Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rădăcinoase „la pahar” – MORCOVUL, ȚELINA și PĂTRUNJELUL

ELIXIRELE TOAMNEI

Foto: Shutterstock – 5

În luna Septembrie începe sezonul rădăci­noaselor. După ce mugurii primăverii și flo­rile verii și-au făcut datoria, acum e rândul plantelor care își ascund comorile vindecătoare în pământ să ne fie sprijin, pe drumul trecerii către iarnă. Forța lor e dovedită prin veacuri. S-o fo­losim cu încredere!

Sucul de morcovi

Este un adevărat cam­pion al vitaminei A, vita­mină utilă pentru tratarea afec­țiunilor ochilor, a ce­lor respi­ratorii și infecțioase, pen­tru sti­mu­larea creșterii și dez­vol­tării normale a copiilor. Se pre­tează foarte bine în cure de lungă durată, fiind deo­po­trivă un remediu blând și puter­nic. Iată câteva dintre indicațiile sale:

* Tulburări de vedere la persoane în vârstă, slăbirea vederii nocturne, conjunctivită cro­nică – se face o cură de o lună, timp în care se beau în fiecare zi 2-3 pahare (400-600 ml) cu suc de morcov pe stomacul gol. Pentru o asimilare mai bună a vitaminei A, se ia după fiecare pahar cu suc un sfert de linguriță cu ulei de măsline.

* Boli respiratorii cronice: bronșită, astm, pneumonie recidivantă – într-un pahar cu suc de morcov se pune un gălbenuș de ou proas­păt și două lingurițe cu miere. Se amestecă bine toate componentele și se bea înghițitură cu înghițitură întreaga doză, cu minimum o oră îna­inte de masă. Zilnic se beau două pahare din aceas­tă com­binație.

* Arsuri stomacale – se iau atunci când este nevoie 5-6 linguri cu suc proas­păt de morcov, din sfert în sfert de oră. Sucul de morcov este puternic alcalin și înlătură prompt senzația de arsură, în ma­joritatea cazurilor.

* Tulburări de tranzit intestinal (diaree, constipație), colită de putrefacție – se face o cură cu suc de morcov de 30 de zile, timp în care se vor bea 1-2 pahare înaintea fiecărei mese.

* Anemie, rahitism, astenie fizică și nervoasă, surmenaj – se beau dimineața 1-2 pahare cu suc de morcov, în cure de 42 de zile. Pentru cei care nu tolerează bine gus­tul, se vor adăuga la fiecare pahar 1-2 lingu­rițe cu miere și câteva picături de suc de lă­mâie.

Sucul de țelină

Este unul dintre cei mai puternici reglatori hor­monali din­tre remediile na­tu­rale. Are și o faimă binemeritată de revigorant sexual, afro­di­siac și stimulent al capacității na­turale de apă­rare a orga­nismului.

* Boli de piele: acnee, psoriazis, scle­ro­dermie, alergie cutanată – se bea o jumătate de pahar cu suc de țelină dimineața pe stomacul gol și unul seara, cu o oră înain­te de cul­care. Trata­mentul durează vreme de două luni și se corelează cu un regim strict lacto-vegetarian.

* Vitiligo – se face același tra­ta­ment și, în plus, se pun comprese cu suc de țelină pe zo­nele depigmentate. De regulă compresa se ține vreme de o oră pe zi.

* Sterilitate la femei și bărbați, impo­ten­ță, fri­giditate – se bea jumă­tate de pahar cu suc de țelină înaintea fiecărei mese principale. O cură durează minimum o lună și se poate repeta la intervale de două săptămâni.

* Tulburări de ciclu menstrual – imediat după terminarea ciclului men­strual se fac trei săptămâni de cură cu suc de țelină, timp în care se iau 5-6 lin­guri cu o jumătate de oră înaintea fie­cărei mese principale. Pe perioa­da tratamentului se elimină din ali­mentație dul­ciurile cu zahăr (cioco­lată, prăjituri, sucuri din comerț etc.), vor fi consumate vreme de măcar 3 luni mai pu­ține ali­mente bogate în grăsimi și proteine: carne și preparate din carne, brânze­turi.

* Tulburări specifice meno­pau­zei (bu­feuri, prurit vulvar, îngrășare etc.) – se face o cură de 3 luni cu suc de țelină, timp în care se va consuma un pa­har, un pahar și jumătate pe zi.

* Reumatism, gută – timp de 3-4 săptămâni se va face un tratament cu suc de țelină: 2 pahare pe zi, băute pe sto­ma­cul gol, în combinație cu suc de morcov.

Sucul de pătrunjel

Are o acțiune terapeutică atât de intensă, încât nu se folosește niciodată nediluat, ci doar ames­tecat cu suc de morcov, cu care se combină foarte bine. Sucul de rădă­ci­nă de pă­trun­jel este un pu­ternic stimu­lent imunitar și al func­­ției hepatice, are efec­te anti­biotice și antivirale.

* Hepatită acută și cronică – cu o oră înainte de fiecare masă se beau 4-6 linguri cu suc de pătrunjel, diluate în jumătate de pahar cu suc de morcov. În hepa­titele virale A, B și C sucul de pătrunjel administrat în cure de 28 de zile, cu zece zile de pauză, este printre cele mai puternice remedii cunoscute.

* Celulită, acumulare de apă în țesuturi – se face o cură cu suc de pătrunjel de minimum trei săptămâni, timp în care se bea un pahar pe zi. Suplimentar se face un masaj energic pe zonele afectate cu suc de pătrunjel proaspăt.

* Litiază renală și biliară – se bea de trei ori pe zi, înain­te de masă cu 1-2 ore, câte un sfert de pahar cu suc de pătrunjel diluat cu trei sferturi de pahar cu suc de morcovi.

* Adjuvant la boala canceroasă – se con­sumă pe par­cur­sul unei zile un pahar cu suc de pă­trunjel.

* Intoxicație alcoolică, tabagism, into­xicarea organis­mului prin con­sum de carne – dimineața și seara se bea câte o jumătate de pahar cu suc de pătrunjel.

* Eczemă alergică – se face un tratament de 3-4 săp­tă­mâni, timp în care se bea un pa­har cu suc pe zi. Su­pli­mentar se pun comprese cu suc pe zonele afectate, unde se țin 15-30 de mi­nute.

Câteva precizări importante:

– în doze mai mari de 200 ml la adulți și de 60 de ml la copii, sucul de pătrunjel poate avea reacții adver­se (hiper­ex­cita­bilitate nervoasă, de­ran­jamente diges­tive);

– diluția la sucul de pătrunjel este de 1:3-1:4 cu suc de morcov;

– sucul de pătrunjel este mult mai puternic dacă odată cu rădăcina se pun la pre­parare și câ­teva frunze.

Modul de administrare

În timpul curei de sucuri se beau de regulă 400-600 de ml (2-3 pahare) pe zi, dimineața, pe nemân­cate. Sucul trebuie băut pe îndelete, înghițitură de înghițitură, așa încât să aibă efecte maxime. Una-două ore după ce s-a băut ultima porție de suc nu se consumă niciun alt aliment.

Durata unui tratament cu sucuri pentru întreți­nerea sănătății variază de la 7 zile la 14 zile. Pe peri­oada curei nu se consumă carne, produse cu aditivi sintetici (E-uri), alimente conservate, alcool.

Pentru o cură cu sucuri reușită

* Folosiți doar sucurile preparate casnic, proaspete. Cele din comerț sunt (în cel mai bun caz) conservate prin pasteurizare și ca atare și-au pierdut cea mai mare parte din calități.

* Legumele pentru prepararea sucurilor trebuie să aibă gust și aromă puternice și plă­cute, să aibă coloritul și aspectul natural. Legu­mele din import modificate genetic, foarte as­pectuoase, dar fade și cu calități nutritive slabe, nu sunt recomandate.

* Pe timpul curei de sucuri mâncați cât mai natural, pentru a potența efectul acesteia.

* Dacă apar fenomene cum ar fi diareea ușoară, un miros mai puternic și neplăcut al trans­pirației, anu­mite erupții cutanate, nu vă speriați și nu întrerupeți tra­tamentul – sunt simp­tome firești ale procesului de dezin­toxicare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian