ELIXIRELE TOAMNEI

În luna Septembrie începe sezonul rădăcinoaselor. După ce mugurii primăverii și florile verii și-au făcut datoria, acum e rândul plantelor care își ascund comorile vindecătoare în pământ să ne fie sprijin, pe drumul trecerii către iarnă. Forța lor e dovedită prin veacuri. S-o folosim cu încredere!
Sucul de morcovi
Este un adevărat campion al vitaminei A, vitamină utilă pentru tratarea afecțiunilor ochilor, a celor respiratorii și infecțioase, pentru stimularea creșterii și dezvoltării normale a copiilor. Se pretează foarte bine în cure de lungă durată, fiind deopotrivă un remediu blând și puternic. Iată câteva dintre indicațiile sale:

* Tulburări de vedere la persoane în vârstă, slăbirea vederii nocturne, conjunctivită cronică – se face o cură de o lună, timp în care se beau în fiecare zi 2-3 pahare (400-600 ml) cu suc de morcov pe stomacul gol. Pentru o asimilare mai bună a vitaminei A, se ia după fiecare pahar cu suc un sfert de linguriță cu ulei de măsline.
* Boli respiratorii cronice: bronșită, astm, pneumonie recidivantă – într-un pahar cu suc de morcov se pune un gălbenuș de ou proaspăt și două lingurițe cu miere. Se amestecă bine toate componentele și se bea înghițitură cu înghițitură întreaga doză, cu minimum o oră înainte de masă. Zilnic se beau două pahare din această combinație.
* Arsuri stomacale – se iau atunci când este nevoie 5-6 linguri cu suc proaspăt de morcov, din sfert în sfert de oră. Sucul de morcov este puternic alcalin și înlătură prompt senzația de arsură, în majoritatea cazurilor.
* Tulburări de tranzit intestinal (diaree, constipație), colită de putrefacție – se face o cură cu suc de morcov de 30 de zile, timp în care se vor bea 1-2 pahare înaintea fiecărei mese.
* Anemie, rahitism, astenie fizică și nervoasă, surmenaj – se beau dimineața 1-2 pahare cu suc de morcov, în cure de 42 de zile. Pentru cei care nu tolerează bine gustul, se vor adăuga la fiecare pahar 1-2 lingurițe cu miere și câteva picături de suc de lămâie.
Sucul de țelină

Este unul dintre cei mai puternici reglatori hormonali dintre remediile naturale. Are și o faimă binemeritată de revigorant sexual, afrodisiac și stimulent al capacității naturale de apărare a organismului.
* Boli de piele: acnee, psoriazis, sclerodermie, alergie cutanată – se bea o jumătate de pahar cu suc de țelină dimineața pe stomacul gol și unul seara, cu o oră înainte de culcare. Tratamentul durează vreme de două luni și se corelează cu un regim strict lacto-vegetarian.
* Vitiligo – se face același tratament și, în plus, se pun comprese cu suc de țelină pe zonele depigmentate. De regulă compresa se ține vreme de o oră pe zi.

* Sterilitate la femei și bărbați, impotență, frigiditate – se bea jumătate de pahar cu suc de țelină înaintea fiecărei mese principale. O cură durează minimum o lună și se poate repeta la intervale de două săptămâni.
* Tulburări de ciclu menstrual – imediat după terminarea ciclului menstrual se fac trei săptămâni de cură cu suc de țelină, timp în care se iau 5-6 linguri cu o jumătate de oră înaintea fiecărei mese principale. Pe perioada tratamentului se elimină din alimentație dulciurile cu zahăr (ciocolată, prăjituri, sucuri din comerț etc.), vor fi consumate vreme de măcar 3 luni mai puține alimente bogate în grăsimi și proteine: carne și preparate din carne, brânzeturi.
* Tulburări specifice menopauzei (bufeuri, prurit vulvar, îngrășare etc.) – se face o cură de 3 luni cu suc de țelină, timp în care se va consuma un pahar, un pahar și jumătate pe zi.
* Reumatism, gută – timp de 3-4 săptămâni se va face un tratament cu suc de țelină: 2 pahare pe zi, băute pe stomacul gol, în combinație cu suc de morcov.
Sucul de pătrunjel

Are o acțiune terapeutică atât de intensă, încât nu se folosește niciodată nediluat, ci doar amestecat cu suc de morcov, cu care se combină foarte bine. Sucul de rădăcină de pătrunjel este un puternic stimulent imunitar și al funcției hepatice, are efecte antibiotice și antivirale.
* Hepatită acută și cronică – cu o oră înainte de fiecare masă se beau 4-6 linguri cu suc de pătrunjel, diluate în jumătate de pahar cu suc de morcov. În hepatitele virale A, B și C sucul de pătrunjel administrat în cure de 28 de zile, cu zece zile de pauză, este printre cele mai puternice remedii cunoscute.
* Celulită, acumulare de apă în țesuturi – se face o cură cu suc de pătrunjel de minimum trei săptămâni, timp în care se bea un pahar pe zi. Suplimentar se face un masaj energic pe zonele afectate cu suc de pătrunjel proaspăt.
* Litiază renală și biliară – se bea de trei ori pe zi, înainte de masă cu 1-2 ore, câte un sfert de pahar cu suc de pătrunjel diluat cu trei sferturi de pahar cu suc de morcovi.
* Adjuvant la boala canceroasă – se consumă pe parcursul unei zile un pahar cu suc de pătrunjel.
* Intoxicație alcoolică, tabagism, intoxicarea organismului prin consum de carne – dimineața și seara se bea câte o jumătate de pahar cu suc de pătrunjel.
* Eczemă alergică – se face un tratament de 3-4 săptămâni, timp în care se bea un pahar cu suc pe zi. Suplimentar se pun comprese cu suc pe zonele afectate, unde se țin 15-30 de minute.
Câteva precizări importante:
– în doze mai mari de 200 ml la adulți și de 60 de ml la copii, sucul de pătrunjel poate avea reacții adverse (hiperexcitabilitate nervoasă, deranjamente digestive);
– diluția la sucul de pătrunjel este de 1:3-1:4 cu suc de morcov;
– sucul de pătrunjel este mult mai puternic dacă odată cu rădăcina se pun la preparare și câteva frunze.
Modul de administrare
În timpul curei de sucuri se beau de regulă 400-600 de ml (2-3 pahare) pe zi, dimineața, pe nemâncate. Sucul trebuie băut pe îndelete, înghițitură de înghițitură, așa încât să aibă efecte maxime. Una-două ore după ce s-a băut ultima porție de suc nu se consumă niciun alt aliment.
Durata unui tratament cu sucuri pentru întreținerea sănătății variază de la 7 zile la 14 zile. Pe perioada curei nu se consumă carne, produse cu aditivi sintetici (E-uri), alimente conservate, alcool.
Pentru o cură cu sucuri reușită
* Folosiți doar sucurile preparate casnic, proaspete. Cele din comerț sunt (în cel mai bun caz) conservate prin pasteurizare și ca atare și-au pierdut cea mai mare parte din calități.
* Legumele pentru prepararea sucurilor trebuie să aibă gust și aromă puternice și plăcute, să aibă coloritul și aspectul natural. Legumele din import modificate genetic, foarte aspectuoase, dar fade și cu calități nutritive slabe, nu sunt recomandate.
* Pe timpul curei de sucuri mâncați cât mai natural, pentru a potența efectul acesteia.
* Dacă apar fenomene cum ar fi diareea ușoară, un miros mai puternic și neplăcut al transpirației, anumite erupții cutanate, nu vă speriați și nu întrerupeți tratamentul – sunt simptome firești ale procesului de dezintoxicare.