, beți sucul de la jumătate de lămâie amestecat cu o linguriță de bicarbonat. Beți cât mai mult ceai de anghinare, frasin, mătase de porumb, sunătoare, cicoare, gălbenele, păpădie și turiță-mare (când colecistitele sunt însoțite de gastrite hiperacide). Multă sănătate!
EUGEN P. – Râmnicu Vâlcea
2. Pentru durerile din zona ficatului, vă recomand să consumați ceai din rădăcini de păpădie și cât mai multă salată de păpădie. Ceaiul se face astfel: se pune peste noapte o linguriță cu vârf de rădăcini în 1/4 l apă rece, se încălzește a doua zi până începe să fiarbă și se filtrează. Cantitatea rezultată se bea înghițitură cu înghițitură, cu jumătate de oră înainte și jumătate de oră după micul dejun.
* Fiindcă aveți organismul slăbit după operație, ar trebui să mâncați cât mai multe fructe, legume și lactate, după următorul program: – ora 7.30 – 3 linguri grâu germinat + 2 linguri nucă măcinată + 2 linguri miere polifloră; – ora 8.00 – 3-4 morcovi dați pe răzătoarea de inox sau de plastic + 2 lingurițe de miere polifloră; – ora 8.30 – sana, iaurt, smântână, la alegere; – ora 12.30 – puțin piure de cartofi sau cartofi copți (evitați o perioadă prăjelile, carnea, sarea); – ora 17.00 – salată de fructe din jumătate de portocală, o banană, 3-4 smochine, 1 măr ras și jumătate de grepfruit, amestecate cu miere, după gust; – ora 19.00 – 400 g lapte crud (cu spumă) de la o vacă sănătoasă. Acest mod de hrănire este foarte sănătos.
* Și rostopasca este indicată în bolile de ficat. Într-un litru de apă în clocot se pun circa 20 g plantă uscată și se fierb 15 minute. Se strecoară și se pune la frigider. Se beau câte 3 ceșcuțe pe zi (50 ml), cu 30 minute înainte de masă, în acest timp putându-se consuma numai cartofi copți fără sare, pâine fără sare, pâine prăjită și apă. Tratamentul durează 15 zile. Eu am urmat aceste tratamente și m-am vindecat. Alături de orice regim pe care-l veți urma, adăugați multă credință și rugăciuni. Vă doresc multă sănătate!
ELENA C.
3. Pentru o durere asemănătoare, eu m-am tratat cu anghinare. Ceaiul se prepară dintr-o lingură cu plantă, care se fierbe în 500 ml apă. Se bea o cană dimineața, pe stomacul gol, apoi se stă 20-30 de minute culcat pe partea dreaptă (este foarte important acest aspect!). Restul cantității se bea în două reprize, cu 30 de minute înainte de prânz și cină. Fiind foarte amar, se recomandă să se înceapă cu cantități mai mici (câte o lingură), crescând doza treptat. Se face o cură de 30 de zile. După o pauză de 30 de zile, se poate relua. Anghinarea se găsește la Plafar și în farmacii.
ADRIANA P. – Ploiești
„S-a operat cineva de prolaps genital?” (Răspuns pentru A. P. – Brașov, F. AS nr. 1339)
Vă sfătuiesc să folosiți cu încredere planta numită crețișoară, care dă rezultate foarte bune în multe afecțiuni ale femeilor. O linguriță cu vârf de plantă se opărește cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 1-2 minute, se strecoară și se bea cu înghițituri mici. Se consumă 2-3 căni pe zi. Vă doresc multă sănătate!
MARIA C. – Sinaia
„Ce se poate face în cazul durerilor provocate de scolioză?” (Răspuns pentru CERASELA S. – București, F. AS nr. 1424)
O metodă veche, despre care scrie Maria Treben în cartea „Sănătate din farmacia Domnului”, dă rezultate sigure și se realizează ușor. Folosiți o față de puișor de pernă în care puneți conținutul de plantă uscată (100-200 g pedicuță), și o veți aplica pe zona dureroasă, fixând-o sub un maieu mai strâns pe corp, sau cu ajutorul unei feșe elastice.
Această plantă – pedicuța, are proprietatea de a calma orice durere, calitate datorată conținutului său în radiu. Are eficacitate un an, după un an schimbați ceaiul cu unul nou.
* Un tratament alternativ folosit cu succes în familia mea este „perna cu ferigă”. Puteți procura ferigă matură de la munte. Luați aproximativ 8-10 frunze mari, care pe partea dorsală conțin spori maronii, cu proprietatea de ionizare negativă. Într-un colț de cameră (fără aer condiționat) așezați frunzele pe o pagină de ziar sau o coală mare de hârtie, în vederea uscării acestora. Apoi umpleți cu frunzele uscate de ferigă o față de puișor de pernă din bumbac (nu plastic, nu alte materiale), și dormiți cu capul pe ea. Curând, veți constata un confort deosebit. „Puișorul cu ferigă” se poate alterna cu „perna de pedicuță”, aplicată pe coloană.
Vă urez, cu mare încredere, succes!
DANA
„Hemoroizii îmi dau dureri groaznice” (Răspuns pentru VASILE N. – jud. Ialomița, F. AS nr. 1424)
Un leac străvechi, care le-a venit în ajutor multor cunoscuți, constă în folosirea fuștilor uscați de usturoi. Cereți țăranilor la piață să vă aducă aproximativ 20-25 de tulpini uscate de usturoi, legați-le în mănunchiuri de câte 8 bucăți fiecare, pentru o baie de șezut. În 2 l apă, fierbeți aceste mici tulpinițe 20 de minute. După ce se răcește apa în care a fiert legătura de 8 tulpinițe, scoateți plantele și păstrați-le pentru a doua baie, seara următoare. Apoi a treia baie se face ca și prima, cu o nouă legătură de tulpinițe. Fiecare va găsi o modalitate convenabilă de a sta cu șezutul într-un lighean cu decoctul respectiv, timp de un sfert de oră. Ca să nu mai așteptați răcirea decoctului, adăugați 1/2 pahar apă plată. Imediat după baia de șezut, înfășurați-vă bine în prosop sau halat de baie și dormiți acoperiți. Sunt necesare aproximativ 9-12 asemenea băi de șezut. Rezultatul, venele varicoase își vor micșora volumul și vor intra la locul lor.
În timpul tratamentului, vă rog să renunțați la medicamente și unguente.
Doamne ajută! Cu drag,
DANA